OMV, îngerul păzitor al Austriei: A găsit un imens zăcământ de gaze în Marea Norvegiei

Grupul energetic austriac OMV a anunţat vineri finalizarea lucrărilor de foraj exploratorii la un puţ amplasat în Marea Norvegiei, iar estimările preliminare arată că volumele de gaze recuperabile se situează între 30 şi 140 de milioane de barili echivalent petrol, informează Reuters, conform AGERPRES. Anunțul vine la o zi după ce Norvegia a anunțat că va reduce masiv livrările de gaze către Europa din cauza lucrărilor de mentenanță.

Intenţionăm să creştem ponderea gazelor în portofoliul nostru de producţie până la 60% în 2030… Anunţul de astăzi ne consolidează şi mai mult poziţia noastră de furnizor de încredere de gaze în Europa”, a declarat vicepreşedintele OMV, Berislav Gaso.

Grupul austriac a precizat că puţul unde a descoperit gaze este amplasat la 300 de kilometri vest de ţărmul Norvegiei la o adâncime de 1.064 de metri. Descoperirea de gaze este la aproximativ 65 de kilometri de actuala infrastructură de la platforma Aasta Hansteen.

Timp de aproximativ trei săptămâni, începând cu sfârșitul lunii august, Europa va pierde cantități de gaze echivalente cu necesarul zilnic din Italia sau Franța, scrie Bloomberg. Motivul este că Norvegia, important furnizor de gaze pentru Europa, va intra în perioada de întreținere planificată a instalațiilor de gaze. Sunt lucrări de rutină pentru instalațiile de gaz, efectuate pe timpul verii, când cererea este mai mică. Miza este mai mare, de această dată, deoarece coincide cu o perioadă de volatilitate intensă a prețurilor.

Piața de gaz din Europa a fost deosebit de sensibilă la întreruperi în această vară, arată Bloomberg. Aceasta în condițiile în care valurile de căldură din întreaga lume au intensificat concurența pentru gaze. Operatorii din sector se pregătesc pentru o posibilă oprire a fluxurilor din Rusia, după o incursiune ucraineană la granița sa, iar o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu ar putea genera probleme suplimentare.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, în urmă cu doi ani, Norvegia a devenit furnizor de top al Europei. A depășit Rusia, prin compania de furnizare gaze Equinor ASA.

Importanța sezonului de reparații pentru securitatea energetică a Europei a devenit clară vara trecută, când lucrările neplanificate, la unele unități norvegiene, au dus la creșterea prețurilor. Recent, la începutul lunii iunie, o mică fisură pe o conductă norvegiană a dus la întreruperea aprovizionării către Regatul Unit și a provocat, de asemenea, o creștere a prețurilor în Europa.

Partea pozitivă este că deja depozitele de gaze din Europa sunt pline în proporție de 90%. A fost atins acest prag cu două săptămâni înainte de termenul limită stabilit pentru 1 noiembrie. România se află în zona mediei europene, cu 90,79% grad de umplere a depozitelor de gaze.

În acest moment, pe bursa TTF de la Amsterdam, gazul este tranzacționat cu 37 euro/MWh, în scădere față de săptămâna trecută, când s-au atins valori de 39-40 euro/MWh. Pe piața spot din România, gazul este tranzacționat cu circa 36 euro/MWh.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *