Patriarhia Română: „Preoții comunităților de români din Ucraina NU aparțin de BOR”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, transmite luni că preoții care slujesc în comunitățile de români din Ucraina nu aparțin de Biserica Ortodoxă Română. Cei mai mulți din ei răspund în fața Patriarhiei Moscovei sau a recent-înființatei Biserici Ortodoxe Ucrainene, precizează acesta. În ultimele săptămâni au apărut informații în spațiul public potrivit cărora unii preoți români din Ucraina riscă să fie deportați pe motiv de colaborare cu rușii, după ce serviciile de informații ucrainene au spus că în unele mănăstiri funcționează „cuiburi” de agenți ruși care promovează ideile Moscovei referitoare la război.

Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / BOR, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu BO Rusă. Există și o structură ecleziastică ortodoxă care și-a declarat independența în relație cu Patriarhia Moscovei și care se manifestă ca autocefală. Patriarhia Moscovei nu a recunoscut ieșirea de sub jurisdicția ei a Bisericii din Ucraina, deci persistă încă la nivel local o ambiguitate care se va limpezi odată cu sfârșitul războiului. Sperăm ca acesta să devină posibil cât mai curând în condițiile împlinirii dreptății, întrucât pacea presupune dreptatea”, afirmă Bănescu.

El face un apel la preoții din Ucraina să își respecte „datoria de conștiință” și menționează că rațiunea „autentic creștină” nu este a celor care încearcă să justifice războiul și crimele în masă din Ucraina.

„BOR a pledat și pledează firesc pentru respectarea drepturilor minorității românești din toate țările, nu doar din Ucraina (păstrarea identității lingvistice, religioase și culturale). Realitatea din diaspora și din comunitățile românești din jurul granițelor este însă pretutindeni una care evoluează în funcție de mulți factori locali și socio-culturali. Esențială este păstrarea și cultivarea conștiinței creștine, fidelitatea față de adevărul de credință și de valorile morale rodite de acesta. Situația gravisimă în care se află acum Ucraina invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist. Păstrându-și curată conștiința morală, patriotică și religioasă. Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă. Această rațiune este cea autentic creștină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera și în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima”, mai afirmă purtătorul de cuvânt al BOR.

Magyar Nemzet: Serviciul secret ucrainean hărţuieşte preoţi ortodocşi români

Hărţuirea mai multor preoţi ortodocşi români de serviciile secrete ucrainene a declanşat un larg ecou în media din România. Poetul Mircea Dinescu, cel mai cunoscut anticomunist de odinioară din România, l-a criticat din cauza acestei atitudini faţă de preoţii comunităţii române pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Într-o postare pe Facebook poetul urmărit timp de mai mulţi ani în perioada regimului Ceauşescu, condamnat mai târziu şi la închisoare, îi prezice preşedintelui ucrainean că va ajunge „jar şi cenuşă” pentru că a îndrăznit să ridice mâna asupra preoţilor, relatează Magyar Nemzet din Ungaria preluat de Rador.

După cum formulează Dinescu, „deşi este o rudă îndepărtată a lui Iisus Cristos, Volodimir Zelenski dispreţuieşte creştinismul şi îşi închipuie că Mântuitorul îl forţează să intre într-o cursă neloială pe scena lumii”. În încheierea luării sale de poziţie Mircea Dinescu scrie: „Flăcările de pe turnul Bisericii Ortodoxe Române vestesc ieşirea din istorie a actorului, deoarece acela care îndrăzneşte să ridice mâna împotriva sfântului ocrotitorului copiilor abandonaţi Mihail Jar, stareţul mănăstirii Bănceni, pe jar şi pe cenuşă va sfârşi. (…) Aşa să ne ajute Dumnezeu!”

În urmă cu câteva zile stareţul român ortodox al Mănăstirii Bănceni a relatat la televiziunea de ştiri Antena3 că serviciile secrete ucrainene au atacat mănăstirile, au pătruns noaptea în casele preoţilor şi au spart geamurile bisericilor.

Atrocităţile săvârşite şi asupra românilor pot fi explicate prin separarea Bisericii ucrainene din 2018. După un an Biserica Ortodoxă Ucraineană a obţinut independenţa din partea Patriarhului din Constantinopol, în pofida împotrivirii Moscovei. Cealaltă aripă a bisericii a rămas în schimb loială Rusiei, deşi de curând a comunicat că a anulat subordonarea sa faţă de Patriarhul Kirill, susţinătorul lui Vladimir Putin. În acelaşi timp Kievul nu crede în această separare şi întreprinde totul pentru interzicerea aripii numite proruse. Serviciul secret ucrainean a organizat şi continuă să organizeze numeroase razii şi controale la biserica Ortodoxă Ucraineană aparţinând Patriarhatului de la Moscova. Minoritatea română din Ucraina face parte din aceasta din urmă, deoarece aceasta a permis oficierea slujbelor în limba maternă. La acest moment în Ucraina se oficiază slujbe în limba română în aproximativ 100 de biserici.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *