OUG pe Educație intră la VOT! Oferta finală a Guvernului pentru sindicate: Salariu majorat cu 1.000 de lei pentru profesori și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Iohannis pleacă în vacanță – VIDEO

|
ciolacu ciuca deca

Coaliția de guvernare i-a chemat iar la negocieri pe sindicaliștii din Educație, după discuția liderilor ei cu președintele Klaus Iohannis, de miercuri dimineață. De data aceasta, guvernanții propun creșterea salariului unui debutant până la 4.000 de lei, dar etapizat, în următorii trei ani. Negocierile vor avea loc după ce, marți, președintele Klaus Iohannis i-a primit la Cotroceni pe sindicaliști, cărora le-a promis că va gira un „acord politic” între ei și coaliție.

Miercuri dimineață, Iohannis i-a chemat la Cotroceni pe liderii coaliției, Nicolae Ciucă (PNL) și Marcel Ciolacu (PSD) , dar și pe Ligia Deca, ministrul Educației. Între timp, sindicaliștii au anunțat că nu vor semna un acord politic, nici dacă ar fi girat de Iohannis, dacă acest act nu conține creșterea imediată a salariilor cu 25%. Deci greva continuă.

La discuție, guvernanții ar urma să le propună reprezentanților profesorilor creșterea etapizată a salariului unui debutant până la 4.000 de lei în următorii trei ani, începând cu o primă creștere de 30%. În acest moment, salariul unui cadru didactic debutant este de circa 2.400 de lei, printre cele mai mici salarii din tot mediul bugetar.

Întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu liderii coaliţiei, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, a durat o oră. Liderii coaliţiei urmează să le prezinte sindicatelor oferta din acordul discutat cu preşedintele Klaus Iohannis. Oferta coaliţiei pentru sindicatele din educaţie cuprinde, potrivit unor surse politice, o majorare salarială de 25-30%, începând cu septembrie 2023, în raport cu salariul minim, iar restul majorării, până la 60%, eşalonat in următorii doi ani.

Președintele României a îndemnat toate părțile angajate în dialogul instituțional să dea dovadă de responsabilitate și flexibilitate în procesul de negociere și să înțeleagă că soluțiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile și solicitările profesorilor.

Premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, vor avea, miercuri, o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din Educație, la Palatul Victoria. Sindicaliștii din învățământ sunt în grevă de mai bine de o săptămână.

Guvernul României a prezentat oferta finală pentru sindicaliștii din educație. Sindicalistii trebuie să ofere în această seară un răspuns până la ora 19.00. Mâine urmează ca printr-un OUG să crească salariile cu 1.000 de lei brut pentru personalul didactic, 400 de lei brut pentru personalul nedidactic ca avans pentru viitoarea legea a salarizarii. Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educație, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora. În urma întrevederii, au fost prezentate următoarele măsuri:

„Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, care se va regasi in viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invatamant, cresterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar. În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, transmite Guvernul.

OUG pe Educație se votează mâine – Profesorii scapă de tăierea salariilor pentru orele de grevă

Apar informații pe surse din discuțiile purtate la guvern între sindicatele din educație și executiv. Sindicaliștii din educație Sindicaliștii din educație spun, după ultimele negocieri cu reprezentanții Guvernului, că noua ofertă este o variantă îmbunătățită și vor avea o „imagine clară” până deseară despre ceea ce decid profesorii.

Guvernul urmează să adopte, joi, creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă. Aproximativ 2 miliarde de lei se vor aloca în următoarele 7 luni de la bugetul de stat pentru salarizarea din Educație. Tot în cadrul discuțiilor s-a decis și ca orele care nu au fost făcute din cauza grevei să nu fie scăzute din lefurile profesorilor, cu condiția ca acestea să fie recuperate. E de așteptat ca greva să se încheie marți.

Budăi trage frâna de mână după negocierile Iohannis – sindicate: „Să fim extrem de atenți ce declarăm”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că e nevoie de atenție maximă și de un ton moderat după discuțiile dintre președintele Klaus Iohannis. Pe surse se știe că profesorilor li s-a promis o majorarea a salariilor debutanților cu circa 25%. Marius Budăi spune că e nevoie de diplomație:

Cred că acum este momentul să fim extrem de atenți la ceea ce declarăm și ceea ce facem, mai ales că liderii de sindicat s-au întâlnit cu președintele Klaus Ioahnnis și urmează o întâlnire la guven”, a spus Budăi după discuții.

Iohannis anunță concluziile întâlnirii cu liderii coaliției, înainte de a pleca în vacanță

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu liderii coaliției de guvernare pentru a căuta soluții la rezolvarea grevei din Educație. Iohannis le-a cerut lui Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu să prezinte public concluziile negocierilor cu sindicatele și să ia măsuri pentru ca finalul de an școlar să nu fie afectat.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri, 31 mai 2023, la Palatul Cotroceni, discuții cu liderii coaliției de guvernare, Președintele Partidului Național Liberal, Premierul Nicolae Ciucă, și Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, pe tema grevei din sistemul de învățământ. La întâlnire a mai participat și ministrul Educației, Ligia Deca. În cadrul discuțiilor au fost analizate revendicările Federațiilor sindicale din educație și posibilele soluții care să conducă la încetarea grevei profesorilor și la reînceperea cursurilor. Președintele Klaus Iohannis a accentuat importanța menținerii dialogului, singura cale prin care se poate debloca situația actuală. Astfel, negocierile vor fi reluate imediat și vor continua până la identificarea măsurilor menite să răspundă cerințelor cadrelor didactice. Președintele României le-a solicitat liderilor coaliției să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele și măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul școlar să fie încheiat în bune condiții, iar calendarul susținerii examenelor naționale să nu fie afectat.”, arată Klaus Iohannis.

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa joi, 1 iunie, la al doilea Summit al Comunității Politice Europene, care va avea loc în Republica Moldova (Castelul Mimi, raionul Anenii Noi). La reuniune și-au anunțat prezența 47 de șefi de stat sau de guvern, Președintele Consiliului European, Președintele Comisiei Europene și Președintele Parlamentului European, transmite Administrația Prezidențială.

„Prin găzduirea Summitului Comunității Politice Europene, Republica Moldova își reconfirmă vocația europeană și consecvența în implementarea procesului de reforme necesare în vederea aderării la Uniunea Europeană. Programul Summitului cuprinde o sesiune plenară, cu participarea tuturor delegațiilor, și grupuri de lucru, care vor avea loc în paralel și în cadrul cărora se vor dezbate teme care vizează securitatea, energia și conectivitatea. Președintele României va susține o intervenție în cadrul sesiunii plenare și va participa la grupul de lucru privind securitatea. În cadrul dezbaterilor, Președintele Klaus Iohannis va aborda aspectele de actualitate generate de impactul războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, în domeniile securitar, economic, alimentar sau umanitar; sprijinul susținut pentru Republica Moldova și Ucraina, coordonarea eforturilor comune pentru combaterea amenințărilor hibride, de la atacuri cibernetice, la dezinformare și campanii de manipulare; creșterea rezilienței și continuarea sprijinului acordat statelor vulnerabile din regiune”, transmite Administrația Prezidențială.

Comunitatea Politică Europeană este un format interguvernamental de dezbatere și o platformă pentru coordonare politică între statele europene în scopul promovării dialogului politic și a cooperării pe teme de interes comun, pentru consolidarea securității, stabilității și a prosperității pe continentul european, arată sursa citată.

Distribuie:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *