OMD Mamaia Nord, la bilanțul pe sezonul estival 2024. Matichescu, apel pentru „concentrarea” voucherelor de vacanță pentru vârfurile estivale. „Concurența noastră nu este în România, ci peste hotare”
OMD Mamaia Nord a organizat astăzi conferința de închidere a sezonului estival 2024 din stațiune. A fost aglomerație de invitați, precum Sebastian Hotca- vicepreședintele ANPC, Paul Anghel- Directorul General ANPC, Sorin Ilie Țața- reprezentant Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR), George Măndilă- președinte OMD Mamaia Constanța, Dumitru Filip- OMD Mangalia, Anca Nedea- fost președinte ANT , Corina Martin- Secretar General Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) , Cristian Bărhălescu- președinte ANAT Sud-Est.
În startul conferinței s-a vorbit despre integrarea nevoilor persoanelor/turiștilor cu dizabilități și schimbările care vor face stațiunea mai accesibilă și mai primitoare și impactul acestor măsuri asupra industriei turistice, cum ar fi măsuri concrete pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități în locațiile sale, de la accesibilizarea spațiilor până la adaptarea produselor și serviciilor oferite.
Mirela Matichescu, managerul OMD Mamaia Nord și organizator al evenimentului de astăzi, a vorbit în principal despre voucherele de vacanță sau modalitatea lor de acordare, prioritizarea spre vârfurile de sezon fiind o măsură care ar putea să stimuleze turismul de pe litoral:
„Am identificat, concurența noastră nu este în România, ci peste hotare. Vorbim de PIB-ul industriei care, astăzi, se ridică undeva la 10%, la o valoarea de 11,1 miliarde de euro, generat la nivel global. Din nefericire, România este un pic deficitară și a pierdut cumva startul vis-à-vis de cât trebuie să colecteze din această sumă la nivel național. Zilele trecute l-am văzut pe domnul Isărescu (guvernatorul BNR – n.r.) care spunea că deficitul pe partea comercială din turism în România a ajuns la 8,6 miliarde lei, bani cheltuiți pe vacanțele românilor în străinătate. Vorbind de bilanțul pe 2024, aș vrea să spun noi am identificat problemele cu care se confruntă litoralul, vorbim de un sezon bun dar foarte scurt, din cauza măsurilor pe care cumva nu reușim să le adaptăm ca să prelungim sezonul turistic: vacanța școlară, vouchere de vacanță… Îmi doresc ca aceste vouchere să rămână în forma în care ele au fost emise inițial și care ar trebui să fie valorificate, începând cu 1 septembrie până în 1-15 iunie anul următor, adică să fie limitate pe vârfurile de sezon. Nu ar mai fi eficient ca aceste vouchere să fie limitate sau date doar persoanelor care au un anumit plafon salarial, pentru că această s-a dovedit a fi una care a adus un deficit de cel puțin 30% din ce a însemnat număr de cazări… (…) Vrem să ne așezăm la masă cu Guvernul, să găsim măsuri de sprijinire a acestei ramuri din economie, care poate să genereze venituri așa cum fac celelalte piețe. Avem un context extrem de favorabil, pentru că piețele cu tradiție – Grecia, Spania, Italia – deja iau măsuri împotriva turismului de masă! (…) Ne adaptăm din mers, ne dorim ca orice turist care ne trece pragul să plece mulțumiți și fericiți, iar raportul calitate/preț/servicii, să fie unul echilibrat”, a spus Matichescu.
La rândul său, Corina Martin, a anunțat dorința FPIOR de introducere a unei taxe de 1 eur pentru turiști, colectarea acestor bani fiind utilă înființării OMD-ului național, o dorință expresă a operatorilor de turism, fără de care OMD-urile locale nu și-ar atinge eficiența:
„Astăzi am pregătit ceea ce ne-a cerut ministerul: Propunerile pentru a modifica strategia națională pentru turism și avem acolo foarte multe puncte, anume propunem introducerea unei taxe de 1 euro/noapte pentru turiști – taxă de promovare la nivel național, ca sursă pentru constituirea bugetului OMD-ului național pentru care ne luptăm. Mă întorc la litoral: Aproape 2 milioane de turiști a avut litoralul românesc în acest sezon. Am avut mai multe weekenduri cu câte 200.000 de turiști și dacă facem un top, cea mai mare creștere au avut Mamaia, Mamaia Nord și Costinești. Acestea sunt creșterile, pentru că la sud am auzit, Eforie stă pe aceeași balanță medie, profită de apropierea de Constanța dar cu prețuri mai mici, are un grad de ocupare foarte bun, îi lipsește doar o OMD… Se constituie în aceste zile OMD Vama Veche – Limanu – 2 Mai. (…) Sezonul 2024 față de anul trecut, pot spune că a fost o creștere apropiată de 20% față de anul trecut, trebuie să recunoaștem că cel mai mare aliat al nostru a fost vremea, ne-a „ajutat” faptul că tarifele pentru biletele de avion au crescut foarte mult pentru destinațiile externe”, a spus Corina Martin.