Polonia a devenit cel mai important aliat al SUA în Europa. Investește masiv într-o armată mai MARE decât a Germaniei

Varșovia apelează la acorduri majore de înarmare cu Coreea de Sud pentru a stabili supremația în Europa Continentală; Polonia are deja mai multe tancuri și obuziere decât Germania și este pe cale să aibă o armată mult mai mare, cu un obiectiv de 300.000 de soldați până în 2035, comparativ cu cei 170.000 pe care îi are, momentan, Germania.

„Faceți cunoștință cu viitoarea superputere militară a Europei: Polonia” titrează, luni, la primele ore, publicația de analize militare și strategice, Politico.

„Armata poloneză trebuie să fie atât de puternică încât să nu fie nevoită să lupte doar datorită puterii sale“,a declarat premierul Mateusz Morawiecki în ajunul zilei independenței Poloniei.

La rândul său, aliatul Varșoviei, SUA, confirmă rolul de lider militar jucat de Polonia în Europa de Est și…nu numai: „Polonia a devenit cel mai important partener al nostru în Europa continentală”, a declarat un înalt oficial al armatei americane din Europa, invocând rolul crucial pe care Polonia l-a jucat în sprijinirea Ucrainei și în consolidarea apărării NATO în țările baltice.

Politico a subliniat, pe marginea recentei tragedii de la granița Poloniei cu Ungaria când o rachetă a ucis doi fermieri, „stoicismul” cu care autoritățile au reacționat în condițiile în care la Bruxelles, – menționează analiza citată – existau temeri în privința unei reacții imprevizibile și dure de la Varșovia:

„Neîncrederea de lungă durată a Poloniei în toate chestiunile rusești și antipatia profundă a actualului guvern față de Moscova au declanșat îngrijorarea de la Bruxelles la Berlin că Varșovia ar putea face ceva pripit. Varșovia a fost stoică, punând forțele sale armate în alertă, păstrându-și în același timp pulberea uscată până când a existat o claritate cu privire la ceea ce s-a întâmplat” , notează specialiștii.

Reacția neașteptat de calmă a autorităților poloneze săptămâna trecută, după ce două rachete au căzut pe teritoriul lor, în ceea ce a părut a fi la început un atac Rusiei asupra unui stat NATO se bazează chiar pe propriile arme ale polonezilor: „Acest calm s-a născut dintr-o realitate simplă care de ani de zile a trecut pe lângă cei mai importanți decidenți din Europa: Polonia are probabil acum cea mai bună armată a Europei. Și aceasta va deveni din ce în ce mai puternică”, arată Politico.

În timp ce Germania, aliatul tradițional al SUA în Europa, rămâne un pivot ca centru logistic, dezbaterile interminabile de la Berlin asupra modului în care ar trebui să-și resusciteze armata a  împiedicat eficiența ca partener al SUA. În acest timp, Polonia face investiții substanțiale: a anunțat că își va crește cheltuielile pentru apărare de la 2,4% din PIB la 5%, în timp ce Germania, care a cheltuit aproximativ 1,5% din PIB pentru apărare anul trecut, dezbate dacă poate menține obiectivul de 2% al NATO.

Armata Poloniei are în prezent aproximativ 150.000 de militari, dintre care 30.000 sunt încadrați într-o forță de apărare teritorială înființată din 2017. În această primăvară, Varșovia a semnat un acord de 4,9 miliarde de euro pentru 250 de tancuri Abrams din SUA care vor înlocui cele 240 de tancuri sovietice trimise în Ucraina iar aviața este echipată cu avioane americane F-16; în 2020, a semnat un acord de 4,6 miliarde de dolari pentru alte 32 de avioane de vânătoare F-35. Dar capitolul important în înarmarea Poloniei îl reprezintă contractele cu Coreea de Sud unde a comandat armament, second hand, în valoare de 10-12 miliarde de dolari: 180 de tancuri K2 Black Panther, 200 de obuziere K9 Thunder, 48 de avioane de atac ușor FA-50 și 218 lansatoare de rachete K239 Chunmoo. Mai mult, în completarea livrărilor imediate, coreenii vor furniza un total de 1.000 tancuri K2 și 600 de obuziere K9 până la mijlocul și sfârșitul anilor 2020, mai arătă analiza Politico

Pentru că cea mai importantă resursă îl constituie liderii săi, aceștia nu au ascuns faptul că presiunea UE asupra Poloniei asupra reformelor sale judiciare și a altor aspecte a contribuit la decizia de a stabili contracte la Seul.

„Suntem pregătiți să cumpărăm arme în alte țări ale UE, iar acestea trebuie să înceteze războiul împotriva Poloniei”,a declarat președintele Jarosław Kaczyński, la începutul acestei luni. „Suntem gata să dăm oferte și bani, dar nu și atunci când ni se spune că nu există stat de drept în Polonia”, a subliniat liderul citat.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *