Oficialii separatiști declară VALIDE referendumurile pentru alipirea Doneţk şi Lugansk la Rusia. În Zaporojie, deja sunt… 93% voturi PENTRU

Referendumurile din autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk au fost recunoscute ca fiind valide, scrie TASS, potrivit Rador. Referendumul privind intrarea Lugansk în Federația Rusă a fost validat, deoarece la el au participat peste 50% dintre alegători, a declarat șeful Comisiei Electorale Centrale. Prezența la vot în Lugansk, în cele trei zile de scrutin, până la ora 20:00, ora Moscovei, este de 76,09%. Prezența la vot la referendumul desfăşurat în regiunea Herson pentru intrarea în componenţa Rusiei este de 48,91%, iar prezența la vot la referendumul din regiunea Zaporijjia a fost de 51,55%, în cele trei zile de scrutin, luând în calcul inclusiv voturile din străinătate.

În prima zi a referendumului, 93% dintre cei care au votat s-au pronunţat în favoarea aderării regiunii Zaporijjia la Federația Rusă, relatează Agenţia de presă TASS, cu referire la rezultatele unui studiu al Institutului republican de studii politice și sociologice din Crimeea, scrie Rador. Potrivit Agenției TASS, 500 de locuitori ai regiunii au fost chestionați în prima zi a referendumului.

Din cei care au votat la referendum și au răspuns la întrebări, 93% au declarat că s-au pronunţat în favoarea aderării regiunii Zaporijjia la Federația Rusă, în timp ca 7% au declarat că susțin statutul ucrainean al regiunii”, se specifică într-un comunicat al institutului.

Preşedintele comisiei electorale din autoproclama republică populară Luhansk (regiunea Luhansk, din Ucraina, n.r.), Elena Kravcenko, a declarat că instigatorii ucraineni au postat adresele comisiilor electorale, secţiilor de vot din regiunea Luhansk pe rețelele de socializare și le cer trupelor ucrainene să deschidă focul asupra lor. În perioada 23-27 septembrie au loc referendumuri privind aderarea la Federația Rusă a regiunilor Luhansk şi Doneţk, Herson și Zaporijjia.

Lugansk: Ocupanţii ruşi raportează o prezenţă de aproape 50% în oraşele pustiite de război

Guvernatorul regiunii est-ucrainene Luhansk, Serhi Haidai, susţine că ocupanții ruşi au inventat o „prezență” de până la 50% la așa-zisul referendum desfăşurat în orașele complet distruse din regiune, în special la Lisiceansk, Severodonețk și Rubijne, scrie Rador. Potrivit lui Haidai, ruși înarmați inspectează locurile aglomerate, verifică documentele oamenilor și îi trimit la așa-numitele secții de votare pentru a participa la pseudo-referendumul ocupanţilor. Potrivit guvernatorului, rușii nu au liste cu populația rămasă în orașele capturate, dar raportează deja o „prezenţă” de 45%. Haidai a explicat că, dacă în prima zi a așa-zisului referendum, militari ruşi înarmaţi au mers din ușă în ușă și i-au forțat pe localnici să voteze, în weekend, persoane cu mitraliere inspectează locurile aglomerate, în special piețele, unde ocupanţii verifică documentele oamenilor și îi trimit să „voteze”.

„Tot acest proces din regiune este monitorizat de doar cinci persoane care au primit acreditare internațională, cum ar fi cetăţeni din Belarus și Camerun. Localnicii sau chiar cei veniţi din alte locuri nici măcar nu ştiu câți oameni au mai rămas în regiune. Nicăieri nu este anunțat numărul alegătorilor, ci doar procentul. La Lisiceansk, Severodonetsk şi Rubijne, oraşe care au fost aproape complet distruse, ruşii anunţă o prezență la ‘vot’ de 41% până la 46%, deşi nu au liste cu populația rămasă în aceste orașe” – a explicat guvernatorul regiunii Luhansk.

Potrivit lui Serhi Haidai, invadatorii pot avea în vedere 46% din cei 10.000 de oameni care au mai rămas în Severodonețk, adică 4.500 de persoane din 110.000 câte erau în oraş înainte de război. Amintim că, pe 23 septembrie, în teritoriile temporar ocupate din regiunile Donețk, Luhansk, Zaporijjia și Herson, au început pseudo-referendumuri privind aderarea la Federația Rusă. Acestea vor dura până pe 27 septembrie.

Lavrov promite protecţie deplină pentru orice teritoriu anexat de Rusia

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă, la New York, că regiunile din Ucraina în care au loc referendumuri vor fi sub protecţia deplină a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova, informează duminică Reuters. Ministrul rus de externe, adresându-se Adunării Generale a ONU şi presei mondiale, a încercat să justifice invazia în Ucraina începută în februarie, repetând afirmaţiile false ale Moscovei conform cărora guvernul ales de la Kiev a fost instalat în mod ilegitim, este plin de neo-nazişti, iar în estul ţării vorbitorii de limbă rusă sunt oprimaţi.

Rusia a lansat vineri referendumuri în patru regiuni din estul Ucrainei (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie), cu scopul de a anexa aceste teritorii luate cu forţa.

„În urma acelor referendumuri, Rusia va respecta, desigur, exprimarea voinţei acelor oameni care de mulţi ani suferă de pe urma abuzurilor regimului neo-nazist” a declarat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă, după intervenţia avută în cadrul Adunării Generale.

Întrebat dacă Rusia ar avea motive să folosească arme nucleare pentru a apăra regiunile anexate ale Ucrainei, Serghei Lavrov a spus că teritoriul rusesc, inclusiv cel care „va urma să fie consfinţit” în Constituţie în viitor, „este sub protecţia deplină a statului”.

Toate legile, doctrinele, conceptele şi strategiile Federaţiei Ruse se aplică pe întreg teritoriul său„, a spus ministrul rus de externe, referindu-se în mod specific la doctrina Rusiei privind utilizarea armelor nucleare.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat sâmbătă că afirmaţiile lui Lavrov şi cea anterioară a preşedintelui Putin – despre faptul că este serios cu privire la utilizarea armelor nucleare -, sunt „iresponsabile” şi absolut inacceptabil”.

„Ucraina nu va ceda. Facem apel la toate puterile nucleare să vorbească acum şi să transmită clar Rusiei că o astfel de retorică pune lumea în pericol şi nu va fi tolerată”, a scris Kuleba.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *