OMV Petrom anunță un profit de peste trei ori mai mare decât anul precedent, dar tot NU VREA să plătească taxa de solidaritate

Joi, OMV Petrom a raportat cel mai mare profit din istoria vreunei companii din România, de 10,3 mld. lei în 2022 şi afaceri de 61 mld. lei. Profitul este cu 260% mai mare comparativ cu cel din anul anterior. Petrom își va dubla investiţiile pentru anul 2023, la 6 miliarde lei, echivalând cu aproximativ 60% din profitul net din 2022, iar Neptun Deep se află în centrul strategiei companiei „şi ne vom concentra să aducem proiectul mai aproape de decizia finală de investiţie, planificată pentru jumătatea anului 2023”.

La nivelul grupului, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 12,2 miliarde lei, cu contribuţii în creştere de la toate segmentele de activitate, „reflectând contextul de piaţă fără precedent al preţurilor crescute şi volatile ale mărfurilor”, iar investiţiile au crescut cu 26%, la aproape 3,6 miliarde lei, se menţionează în comunicatul OMV Petrom.

În sectorul de Explorare şi Producţie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 5,4 miliarde lei (1,8 miliarde în 2021), determinat, în principal, de preţurile mai mari ale ţiţeiului şi gazelor naturale şi de cursul valutar favorabil (dolar mai puternic faţă de leu), parţial contrabalansate de impozitarea mai mare în explorare şi producţie şi de volumele mai mici de vânzări.

OMV Petrom, cea mai mare companie listată la Bursa de la Bucureşti, reafirmă că se aşteaptă să nu intre în scopul acestei contribuţii de soliditaritate pentru 2022, compania făcând referire la OUG de suprataxare a profiturilor din energie.

„În baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 ale OMV Petrom si a prevederilor acestei ordonante de urgenta, se asteapta ca OMV Petrom sa nu intre in scopul acestei contributii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, avand mai putin de 75% din cifra de afaceri in sectoarele definite: extractia titeiului, extractia gazelor naturale, extractia huilei si fabricarea produselor obtinute din rafinarea petrolului”, transmit oficialii OMV Petrom.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *