OMV Petrom, acuzată de Greenpeace că folosește o platformă ruginită pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră

Organizația pentru protecția mediului Greenpeace a publicat fotografii cu o platformă marină puternic ruginită aparținând OMV Petrom, despre care spune că face parte din producția de petrol și gaze a companiei în largul coastei României. ONG-ul acuză compania că periclitează în continuare mediul prin întreținere neglijentă, potrivit presei din Austria.

Imaginile arată deteriorarea gravă a elementelor suport ale platformei, după cum au confirmat experții pentru Greenpeace. Greenpeace este alarmată de viabilitatea operațională a platformei și de pericolele pe care le-ar avea un eventual accident atât pentru muncitorii angajați acolo, cât și pentru Marea Neagră. Organizația pentru protecția mediului a transmis înregistrările autorităților responsabile și solicită o anchetă imediată.

image

Surya Jaikaran, analist energetic la Greenpeace International, care a lucrat anterior la companii internaționale de petrol și gaze timp de nouă ani, spune: „Fotografiile sugerează că straturile de protecție ale grinzilor s-au corodat, afectând grosimea peretelui. Grosimea peretelui grinzilor și a fundației subacvatice sunt proiectate pentru a rezista la sarcinile dinamice cauzate de valuri, curenți și greutatea platformei în sine. Când coroziunea compromite grosimea peretelui, durabilitatea platformei este compromisă, iar riscul de accidente industriale și dezastre de mediu crește semnificativ.”

image 1

Platforma 7 face parte din Perimetrul Istriei în largul coastei României – unde OMV Petrom produce petrol și gaze. OMV urmărește în prezent noi proiecte de gaze în regiune. Megaproiectul de gaze Neptun Deep care este planificat în prezent este situat la aproximativ 100 de kilometri distanță. „Înregistrările denunțătorilor indică faptul că OMV Petrom își tratează platformele existente în mod iresponsabil. Se pune întrebarea dacă o companie care pare a fi neglijentă cu platformele sale existente ar trebui să primească permise pentru noi proiecte de gaze, cum ar fi Neptun Deep. Înainte ca OMV Petrom să i se permită să plaseze noi bombe cu ceas în Marea Neagră, trebuie mai întâi verificată securitatea platformelor existente”, cere Jasmin Duregger, expert în climă și energie la Greenpeace din Austria.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “OMV Petrom, acuzată de Greenpeace că folosește o platformă ruginită pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră

  • luni, 4 martie 2024 la 09:41
    Legătură permanentă

    Este inacceptabil ca o companie sa puna in pericol mediul si viata muncitorilor prin neglijenta si nesimtire. Aceste imagini ne arata clar ca OMV Petrom se descurca foarte prost cu intretinerea platformelor sale, punand in pericol Marea Neagra si toate vietatile marine din zona. Este necesara o ancheta imediata pentru a clarifica situatia si pentru a se asigura securitatea platformelor existente. De asemenea, este foarte ingrijorator faptul ca OMV Petrom urmareste noi proiecte de gaze in zona, astfel crescand riscul de accidente si dezastre ecologice. Din punctul meu de vedere, inainte de a li se permite sa deschida noi proiecte, OMV Petrom trebuie sa demonstreze ca poate sa gestioneze si sa intretina in mod responsabil platformele existente. Mediu inconjuratorul nu trebuie sa plateasca pentru neglijenta si lenea unei companii.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *