O nouă alianță în Orientul Mijlociu: Dușmanii SUA – Afganistan, Iran și Pakistan strâng rândurile

Pakistanul a adoptat un ordin special pentru a permite comerțul de troc cu Afganistan, Iran și Rusia pentru anumite bunuri, inclusiv petrol și gaze, a declarat vineri Ministerul Comerțului, informează Reuters. Rămas cu rezerve valutare abia suficiente pentru a acoperi importurile pe o lună, guvernul pakistanez încearcă cu disperare să gestioneze o criză a balanței de plăți și să țină sub control inflația, după ce luna trecută aceasta a atins un nivel record de aproape 38%. Ordinul guvernamental, numit Business-to-business (B2B) Barter Trade Mechanism 2023 și datat 1 iunie, enumeră bunurile care pot fi schimbate. Entitățile de stat și cele private ar avea nevoie de aprobare pentru a participa la mecanismul comercial.

Mecanismul permite importuri de produse între care:

  • minereuri,
  • gaze naturale
  • petrol din Iran şi Rusia, pe bază de troc.

Companiile pakistaneze pot exporta 26 de produse, printre care:

  • lapte
  • carne
  • orez
  • articole sportive
  • produse de piele.

După prima achiziție de petrol rusesc la preț redus de către Pakistan în aprilie, ministrul petrolului Musadik Malik a declarat pentru Reuters că Pakistanul va cumpăra doar țiței, nu și produse rafinate în cadrul acordului.

Nu a existat nicio confirmare cu privire la modul în care va fi efectuată plata. Dar, Malik a declarat că achizițiile ar putea crește la 100.000 de barili pe zi (bpd) dacă prima tranzacție va decurge fără probleme. Anul trecut, Pakistanul a importat 154.000 bpd de țiței, puțin schimbat față de 2021, au arătat datele firmei de analiză Kpler.

În luna mai, Asociația dealerilor de petrol din Pakistan s-a plâns că până la 35% din motorina vândută în Pakistan a fost introdusă prin contrabandă din Iran. Guvernul pakistanez a ordonat, de asemenea, o reprimare a contrabandei cu făină, grâu, zahăr și îngrășăminte către Afganistan.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *