Parlamentarii REPER vor să fie recunoscuți ca grup parlamentar separat de USR. Deputatul Rizea: „Existența noastră arată o distanțare din ce în ce mai mare a cetățenilor de vechea clasă politică”

Deputatul Oana Cambera a anunţat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, constituirea grupului parlamentar REPER, format din 11 deputaţi. Preşedintele Camerei, Marcel Ciolacu, a precizat că în acest sens a fost sesizată Comisia juridică şi că trebuie aşteptată decizia acesteia.

„În temeiul articolul 13, alineatul 1 şi articolul 13, alineatul 7 din regulamentul Camerei Deputaţilor, vă aducem la cunoştinţă constituirea grupului parlamentari REPER în cadrul Camerei Deputaţilor, având în componenţă 11 deputaţi”, a spus Cambera.

Grupul va fi format din deputaţii care au demisionat din USR.

„Este o solicitare la Biroul permanent şi o să discutăm după raportul Comisiei juridice”, a adăugat Ciolacu.

La rândul său, deputatul Constantin Şovăială a menţionat că grupul deputaţilor independenţi de dreapta a fost constituit, menţionând că lider de grup este Violeta Alexandru.

Această informare o fac pentru a respecta procedura parlamentară. De ce nu vreţi să ne recunoaşteţi? Vă este frică de Ludovic Orban? Este un drept la asociere”, a spus Şovăială.

Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a replicat că există o decizie a Curţii Constituţionale care precizează că nu pot fi constituite astfel de grupuri pe parcursul legislaturii, menţionând că grupul PNL nu este de acord cu constituirea acestui grup.

Potrivit deputatului constănțean al REPER, Cristina Rizea, constituirea unui astfel de grup parlamentar este o esență a democrației, întrucât „10 parlamentari care reprezintă zeci de mii de cetățeni ai României, din toate colțurile țării și din diaspora, sunt nevoiți să aștepte aprobarea dreptului la afiliere politică în Parlamentul României”. Cristina Rizea ne-a precizat faptul că acest comportament al partidelor mari trădează frica acestora:

„Reprezentarea în Parlamentul României pentru unul din zece Români este interzisă de către partidele aflate la putere. Unul din zece deputați nu este afiliat niciunui grup parlamentar din Camera Deputaților, fapt care blochează aproape orice șansă pentru exprimarea voinței politice și pentru reprezentarea cetățenilor. Grupurile parlamentare îndeplinesc un rol major în activitatea Camerei Deputaţilor atât în ceea ce priveşte constituirea organelor de lucru şi de conducere, cât şi în ceea ce priveşte definirea atitudinii şi a poziţiei politice a deputaţilor faţă de proiectele de lege supuse dezbaterii. Soluția este foarte simplă: pe masa Comisiei Juridice se află cererea noastră, a deputaților REPER, de a ne fi aprobată înființarea unui grup parlamentar. E de-a dreptul absurd ca într-o democrație 10 parlamentari care reprezintă zeci de mii de cetățeni ai României, din toate colțurile țării și din diaspora, să fie nevoiți să aștepte aprobarea dreptului la afiliere politică în Parlamentul României. Cutumele actuale favorizează grupurile parlamentare, dându-le un loc la masa discuțiilor și acces la un pachet logistic minimal pentru desfășurarea activității parlamentare. Existența unui grup parlamentar al REPER cu siguranță ar fi un mare disconfort pentru actuala coaliție, care s-ar trezi în Biroul Permanent cu o opoziție reală. Istoric, România nu a mai avut niciodată o componență a Camerei Deputaților în care unul din zece parlamentari să fie neafiliat. Acest aspect ar trebui să fie un mare semn de exclamare în dreptul partidelor mari, în sensul că arată o distanțare din ce în ce mai mare a cetățenilor de vechea clasă politică și o scădere gravă a încrederii românilor în instituțiile fundamentale pentru statul de drept. Sperăm că într-un final cei din coaliție vor pune în prim plan interesul românilor și le vor asigura acestora dreptul constituțional privind reprezentarea politică, aprobând formarea grupului parlamentar REPER”, a spus deputatul Rizea, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *