OMV Petrom anunță investiții de 11 miliarde de euro într-o rafinărie care trebuie să devină „primul mare producător de combustibili sustenabil din Europa de Sud-Est”

Rafinăria Petrobrazi, înființată în 1934, va deveni primul mare producător de combustibili sustenabil din Europa de Sud-Est, a anunțat OMV Petrom, care va investi aici într-o primă fază 750 de milioane de euro și 11 miliarde de euro până în 2030.

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va investi circa 750 de milioane de euro la Petrobrazi pentru a transforma rafinăria în primul producător major de combustibili sustenabili din regiune, a anunțat marți compania austriacă în care și românii dețin 43% din acțiuni. Potrivit unui raport remis Bursei de Valori București, „compania a luat decizia finală de investiție pentru construirea unei instalații SAF/HVO și pentru construirea a doua instalații de producție de hidrogen verde care va fi utilizat în procesul de obținere a biocombustibililor”.

„Astăzi am făcut un pas decisiv pentru decarbonarea transportului în Romania. În total, până în 2030, ne-am angajat să alocam 11 miliarde de euro, pentru a transforma compania pentru un viitor cu emisii reduse de carbon, în Romania și în regiune”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

„Împreună cu electro-mobilitatea, biocombustibilii sunt răspunsul pentru un transport cu emisii reduse de carbon și ne așteptăm la o creștere graduală a cererii pentru aceste produse. Datorită investițiilor pe care le-am anunțat astăzi, vom putea înlocui importurile cu biocombustibili produși aici, în România. Pentru clienții noștri, acest lucru înseamnă certitudinea produsului și mai puține emisii de carbon. Vrem să fim și în viitor prima alegere pentru clienții noștri și să le oferim produsele de care au nevoie”, afirmă și Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Rafinare și Marketing.

Investițiile pentru această unitate se ridică la 560 milioane euro. Instalația va avea o capacitate de producție de 250 kt/an de SAF și HVO, precum și bio-nafta și bio-GPL, produse utilizate în industria chimică.

Flexibilitatea instalației permite ajustarea mixului de produse rezultate în funcție de cererea pieței și mixul de materii prime disponibil. Instalația are un consum anual de circa 11 kt de hidrogen, cea mai mare parte urmând a fi asigurata de cele doua unități noi de producție hidrogen verde.

Investițiile pentru cele două instalații de hidrogen verde sunt estimate la aproximativ 190 milioane de euro, din care până la 50 milioane din fonduri europene, prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR). Cele două instalații vor avea o capacitate totală de 55 MW. Cantitatea totală anuală de hidrogen verde care va fi produsă a fost estimată la circa 8 kt.

Integrarea hidrogenului verde în procesul de obținere a biocombustibililor, precum combustibilul sustenabil pentru aviație și biodiesel, va determina o reducere cu cel puțin 70% a emisiilor de CO2 prin comparație cu combustibilii convenționali.

Petrobrazi este prima rafinărie din țară certificată pentru producerea de SAF și HVO prin co-procesarea materiilor prime de natură biologică.

Pentru a-și asigura accesul la o sursă sigură de materii prime pentru a produce biocombustibili, OMV Petrom a achiziționat o participație de 50% din „Respiră Verde”, lider în colectarea uleiului alimentar uzat în Romania. „Respiră Verde” colectează până la 10 kt de ulei comestibil uzat pe an de la agenți economici din domenii precum industria ospitalității (hoteluri, restaurante) și retail.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuala de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la sfârșitul anului 2023, acționarii romani dețin peste 43% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 22,5% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități romanești). OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 42 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2023. În aceeași perioada, compania a investit aproximativ 18 miliarde de euro, notează stirileprotv.ro.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *