O carte postumă a lui Benedict al XVI-lea dezvăluie cum se formează „catolicismul nou”: În seminarii există cluburi gay

A fost lansată o carte postumă a lui Benedict al XVI-lea, care cuprinde texte publicate și inedite din perioada în care a fost Papă Emerit. Într-o scrioare trimisă în data de 1 mai 2022, Ratzinger le-a curatorilor, Elio Guerriero și Georg Gaenswein ca „acest volum, ‘care adună scrierile pe care le-am compus în mănăstirea Mater Ecclesiae, să fie publicat după moartea mea”.

În altă scrisoare către Guerriero Ratzinger, și-a explicat alegerea după cum urmează: „În viața mea, nu mai vreau să public nimic. Furia cercurilor din Germania care sunt împotriva mea este atât de puternică, încât apariția fiecărui cuvânt provoacă imediat un cor ucigaș. Vreau să mă feresc de asta, și vreau să feresc şi creștinismul de asta”, precizează Ratzinger în volumul intitulat „Ce este creștinismul” (editura Mondadori).

Au existat episcopi individuali, și nu numai în Statele Unite, care au respins tradiția catolică în ansamblu, urmărind să dezvolte în eparhiile lor un fel de catolicitate nouă, modernă. Poate că merită menționat faptul că, în destul de multe seminarii, studenții care erau prinși citindu-mi cărțile erau considerați nepotriviți pentru preoție. Cărțile mele erau catalogate drept literatură nocivă e și erau citite, să spunem aşa, doar în secret”. În volumul proaspăt apărut, Benedict al XVI-lea vorbește despre homosexualitate și despre faptul că în seminarii există „cluburi” gay.

Vorbind despre întâlnirea pe care Papa Francisc a convocat-o cu președinții tuturor conferințelor episcopale din lume pe tema abuzului, Ratzinger subliniază: „În contextul întâlnirii președinților conferințelor episcopale din întreaga lume cu Papa Francisc, a fost pusă, mai presus de toate problema vieții preoțești și cea a seminariilor. În ceea ce privește problema pregătirii pentru slujirea preoțească în seminarii, constatăm o degradare mare a actualei forme a acestei pregătiri”.

Papa Benedict al XVI-lea subliniază: „În diferite seminarii s-au format „cluburi” homosexuale care au acționat mai mult sau mai puțin transparent și care au transformat clar atmosfera din seminarii. Într-un seminar din sudul Germaniei, candidații la preoție și candidații la funcția laică de referent pastoral locuiau împreună. În timpul meselor comune, seminariștii stăteau împreună cu reprezentanții pastorali căsătoriți, unii însoţiţi de soțiile și copiii lor și alţii, de iubitele lor. Atmosfera din seminar nu putea ajuta la formarea preoțească”.

Ratzinger mai relatează că „un episcop, care anterior fusese rector, a permis să li se arate seminariștilor filme pornografice, probabil cu intenția de a-i face să reziste împotriva comportamentelor contrare credinței”.

În carte, Benedict al XVI-lea mai vorbește şi despre demisia sa, în 2013 și scrie că în acel moment se simţea „epuizat”.

Când mi-am anunțat demisia, pe 11 februarie 2013, nu aveam niciun plan referitor la ce voi face în noua mea situație. Eram prea epuizat pentru a putea planifica altceva. Mai mult, publicarea Copilăriei lui Isus mi s-a părut o concluzie logică a scrierilor mele teologice. (…) După alegerea Papei Francisc, mi-am reluat încet munca teologică. Astfel, de-a lungul anilor, s-au conturat o serie de contribuții de dimensiuni mici și mijlocii, care sunt prezentate în acest volum”, explică Benedict al XVI-lea în cartea care, aşa cum a cerut, a fost publicată după moartea sa.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *