Pentru prima dată în istorie, dolarul a DEPĂȘIT pragul de 5,1 lei. „Lira sterlină este absolut DISTRUSĂ!”

Dolarul a crescut puternic luni, trecând pentru prima oară în istorie pragul de 5,12 lei, ajungând luni dimineața pe piața interbancară până la 5,1279 lei, scrie antena3.ro. „Deocamdată, nu pare să existe nimic care să stea în calea dolarului”, a declarat Shafali Sachdev, şef al departamentului FX la BNP Paribas Wealth Management din Singapore.

Lira sterlină s-a prăbușit

Lira sterlină s-a prăbușit cu până la 4,9% până la un minim istoric de 1,0327 dolari, înainte de a se stabiliza în jurul valorii de 1,05405 dolari, cu 2,9% sub închiderea sesiunii precedente. Lira a scăzut cu 3,6% vineri, când noul ministru de finanţe Kwasi Kwarteng a dezvăluit reduceri istorice de taxe finanțate prin cea mai mare creștere a împrumuturilor din 1972 încoace.

„Lira sterlină este absolut distrusă”, a declarat Chris Weston, şeful departamentului de cercetare de la Pepperstone.

Euro, minim al ultimilor 20 de ani în raport cu dolarul

De asemenea, euro a atins un nou minim al ultimilor 20 de ani în raport cu dolarul, pe fondul temerilor de recesiune, în timp ce criza energetică se extinde spre iarnă, pe fondul unei escaladări a războiului din Ucraina. Dolarul şi-a consolidat revenirea în faţa yenului după şocul provocat de intervenţia valutară de săptămâna trecută a autorităților japoneze.

Petrolul şi aurul au fost sub presiune din cauza creşterii dolarului, aurul atingând un minim al ultimilor 2 ani şi jumătate de 1.626 de dolari, iar contractele futures pe ţiţei Brent au scăzut cu aproximativ 1%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ianuarie, la 85,06 dolari pe baril.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *