Peste 500 de firme, în insolvență, în regiunea sud-est, în 2023. Deputatul Focșa, revoltat pe Oprea (Antreprenoriat): „Situația economică nu este așa cum ne-am aștepta, din contră!”

În Regiunea Sud-Est, în primele opt luni din 2023, au fost 525 de cazuri de insolvență. În același timp, evoluția cazurilor de insolvență a fost una eterogenă la nivelul județelor componente, deci și Constanța – 185 (plus 9,47 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut! – n.r.). În acest context, deputatul constănțean Dumitru Viorel Focșa l-a abordat pe ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan Radu Oprea (foto), cu privire la statistica inițiativei private:

„Domnule ministru,

În ciuda afirmațiilor liniștitoare lansate de coaliția de guvernare PSD-PNL, situația economică a României nu este așa cum ne-am aștepta, din contră, iar recentele măsuri pentru optimizarea fiscală și reducerea deficitului bugetar vor îngreuna, de fapt, și mai mult viața românilor! Micile afaceri vor fi din ce în ce mai sufocate prin noile taxe și impozite, creșterea accizelor se va reflecta în creșterea prețurilor alimentelor de bază. Vă rog să îmi răspundeți, domnule ministru, punctual, următoareleor întrebări:

  1. Care este numărul total de insolvențe înregistrat în domeniile comerț cu ridicata și distribuție, Comerț cu amănuntul și construcții, în perioada 2021-2023?
  2. Câte companii SRL au fost înmatriculate anul acesta, până în luna septembrie, inclusiv, și care este situația înmatriculărilor comparativ cu ultimii doi ani, pe semestre?

Solicit răspuns scris.

Cu mulțumiri, Dumitru-Viorel Focșa, Deputat circumscripția electorală 14 Constanța”.

La nivelul Regiunii Sud-Est, în județul Galați, în perioada ianuarie – august 2023, au fost înregistrate 87 de cazuri de insolvență, un număr similar cu cazurile înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut. În perioada de referință, Galațiul a fost depășit doar de Constanța, cu 185 de cazuri de insolvență (față de 169 de cazuri de insolvență, în creștere cu 9,47 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut) și de Buzău, cu 93 de cazuri (față de 106 cazuri în aceeași perioadă a anului trecut, în scădere cu 12,26 la sută). În celelalte județe din Regiunea Sud-Est, au mai fost înregistrate, în primele opt luni ale acestui an, 63 de insolvențe în Brăila (față de 80 de cazuri anul trecut, în scădere cu 21,25 la sută), în Vrancea au fost 53 de cazuri (față de 63 de cazuri anul trecut, în scădere cu 15,87 la sută), iar în Tulcea au fost 44 de cazuri (față de 31 la sută anul trecut, în creștere cu 41,94 la sută).

Pe domenii de activitate, la nivel național, cel mai mare număr de insolvenţe s-a înregistrat în comerţul cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 1.108 (minus 2,46 la sută comparativ cu primele opt luni din 2022), construcţii – 784 (minus 5,77 la sută) şi industria prelucrătoare – 465 (minus 16,06 la sută). Strict în luna august, la nivel național au fost înregistrate 257 de cazuri de insolvență, din care 46 de cazuri au fost în Regiunea Sud-Est: Galați – 13 cazuri, Brăila – șapte cazuri, Buzău – nouă cazuri, Constanța – cinci cazuri, Tulcea – patru cazuri, Vrancea – opt cazuri.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *