Popescu (Energie) anunță măsurile de la Bruxelles: Românii, OBLIGAȚI să consume mai puțin cu 5% în orele de vârf

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri noile măsuri cu privire la consumul de energie, după reuniunea extraordinară a Consiliului Transporturilor Telecomunicațiilor și Energiei (TTE), organizată la Bruxelles. Reuniunea Extraordinară a Consiliului Transporturilor Telecomunicațiilor și Energiei a ajuns vineri la un acord politic cu privire la o serie de măsuri de urgență cu privire la prețurile ridicate la energie, se arată într-o postare pe Facebook a ministrului Energiei, Virgil Popescu. Virgil Popescu a participat astăzi la reuniunea Extraordinară a Consiliului TTE in format Energie, organizată la Bruxelles, pentru a discuta măsuri concrete de abordare a problemei prețurilor ridicate la energie și gaze naturale:

„Acest nou set de măsuri completează cadrul existent la nivelul UE dezvoltat cu sprijinul statelor membre pentru a asigura reziliența și solidaritatea europeană în contextul crizei energetice determinate de războiul din Ucraina. Noile măsuri vizează, printre altele, captarea veniturilor suplimentare realizate de producătorii de energie electrică și alți actori din piața de energie electrică peste un nivel maxim de 180 Euro/MWh în perioada 1 decembrie 2022 – 30 iunie 2023 și utilizarea acestora pentru a finanța măsurile de protecție a consumatorilor finali de energie electrică, instituirea unei contribuții de solidaritate din partea companiilor care activează în domeniul petrolului, gazului natural, cărbunelui și al rafinăriilor, demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10% cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf”, precizează ministrul.

România a susținut în ambele situații ca reducerea să fie voluntară, însă în cazul orelor de vârf, doar Bulgaria, Grecia, Croația și Ungaria au sprijinit propunerea.

„În schimb, am obținut flexibilități suplimentare privind modul de identificare a orelor de vârf la nivel național. Statele membre vor putea, de asemenea, interveni în stabilirea unor prețuri reglementate la energie electrică pentru consumatorii casnici și IMM-uri și alte categorii de consumatori. În cadrul negocierilor, România a obținut garantarea faptului că măsurile deja adoptate la nivel național privind protejarea consumatorilor și captarea veniturilor realizate de toți participanții din piață (producători de energie din toate sursele de energie, traderi și furnizori), într-o abordare echitabilă pot fi menținute. România a promovat măsuri suplimentare de protejare a consumatorilor energo-intensivi, fiind importantă menținerea competitivității industriei europene și păstrarea locurilor de muncă. Cu privire la piața gazelor naturale, am reiterat în cadrul dezbaterilor urgența implementării unui plafon la tranzacțiile cu gaze naturale pe piața angro europeană. Demersul este susținut de majoritatea statelor membre și vizează un tarif plafonat pentru importurile de gaze naturale indiferent de proveniență și pentru tranzacțiile interne, cu asigurarea securității în aprovizionare. De asemenea, România susține în continuarea activarea de urgență, înainte de iarna aceasta, a Platformei Energetice Europene pentru achiziția în comun a gazelor naturale astfel încât să se asigure o distribuție echitabilă a volumelor suplimentare de gaze și LNG atrase către UE”, a adăugat Virgil Popescu.

România continuă să susțină obiectivul de decuplare a prețului energiei electrice de cel la gazului natural, solicitând propuneri concrete din partea Comisiei Europene pentru reformarea design-ului pieței de energie.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *