Peste 43.000 de români îşi sărbătoresc onomastica la praznicul Cuvioasei Parascheva

Un număr de 43.261 de români îşi sărbătoresc onomastica pe 14 octombrie, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, cel mai întâlnit prenume feminin fiind Paraschiva – peste 35.000, conform datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne. Potrivit MAI, sunt 39.649 de persoane de sex feminin şi 3.412 de sex masculin care îşi sărbătoresc onomastica pe 14 octombrie. În ceea ce priveşte prenumele feminine, situaţia este următoarea:

– Chiva – 427;
– Chivuţa – 567;
– Pachiţa – 411;
– Parasca – 1.135;
– Parascheva – 1.884;
– Paraschieva – 45;
– Paraschiva – 35.046;
– Paraschivuţa – 2;
– Paraschiţa – 77;
– Parastiţa – 8;
– Vuţa – 47.

În ceea ce priveşte prenumele masculine, MAI furnizează următoarea statistică:

– Chivu – 226;
– Chivuţă – 2;
– Paraschiv – 3.061;
– Paraschivu – 12;
– Paraschiţă – 6;
– Petcu – 105.

Aproximativ 8.500 de credincioşi așteptau la rând, joi seară, pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva depuse într-un baldachin aşezat în curtea lăcaşului de cult. Zona în care a fost montată scena unde a avut loc, vineri dimineaţă, Sfânta Liturghie a fost împodobită cu mii de crizanteme. Afluxul de pelerini a fost unul ridicat pe tot parcursul zilei de joi, oamenii fiind nevoiţi să stea câteva ore la rând pentru a ajunge la raclă. De la începutul pelerinajului până joi seară, au reuşit să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva 143.000 de persoane, iar la rând se aflau alte 8.500 de persoane.

În total, 154 de credincioşi au necesitat îngrijiri medicale, iar 10 dintre ei au fost transportaţi la spital.

Vineri dimineaţă, pe o scenă amenajată pe pietonalul Ştefan cel Mare, în dreptul Catedralei Mitropolitane, a fost programată Sfânta Liturghie. Slujba a fost oficiată de zeci de preoţi şi va putea fi urmărită pe mai multe ecrane montate în centrul municipiului. În cursul zilei de joi, angajaţi din subordinea Primăriei au împodobit cu mii de crizanteme zona din faţa scenei. După Sfânta Liturghie, Primăria ieşeană a împărţit mii de porţii cu mâncare celor au au asistat la slujbă.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat iniţial că moaştele vor fi reintroduse sâmbătă în interiorul catedralei, însă, în funcţie de afluxul de pelerini, acestea ar putea rămâne încă o zi în curtea lăcaşului de cult.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *