Noul Guvern, vot de învestitură în Parlament, jurământ la Cotroceni și… binecuvântare de la Ambasada SUA. Ciolacu: „Nu am furat niciodată!” – VIDEO
Membrii Guvernului Marcel Ciolacu au depus, joi, la Palatul Cotroceni, în fața șefului statului, jurământul de învestitură în funcție. Miniștrii și premierul se vor reuni la ora 19.00 la Palatul Victoria în prima ședință de Guvern a actualului executiv PSD-PNL.
Fiecare membru al Guvernului a depus următorul jurământ: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Noul premier al României, Marcel Ciolacu, dă asigurări că nu a furat niciodată în viața lui.
„Eu am emoții și acum. Numai proștii nu au emoții. Eu nu am mașină personală, de cinci sau șase ani, Am condus WW, cadet, cumpărate la second hand din Germania. Am avut un frate în Germania. Cred că ar trebui să stăm mai relaxați și să vă prezint viața mea în detaliu. N-am furat niciodată, n-am fost chemat la DNA. Am avut plângeri și au fost clasate. Nu am făcut nimic din ce să-mi fie rușine. N-am făcut rău nimănui. Deciziile pe care le-am luat vă pot explica, dar ne așezăm și vorbim relaxat”, a spus Ciolacu:
„Felicitări pentru creșterea numărului de femei miniștri”
Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, i-a transmis felicitări noului premier al României, Marcel Ciolacu. Într-un mesaj publicat pe Twitter, ambasadoarea afirmă că așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu noul premier.
„Felicitări lui Marcel Ciolacu pentru formarea noului guvern al României! Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu dumneavoastră și întreaga echipă pentru a continua parteneriatul strategic puternic dintre Statele Unite și România, care rămâne solid”, scrie ambasadoarea.
Reprezentanta SUA felicită noul guvern și pentru provocarea a cinci femei în funcții de ministru.
„Aplaudăm noul guvern al României pentru creșterea numărului de femei miniștri de la 2 la 5. Este un pas important în direcția diversității și a egalității de gen, la cel mai înalt nivel al guvernului. SUA vă sunt alături în calitate de partener și aliat”, mai scrie Kavalec.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru numirea Guvernului condus de către prim-ministrul Marcel Ciolacu. De asemenea, şeful statului a semnat decretul pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a Luminiţei Odobescu, care va avea portofoliul Ministerului Afacerilor Externe în Cabinetul Ciolacu. Membrii noului Executiv depun jurământul, la Palatul Cotroceni, în prezenţa şefului statului. Prima şedinţă a noului Guvern va avea loc de la ora 19.00.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a primit votul de învestitură în Parlament și este noul prim-ministru al României. Ciolacu și echipa de miniștri vor depune jurământul la Palatul Cotroceni, în cursul acestei zile, iar apoi vor organiza prima ședință de Guvern. Conform numărătorii oficiale au fost 290 de voturi ‘pentru’ și 95 de voturi ‘împotrivă’, numărul necesar de voturi fiind 234.
Cabinetul propus de Marcel Ciolacu
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
Ministerul Fondurilor Europene – Adrian Câciu
Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
Ministerul Economiei şi Turismului – Radu Oprea
Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse- Gabriela Firea
Ministerul Digitalizării – Bogdan Ivan
Ministerul Muncii – Marius Budăi
Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila
Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
Ministerul Justiţiei – Alina Gorghiu
Ministerul Educaţiei – Ligia Deca
Ministerul de Externe – Luminiţa Odobescu
Ministerul de Finanţe – Marcel Boloş
Ministerul de Interne şi vicepremier – Cătălin Predoiu
Ministerul Mediului – Mircea Fechet
Ministerul Dezvoltării – Adrian Veştea
Ministerul Culturii – Raluca Turcan
Guvernul propus de Ciolacu are atât membri ai fostului Cabinet, cât şi nume noi. Majoritatea miniştrilor PSD care rămân în Guvern îşi păstrează portofoliile. Astfel, vor conduce ministerele pe care le-au condus şi până acum Sorin Grindeanu, Gabriela Firea, Angel Tîlvăr, Marius Budăi şi Alexandru Rafila. La PNL, Ligia Deca este singura care rămâne la ministerul pe care l-a condus şi anterior. Adrian Câciu, Sebastian Burduja, Marcel Boloş şi Cătălin Predoiu, rămân în Guvern, dar vor prelua alte ministere. Predoiu va fi şi vicepremier din partea PNL, iar vicepremier PSD va fi Marian Neacşu. Audierea candidaţilor în comisiile de specialitate a avut loc, miercuri, iar toţi au fost avizaţi favorabil.
După ce Guvernul primeşte votul Parlamentului, premierul şi miniştrii vor depune jurământul, la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis. Învestirea Guvernului Ciolacu va finaliza aşa-numita rotativă guvernamentală, o procedură realizată în premieră în România, programată încă din noiembrie 2021.
După ieşirea USR de la guvernare, PSD, PNL şi UDMR au semnat acordul politic care viza formarea Coaliţiei Naţionale pentru România – coaliţie de guvernare pentru perioada 2021-2024. Documentul prevedea premier prin rotaţie şi schimbarea unor ministere între PSD şi PNL, în mai 2023. Perioada a fost prelungită, din cauza protestelor din ţară, în special din cauza grevei generale din învăţământ. La efectuarea rotativei, PNL şi PSD au renegociat portofoliile, vizând inclusiv ministerele Dezvoltării şi Mediului, deţinute anterior de către UDMR. Ministerul Sportului, care a fost tot al UDMR, a fost comasat în Guvernul Ciolacu.
„O să încerc să mă ridic la nivelul aşteptărilor atât ale dumneavoastră, cât şi ale românilor, în perioada următoare, un an şi şase luni. Sper sa indeplinim impreuna cat mai multe reforme si din promisiunile sociale pe care le-am facut azi de la tribuna”, a declarat Ciolacu, după anunțarea rezultatului votului.
Fostul premier Nicolae Ciucă l-a felicitat pe noul prim-ministru: „Îl felicit pe domnul prim-ministru şi felicit membrii cabinetului. Le dorim succes in indeplinirea obiectivelor asumate”.
Premoniția lui Ciolacu: „Vor fi atacuri mari asupra noastră”
Premierul desemnat, Marcel Ciolacu (PSD), le-a transmis joi partenerilor liberali de guvernare că se așteaptă la atacuri menite să rupe coaliția.
„Vor fi atacuri mari asupra noastră, nimănui nu-i convine această majoritate mare și consistentă. Indiferent cât de greu va fi în viitor, vom fi supuși unui atac, vom fi acuzați ca să fim întărâtați astfel încât această alianță să se rupă. Eu am luat votul de la colegii mei și nu regret că am intrat la guvernare să facem alianța cel puțin până în 2024. Eu cred că vom avea un viitor politic împreună și după 2024 dacă această guvernare se va ridica la așteptările românilor”, a declarat Ciolacu, în plenul reunit al Parlamentului, înaintea votului privind învestirea guvernului pe care îl va conduce.
Premierul desemnat, Marcel Ciolacu (PSD), le-a transmis joi partidelor de opoziție, în plenul reunit al Parlamentului, la dezbaterea înaintea votului de învestitură a noului Guvern, că vrea să aibă cu acestea o „colaborare instituțională”.
„Acum 7-8 luni eu și colegii mei eram în opoziție. Știți la fel de bine ca mine că indiferent de jocul plitic, e un moment pe care România nu poate să-l piardă. Cred că e de datoria mea, dacă mă chemați la grupul USR, să vin. Fără presă, fără anunțuri, fără a fi folosite politic. Toate reformele din PRR trebuie respectate și implementate. Dacă vom pierde și acest tren, este ultimul tren. A scăzut producția în toată Europa, în Franța, Germania, Italia, e ultimul recul în acest moment și dacă nu lăsăm România în această traiectorie vom pierde tot. Știm cu toții ce amenință cu adevărat clasa politică. Ar fi fost ușor acum să vă spun ce s-a făcut greșit când ați fost la guvernare, dar aș fi greșit. Îmi doresc să colaborăm instituțional, pentru că politic dvs sunteți în opozitie și noi suntem la putere și îmi doresc să încercăm să găsim linia de mijloc unde cu toții avem interes”, a declarat Ciolacu.
Premierul desemnat Marcel Ciolacu a prezentat joi, în plenul Parlamentului, programul de guvernare și lista Guvernului. „Vin astăzi în fața dumneavoastră să îmi asum un program de guvernare și o echipă de miniștri cu care să depășim toate aceste greutăți! Vin dintr-un partid care și-a asumat cele mai grele provocări ale istoriei noastre de după 1989. Tranziția grea, dar și aderarea la Uniunea Europeană și NATO. Datoria mă obligă să fac un pas în față și să îmi asum responsabilitatea atunci când societatea este frământată de probleme. Sunt hotărât să înfrunt problemele direct. Nu voi da niciun pas înapoi. (…) Ca prim-ministru, voi livra la milimetru ce am promis”, susține Marcel Ciolacu de la tribuna Parlamentului.
„O să vin cât se poate de des în Parlament și o să încerc să nu lipsesc niciodată la dezbateri, pentru că mi-ar lipsi atmosfera incendiară cum este în Parlamentul României”, și-a început Ciolacu discursul în Parlament:
„Întreaga lume este zdruncinată de probleme. Vremurile idilice în Europa și în lume au trecut. Astăzi, vorbim despre o luptă crâncenă pentru supraviețuire a valorilor care au stat la baza societății în care trăim. Economiile suferă, extremismul pune democrațiile sub presiune, iar regimurile autoritare își invadează vecinii. În plus, creșterea prețurilor la energie și la alimente are un impact devastator asupra oamenilor. Toate aceste lucruri au făcut ca tensiunile sociale să crească. Și am văzut în ultimele săptămâni cum diferite categorii sociale au coborât în stradă. Acestea sunt provocările. Sunt multe și grele. Însă a fugi de responsabilitate nu este o opțiune pentru mine! Fuga nu este în ADN-ul PSD! (…) Vin astăzi în fața dumneavoastră să îmi asum un program de guvernare și o echipă de miniștri cu care să depășim toate aceste greutăți! Vin dintr-un partid care și-a asumat cele mai grele provocări ale istoriei noastre de după 1989. Tranziția grea, dar și aderarea la Uniunea Europeană și NATO. Datoria mă obligă să fac un pas în față și să îmi asum responsabilitatea atunci când societatea este frământată de probleme. Sunt hotărât să înfrunt problemele direct. Nu voi da niciun pas înapoi ! Nu sunt perfect! Sunt om! Dar nu mi-e frică de greutăți. Iar, ca viitor prim-ministru, voi face tot ce depinde de mine pentru ca niciunui român să nu-i mai fie frică. Frică de ziua de mâine! Frică de prețuri! Frică pentru sănătatea și educația celor dragi! Mie nu îmi e teamă să duc România acolo unde îi este locul! Știu că am de partea mea istoria de luptă a poporului nostru. Valorile noastre puternice legate de familie și tradiții. Și, mai ales, – am multă credință. Credința mea este în Dumnezeu și în România! Trebuie doar ca și noi, românii, să credem în viitorul țării! (…) România reală nu este cea de pe rețelele de socializare. România reală este România oamenilor care muncesc din greu zi de zi. Și care știu că dacă s-ar opri din muncă, fie și pentru o clipă, atunci nu ar mai avea bani nici de facturi, nici de mâncare, nici pentru școala copiilor sau medicamentele părinților. România reală este cea care în care românii au speranța ca, măcar o dată, să simtă că nu mai sunt pe cont propriu. Că acest stat nu este o junglă în care fiecare se descurcă cum poate. În care fiecare supraviețuiește cum poate. Și în care regulile sunt doar pentru cei slabi, niciodată pentru cei din vârf. România la care visează cei mulți este cea în care ești tratat cu respect atunci când îți plătești taxele. Este lumea în care poți să mergi decent pe o autostradă de la București la Iași. În care poți să mergi cu încredere într-un spital de stat. În care copilul tău învață la școală, nu doar la meditații. Și în care ai suficienți bani să faci, măcar o dată pe an, un concediu cu familia. Aceasta este lumea pe care și-o doresc românii! Aceasta este lumea pentru care au murit semenii noștri la Revoluție! Aceasta este lumea pe care milioane de părinți, copii, frați și surori au căutat-o cu disperare peste hotare. Și aceasta, cred eu, trebuie să fie România tuturor românilor! Acesta este România pe care trebuie să o construim noi acum! (…) Suntem cu toții de acord că, în anul 2023, profesorii nu trebuie să își strige nevoile și disperarea pe străzi. Este evident că, începând cu anii 90, acest stat nu și-a onorat contractul social și a neglijat educația. Suntem aici din cauza greșelilor făcute timp de 30 de ani ! Profesorii au obosit să tot spere că cineva le va reda demnitatea și respectul cuvenit în societate”, a spus Ciolacu.
Salariul mediu în România va fi de 1000 de euro
Premierul desemnat Marcel Ciolacu a explicat că filosofia sa va fi cea de „patriotism economic”, iar până la finalul mandatului său de prim-ministru salariul mediu net va fi de 1000 de euro, iar pensionarii vor avea parte de creșteri.
„Vă spun că următoarele luni vor însemna o cursă contra cronometru pentru refacerea puterii de cumpărare a populației! Vom lucra în strânsă legătură cu BNR pentru a duce inflația la o singură cifră. Vom veni cu un program curajos pentru a stopa creșterea prețurilor la alimentele de bază. Și vom lovi fără milă în toți cei care cred că se pot îmbogăți prin speculă pe spatele și suferința românilor! Vom stimula munca și vom încuraja românii să rămână în țară. Avem un program prin care vom reduce treptat impozitarea muncii, mai ales pentru cei cu venituri mici și medii. În paralel, vom demara discuțiile cu sindicatele și patronatele pentru creșterea consistentă a salariului minim. Sunt măsuri normale pentru ca, la sfârșitul mandatului acestui guvern, orice salariat din România să câștige minim 500 de euro net. Iar la 1 ianuarie 2025, câștigul salarial mediu în România să ajungă la 1.000 de euro net. În paralel, trebuie să avem grijă de seniorii noștri. Creșterea pensiilor va fi pentru mine literă de lege! Și avertizez foarte clar că voi fi dușmanul de moarte al tuturor celor care vor mai îndrăzni să spună vreodată că părinții noștri – după o viață de muncă – sunt asistați sociali. Sau că pensia este pomană. La fel cum nu mai vreau să văd cum cei care sunt săraci sunt umiliți și batjocoriți doar pentru că sunt săraci. Ca viitor prim-ministru, voi continua să fiu alături de românii cu venituri mici. În plan economic, cred cu tărie că trebuie să schimbăm perspectiva. Trebuie să începem să producem mai mult și mai bine aici, la noi acasă, cu bani europeni. Patriotismul economic va transforma economia dintr-o economie bazată pe consum din import într-o economie bazată pe producție. Vom avea o creștere economică sănătoasă, vom crea locuri de muncă și vom crește exporturile. Avem 250 de miliarde de lei pregătiți pentru investiții în următorii doi ani. Bani cu care vrem să sprijinim toate companiile care produc în România. În plus, în perioada următoare, fondurile europene trebuie să fie motorul acestei economii. Vă propun și două industrii strategice în care România își va concentra eforturile în următorii doi ani. Industria alimentară și sectorul materialelor de construcții vor beneficia de cele mai ample scheme de stimulare a producției din istorie.”, a spus Marcel Ciolacu.
Premierul desemnat Marcel Ciolacu a ținut să anunțe, de la tribuna Parlamentului, că înainte de a primi votul de învestitură parlamentarii trebuie să știe că va fi principalul promotor al tăierii pensiilor speciale.
„Stă în puterea noastră să astupăm prăpastia uriașă de încredere care este astăzi între clasa politică și cetățeni! Și vom reuși asta dacă vom începe cu reducerea cheltuielilor statului. Am vrut ca prim-ministru să am un Guvern cu mai puține ministere. Am redus numărul de ministere și vom reduce și numărul secretarilor de stat. În acest Guvern vor rămâne doar oamenii care muncesc! Trebuie să reducem risipa! Și cred că acest nou Guvern trebuie să își asume cu mult curaj legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat. Este nedrept pentru restul cetățenilor ca aparatul de stat să fie înțesat cu speciali. La fel cum trebuie, împreună, să facem dreptate odată pentru totdeauna în ceea ce privește pensiile speciale! Este poate cea mai grea reformă, care a rupt cel mai mult societatea. Dacă vrem să redăm încrederea în stat, atunci trebuie să înțelegem că nu mai putem avea două categorii de cetățeni: unii normali și unii speciali. Toți suntem români! Înainte de a-mi da votul vă anunț: susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari! Este singura soluție pentru a avea legitimitate, pentru a tăia apoi toate pensiile speciale. Și vreau ca Parlamentul să fie alături de mine și de Guvern! Să reușim împreună să facem reformă, să aducem dreptatea și să luăm banii din PNRR!”, a spus Marcel Ciolacu.
Ciucă s-a dezlănțuit: „Vremea mineriadelor politice a trecut! România este la nivel cu Ungaria și Portugalia, la nivel de putere de cumărare”
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a anuțat că noul guvern va duce România un pic mai sus în lista statelor bogate ale UE. Ciucă spune că investițiile în infrastructură vor face ca România să se dezvolte și ca puterea de cumpărare să crească.
„Votul de astăzi are câteva semnificații importante. Asigurăm stabilitatea politică. România este nu doar un spațiu proxim războiului, dar este și membră UE care are cea mai mare frontieră cu Ucraina. Din acest context reiese și responsabilitatea pe care o avem. România este la nivel cu Ungaria și Portugalia, la nivel de putere de cumărare și cred că vom ajunge la 80% din nivelul UE, dacă Guvernul Ciolacu își va menține promisiunile. (…) Ceea ce contează este că mai avem multe lucruri de făcut de aici încolo. Implementarea rotativei este un act politic fără precedent în România, care va schimba ideologii în România. Deși se dădeau trei luni de viață alianței PSD – PNL- UDMR astăzi încă suntem aici. Vremea mineriadelor politice a trecut”, a spus Ciucă, în Parlament.
„Preafericirea Voastră, domnul candidat pentru funcția de Prim-ministru, domnule președinte interimar al Camerei Deputaților, doamnelor și domnilor senatori și deputați, doamnelor și domnilor candidați pentru funcția de ministru, stimați reprezentanți ai cultelor, doamna Avocat al Poporului, domnule președinte al Curții Constituționale, domnule președinte al Consiliului Legislativ, domnule președinte al Autorității Electorale Permanente, domnule președinte al Curții de Conturi, doamnelor și domnilor, dați-mi voie să folosesc acest prilej pentru a le mulțumi încă o dată membrilor cabinetului pe care l-am condus și care și-a încheiat mandatul la începutul acestei săptămâni și să vă mulțumesc, dumneavoastră, tuturor membrilor Parlamentului, pentru modul în care ați sprijinit activitatea Guvernului în acest an și jumătate. Votul de astăzi are câteva semnificații importante. Prima dintre acestea este că, prin acest vot asigurăm stabilitatea politică și de guvernare, într-un context marcat de provocări multiple: sociale, economice, de securitate. România este nu doar într-un spațiu proxim războiului, dar este țara membră a Uniunii Europene care are cea mai mare frontieră cu Ucraina. Din acest context extrem de complex și de sensibil, reiese și enorma responsabilitate pe care o avem față de cetățenii români, dar și față de partenerii noștri din Uniunea Europeană și NATO. Dar aș vrea să lămurim un lucru. Stabilitatea despre care vorbim și pe care am construit-o noi, ca români, în fiecare zi, nu e sinonimă cu „încremenirea într-un proiect. Ea înseamnă, de fapt, baza solidă pentru dezvoltarea României. Și am să revin asupra acestor premise de dezvoltare sănătoasă a țării. O altă semnificație a votului de astăzi este continuarea unei guvernări responsabile și eficiente pentru România. În pofida dificultăților și crizelor cu care ne-am confruntat din noiembrie 2021 și până astăzi, România a mers înainte și s-a dezvoltat. Iar rezultatele guvernării pe care am avut cinstea să o conduc sunt evidente și susținute de cifre. Astfel, în 2022 și 2023 am avut o creștere economică robustă, în medie de peste 5% pe an. De asemenea, am reușit să reducem pe cât posibil decalajele de dezvoltare față de celelalte țări membre ale Uniunii Europene. Vă reamintesc PIB-ul pe locuitor în România, calculat la paritatea puterii de cumpărare, a ajuns în 2022 la 77% din media Uniunii Europene. Astăzi, România este la un nivel cu Portugalia și Ungaria la puterea de cumpărare a populației. Și cred că vom ajunge la 80% din media UE pentru intervalul 2024-2025, dacă așa cum s-a angajat domnul Marcel Ciolacu, guvernarea va reuși să își mențină obiectivele și liniile de efort pentru îndeplinirea acestora. Mai simplu spus: românii își vor putea permite mai multe lucruri în raport cu veniturile lor decât în prezent, similar cu concetățenii lor din mai multe state ale UE. În altă ordine de idei, investițiile nete în economia românească au depășit 150 de miliarde de lei în 2022. Eu știu că atunci când vorbești de miliarde sau de statistici, pe mulți oameni riști să îi pierzi pentru că ei trăiesc cu mii de lei. Dar aceste sume mari nu au rămas pe hârtie. Ele produc efecte concrete. Ele merg către construcția de drumuri și de căi ferate, către Educație, Sănătate și Energie. Fără ele economia descrește și dispar șansele să produci bani pentru categoriile care azi merită acele salarii ca afară. Dacă tot mă refer la sume mari, trebuie să amintesc că am crescut gradul de absorbție a fondurilor europene la 75,1% deja la nivelul lunii martie 2023. Și avem șansa ca România să ajungă la un nivel de absorbție a fondurilor europene de 95% la sfârșitul anului 2023. Asta în condițiile în care țări, altă dată considerate mai avansate ca noi, nu au reușit asemenea performanță. Pentru acest lucru vreau să le mulțumesc tuturor angajaților din România care au pregătit documentații și tuturor antreprenorilor care au depus proiecte europene. Dumneavoastră, cei din administrația centrală și locală și antreprenorii din toate domeniile, care ați pregătit și depus proiecte creative, ați adus în România peste 11 miliarde de euro în anul 2022. Totodată, am reușit să creștem într-un mod sustenabil și constant pensiile. În ultimii trei ani acestea au crescut cu 41 la sută. Am crescut și alocațiile și indemnizațiile pentru persoanele vulnerabile și am compensat facturi la energie într-o perioada foarte dificilă. Pe baza acestei stabilități, care a permis dezvoltarea economică, am putut majora și în 2022, și în 2023 salariul minim. Și acesta va crește în continuare. De asemenea, am reușit să identificăm soluția pentru creșterea salariilor profesorilor de la 1 iunie, respectiv majorarea lor cu 50 la sută de la anul. Pe lista realizărilor guvernării pe care am asigurat-o putem trece și demararea unor reforme importante, cum ar fi cea din justiție, care a dus la ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare și cea din Educație, care urmează să modernizeze sistemul de învățământ și să crească nivelul de pregătire a viitoarelor generații. Sigur, lista poate continua, dar mă opresc aici pentru că ceea ce contează este cât de multe lucruri mai avem de făcut de acum încolo. O a treia mare semnificație a votului de astăzi este implementarea rotativei la guvernare, convenite în noiembrie 2021. Este un act politic fără precedent în România. Un act care va marca și o schimbare de mentalitate la nivelul clasei politice: a venit vremea colaborării dincolo de ideologii pentru dezvoltarea României, pentru binele fiecărui român. Și iată că, deși se dădeau trei luni șanse de viață guvernării PNL-PSD-UDMR, azi punem în practică deja a doua parte a ei, după mai bine de un an și jumătate. Eu cred cu tărie că vremea mineriadelor politice, a urii între partide a trecut. Este vremea măsurilor și soluțiilor pentru oameni sub culorile drapelului României, nu ale partidelor”, a mai spus Ciucă.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, premierul desemnat al României, a anunțat programul PSD în Parlament. Înainte să apuce să prezinte măsurile pe care social- democrații le vor lua pentru stoparea grevelor, Ciolacu a fost întrerupt de Ludovic Orban. Forța Dreptei a împărțit în Parlament trandafiri roșii și un formular de adeziune la PSD parlamentarilor PNL care vor vota guvernul Ciolacu.
„O să vin cât mai des în Parlament și promit că nu voi lipsi de la votul final, fiindcă mi-ar lipsi o asemenea atmosferă incendiară cum este în Parlament”, a spus Ciolacu, după care au urmat aplauze pentru Ludovic Orban.
Orban a făcut show în Parlament: a distribuit trandafiri parlamentarilor PNL și câte un formular de adeziune la PSD
Parlamentarii din Forța Dreptei au distribuit, în plenul Parlamentului, câte 3 trandafiri și câte un formular de Adeziune la PSD parlamentarilor din Partidul Național Liberal care vor vota învestirea Guvernului Ciolacu.
Nicolae Ciucă nu a răbdat umilința la adresa PNL și a tunat către Orban: „Domnu Orban, când ați fost premier cu PSD v-a plăcut.”
Fostul premier Ludovic Orban a ținut un discurs exploziv în Parlament, dar când era în focuri, Nicolae Ciucă i-a tăiat microfonul.
„Vă anunț că parlamentarii liberali de dreapta nu au cum să voteze învestirea acestui Guvern. noi, spre deosebire de cei cărora le-am dat trei trandafiri, noi suntem consecvenți cu ce le-am promis oamenilor. Domnule Ciolacu, eu nu v-aș vota nici măcar la Dobroiești ca primar. Nu am să votez pe cineva care nu știu ce liceu a terminat, când și-a luat BAC-ul, un om care și-a făcut doctoratul la Academia SRI, dar care a fost exmatriculat și de acolo. Nu am cum să votez băiatul bun la toate gonacul lui Hayssam, vâslașul lui Dragnea. Nu am cum să votez un om care ține România în sărăcie! Nu am cum să votez Guvernul Ciolacu, pentru că programul ăsta este un bla-bla-bla. Mai bine scriați programul ăsta de guvernare pe hârtie igienică, nimeni nu-l va respecta. Domnule Ciolacu, sigur citiți mai bine decât doamna Dăncilă, dar doamna Dăncilă vă depășește ca realizări în CV, dar și în onestitate. La final, vă fac cadou cartea ”Pas cu pas” a președintelui Iohannis, luată de la un anticariat.”, a spus Orban.
Orban ar fi vrut să continue, dar Nicolae Ciucă i-a tăiat microfonul.
Simion, atac la adresa lui Ciucă de la tribuna Parlamentului: „Nu prea aveți experiență, lăsați pe altcineva să prezideze”
Liderul AUR, George Simion, lansează un atac de la tribuna Parlamentului la adresa lui Nicolae Ciucă, noul președinte al Senatului. „În teorie sunteți buni, practica vă cam omoară. Sper să nu se desfășoare și anul ăsta jumătate cum s-a desfășurat în ultimul an și jumătate. Dle Ciucă, nu prea aveți experiență, lăsați pe altcineva să prezideze! Dați-mi și mie două minute, domnule Ciucă, două minute”.
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a anunțat timpii repartizați pentru dezbateri:
- Premierul desemnat – 60 minute
- PSD – 26 minute
- PNL – 20 minute
- USR – 11 minute
- AUR – 7 minute
- UDMR – 5 minute
- Minorități – 3 minute
- Neafiliați – 3 minute
Diana Șoșoacă a cerut să se acorde mai multe minute neafiliaților. Nicolae Ciucă a replicat: „Înțeleg că vreți să vorbiți. Puteți să vorbiți 2 minute”.
Liderul deputaților, Ionuț Moșteanu, protestează de la microfon față de decizia lui Nicolae Ciucă de a-i acorda timp separat Dianei Șoșoacă.
„Bine, mergem mai departe!”, a replicat Ciucă.
„Dați-mi și mie 2 minute, domnul Ciucă”, a cerut liderul AUR, George Simion, de la tribună.
Liderul AUR, George Simion, a anunțat că partidul său va boicota ședința de votare a Guvernului Ciolacu. Simonis spune să votul se face pe repede înainte și că AUR nu poate vota o ordine de zi care i-a parvenit cu câteva minute înainte de ședință.
„Mulțumesc, sunteți nou în funcția de președinte al Senatului (n.r – către Nicolae Ciucă, noul lider al Senatului). Vă rog să anunțați și voturile contra când apar, aveți tot timpul să învățați. Ordinea de zi s-a anunțat cu minute înainte, vrem să ne anunțăm protestul și noi nu vom vota guvernul care este votat pe repede înainte”, a spus Simonis.
Președintele AUR, George Simion, i-a lansat mai multe întrebări premierului desemnat Marcel Ciolacu și a spus că este curios să afle răspunsurile, asta pentru că AUR vrea să știe cu cine va guverna din anul 2024.
„M-am uitat, așa, astăzi în sală și n-am înțeles cine face circ și scandal. ”Prea făcurăți neamul nostru de rușine și ocară” – am citat din Eminescu. În discursul meu de azi nu o să vorbesc despre Omar Hayssam, nici despre benzinăriile și farmaciile de Buzău, nici de studiile nefăcute la timp, nici de partenera de viață care controlează subvențiile, nici de cei 90% dintre cei din anturajul dumneavoastră care sunt angajați la stat. Vreme de un an și jumătate am avut un Guvern și activitatea a fost nesatisfăcătoare. Vom avea un an și jumătate alt Guvern, condus de Marcel Ciolacu. AUR are un program de guvernare și ne interesează foarte mult cu cine vom guverna din 2024. Ați promis că veți tăia din comunele care au puțini locuitori și din primăriile cu aparat de lucru generos. Vrem să știm la ce v-ați referit când ați spus că românii sunt sclavii moderni ai Europei. Noi suntem iobagi, care aveau obligația să munească 52 de zile pentru stat. Asta era în 1512, dar astăzi este mai rău, pt că românii lucrează 2 zile pe săptămână pentru stat și a treia ca să plătească taxele. Vrem să vedem de ce vreți să adoptăm moneda euro. Am vorbit cu specialiști și ne-au spus că nu este momentul potrivit. Vrem să știm de ce nu ați spus nimic despre spațiul Schengen. Facem ceva cu gazele din Marea Neagră. Îndrăznim să beneficiem de gazele României? Va fi iertat în continuare OMV-ul de plata taxelor? Care va fi politica dumneavoastră? Vedem componența acestui Guvern. La Justiției ați pus-o pe păpușa lui Vlasov, la Agricultură pe păpușa lui Paul Stănescu, nu mai vorbim de batjocura de la Sănătate. Probabil că Kelemen Hunor și-a făcut calculele și a văzut că aceasta este o corabie care se scufundă și de aceea v-a refuzat politicos. De obicei UDMR alegea cu cine guvernează.”, a spus George Simion.
Șoșoacă: „Începe să-mi placă de dumneavoastră!/ Rușine LGBTQ-iștilor de la USR”
Senatorul Diana Șoșoacă și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, au făcut spectacol în Parlament. Diana Șoșoacă i-a cerut lui Nicolae Ciucă să-i acorde 2 minute special pentru a vorbi.
„Începe să-mi placă de dumneavoastră, domnule Ciucă. Mi-am extins VPN-ul la India, Brazilia și în curând vom intra în BRIC. Nu este vorba nici de Moscova, nici de nimic, dar mi se pare corect să mi se acorde mie două minute pentru că sunt singura opoziție din Parlamentul României.”, a spus Șoșoacă.
Ulterior, Ciucă și-a dat seama că asta nu ar fi regulamentar, iar faptul că erau minute acordate special pentru Diana Șoșoacă nu era normal, așa că a recunoscut că a greșit.
„Este important să recunoști când greșești și să încerci să îndrepți lucrurile. Resupun la vot propunerea privind timpul alocat, iar pentru parlamentarii neafiliați vom aloca 5 minute. ”, a spus Ciucă.
Șoșoacă s-a întors la microfon și a lansat un atac la adresa USR, pentru că aceștia au acuzat-o că nu are rușine deloc.
„Este rușinos ca USR-ul, LGBTQ, în fața fețelor bisericești, să veniți și să vorbiți despre rușine. Rușine vouă LGBTQ-iștilor.”, a spus Șoșoacă.
Senatorul Diana Șoșoacă a cerut, la începutul ședinței de plen a Parlamentului, în care se dă votul de învestitură pentru Cabinetul lui Marcel Ciolacu, să se țină un moment de reculegere în memoria lui Mihai Eminescu, dar și pentru victimele Mineriadei din 1990.
„Avem un moment trist în această zi, în care comemorăm ziua în care a murit marele nostru poet național, Mihai Eminescu. Vă rog, frumos, în memoria lui Mihai Eminescu să păstrăm un moment de reculegere. Un președinte al României, în zilele de 13-15 iunie, a instigat la omor români contra români. Domnule președinte de ședință, ați fost militar de carieră, ați fost prim-ministru, vă rog să păstrăm un moment de reculegere în memoria lui Mihai Eminescu. ”, a spus Șoșoacă.
Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut un uragan de mișto în Parlament. Aceasta i-a atacat pe rând pe Ludovic Orban, liderul Forța Dreptei, dar și pe Raluca Turcan și Alina Gorghiu, propuse miniștri la Justiție și Cultură.
„Eu, când am venit în Parlament, mă gândeam că mai rău nu se poate. O, da se poate. Marea noastră cultură se va culca sănătoasă și se va trezi moartă. La justiție, fiecare va muri pentru sănătatea sa. Justiția se va face la orizontală, lingând toate clanțele. Mă voi cula liniștită. Am înțeles cine a pus acest guvern. Domnule Ciolacu, dacă vreți să purtați Pampers, nu aveți decât. Am înțeles de la UDMR că nu vă vindeți Ardealul atât de ieftin. Concluzionez, domnu Ciucă, oricum, noi ne vedem la Senat. Cu mine vă înțelegeți mai bine decât cu ei”, a spus Șoșoacă.
USR a acuzat nereguli în ședința condusă de Ciucă
Ionuț Moșteanu (purtător de cuvânt al USR) îl acuză pe Nicolae Ciucă de faptul că nu știe să conducă ședințele din Parlament. Reacția liderului USR vine după ce Diana Șoșoacă a solicitat mai multe minute pentru parlamentarii independenți sau neafiliați.
„E total peste regulament! Nu puteți da acastă tribună. Puteați supune la vot, așa cum a cerut doamna Șoșoacă.. Dar să dați tribună exclusiv unui deputat sau senator, mai ales că e vocea Rusiei în această instituției”; a spus Ionuț Moșteanu.
Liderul USR Cătălin Drulă a declarat joi, cu privire la discursul lui Marcel Ciolacu, că faptele contează și nu vorbele. „Dumneavoastră sunteți la guvernare de un an și jumătate, astăzi preluați doar formal guvernarea”, i-a transmis Cătălin Drulă lui Marcel Ciolacu.
„Ce patriotism economic este să ai în 2023, așa cum arată proiecțiile, cel mai mare deficit bugetar în lei, adică aproape cât bugetul pensiilor normale din România. În acest timp, economia a frânat, domnule Ciucă. INS a mai dat un 0,1% din pix în primul trimestru, dar ieri o cifră care ar trebui să vă cutremure: cifra de afaceri din industrie a scăzut față de cu o lună înainte cu 16%. Uitați-vă la România reală! Fără economie reală nu există niciuna dintre măsurile pe care le-ați pus acolo, nimic dintr-un program de guvernare nu poate fi pus în practică. (…) Vorbeați de educație. Ați vorbit și acum un an și jumătate. Trei săptămâni au stat copiii în afara claselor, părinții erau disperați. Vine USR cu soluție? Vine. Am depus proiect pentru creșterea salariilor, voi, PSD și PNL ați votat împotrivă. (…) Supraimpozitarea a dus la pierderea a sute de mii de locuri de muncă. Unde sunteți voi care ați pus la PNL eliminarea supraimpozitării și acum ați votat-o? (…) Am văzut programul de guvernare, plin de promisiuni și măsuri care nu pot fi implementate. La grafice colorate vă dădea clasă Dragnea și la falsul patriotism de mirosit ceapă verde în piețe. Nimeni nu vrea o copie, Dragnea era originalul. (…) Nu se poate să guvernezi fără să superi pe nimeni. Știți pe cine trebuie să supărați? Pe toți oamenii ăștia de-aici, din față (n.red – parlamentarii) și pe cei din județe (n.red – președinții de CJ). PNRR e blocat ca să salveze pensia lui Ciucă. (…) Am avut cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani, cea mai mare inflație, ratele la bancă s-au dublat”, a tunat Drulă de la tribuna Parlamentului.
Ciolacu e mai iscusit ca Ponta, Năstase și chiar Iliescu: A găsit un culoar
Vicepreşedintele USR, Dan Barna, a reacționat sarcastic după discursul premierului desemnat Marcel Ciolacu din Parlament.
„Am avut un straniu sentiment că USR și-a pus om la guvernare: ”Tăierea pensiilor speciale”, ”Deblocarea PNRR”, ”Voce activă în politică externă”, ”UE, NATO”, dacă scăpați și două tururi la alegeri aveați tot programul de guvernare al USR. Din păcate, toate aceste măsuri au fost blocate exact, dar exact, de coaliția PSD-PNL”, a spus Barna, la tribuna Parlamentului.
Kelemen Hunor nu îl iartă pe Marcel Ciolacu: „Sunteți un magician politic extrem de talentat!”
Liderul UDMR Kelemen Hunor îl descrie pe Marcel Ciolacu, președintele PSD și premier desemnat, drept un „magician politic extrem de talentat”. Kelemen Hunor se declară șocat de răspunsul primit zilele trecute de la Marcel Ciolacu cu privire la renunțarea la unele ministere, a precizat acesta la votarea Guvernului în Parlament.
„Domnule prim-ministru desemnat, Marcel Ciolacu, Aveți grijă de Partidul Național Liberal! Sunteți un magician politic extrem de talentat. Aveți grijă să nu se trezească. Este adevărat că n-a trecut încă pericolul de a te culca sănătos și de a te trezi mort. Domnule prim-ministru desemnat, bănuiți și dumneavoastră că dacă se vor trezi, vă vor lăsa singuri. Eu mai am încredere în dumneavoastră, domnule prim-ministru desemnat, fiindcă știu că n-ați vrut să vindeți Ardealul. Știam acest lucru când alții v-au acuzat absolut gratuit. Și tot de la dumneavoastră am înțeles în aceste zile și explicația pentru acea acuzație de acum trei ani. Când v-am întrebat acum câteva zile, de ce ar trebui să renunțăm la ambele ministere unde am avut miniștri buni, – și vreau să le mulțumesc lor pentru cei doi ani și jumătate – unde am avut rezultate, mi-ați dat un argument, care m-a lăsat perplex. Răspunsul era în felul următor: că așa-i în politică. Și, în sfârșit, stimați colegi, doamnelor și domnilor, nu putem vota acest Guvern. Nu putem vota nici împotriva acestui Guvern, pentru că nu suntem ipocriți. În Executiv sunt oameni cu care am colaborat ani de zile și relațiile interpersonale nu dispar nici din cauza lăcomiei unora, nici din cauza erorilor strategice ale altora. Parlamentarii Uniunii Democrate Maghiare din România vor spune prezent, dar nu votez. Vă mulțumesc pentru atenție!”, a spus Kelemen.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, l-a umilit în Parlament pe Marcel Ciolacu. Kelemen Hunor spune că PSD a luat copy paste fostul program de guvernare al coaliției și promite lucruri deja îndeplinite.
„A fost o perioadă dificilă, cu o mână stingeam incendiile și cu alta încercam să construim ceva. Acum câteva zile credeam că în România vom putea vorbi cu zâmbetul pe buze de respectarea cuvântului dat, de vertificalitate și onoare politică. Acest mesaj ar fi fost necesar într-un moment dificil, de provocări dificile. Execuția cu premeditare a fost pusă în practică foarte zgomotos. Da, nu neg, suntem supărați. Cum să nu fim supărați când văd că profesionalismul nu contează. Prin umilirea celuilalt și încălcarea cuvântului dat nu se poate construi nimic. Domnule Ciolacu, nici nu ați depus jurământul și deja multe din programul de guvernare sunt deja îndeplinite. Așa se întâmplă când iei programul cu copy paste. Despre lista guvernului, spus numai atât: Dacă cineva are o legătură specială cu baronul Brukenthal îi transmitem salutări”, a spus Hunor, cu aluzie la Raluca Turcan, numită ministru al Culturii. În 2021, Raluca Turcan i-a urat „La mulți ani” baronului Samuel von Brukenthal, deși acesta a murit în 1803.
Pambuccian îi trasează misiunea lui Marcel Ciolacu, atacându-l voalat pe Băsescu
Liderul minorităților, Varujan Pambuccian, i-a trasat joi, de la tribuna Parlamentului, misiunea premierului desemnat Marcel Ciolacu, atacându-l voalat pe Traian Băsescu: „Să țineți România mai departe pe linia democrației. Îmi amintesc cum, cu ani în urma, un președinte încerca să desființeze Parlamentul”.
„Acum un an și jumătate porneam într-o formulă, care s-a dovedit a fi viabilă, cu toate poticnelile ei. O echipă de miniștri mai mult sau mai puțin competenți, ca în orice guvernare. Diferența este în conjunctură. Acest guvern și cel anterior au apărut într-o conjunctură foarte diferită. Acum 20 de ani avertizam asupra pericolului deasupra Europei, foarte asemănător cu cei din anii 20-30, în care național-socialismul și marxismul începuseră să se confrunte peste capetele partidelor politice. Am văzut cum aceste ideologii au pătruns în parlamente și guverne. La fel ca atunci au existat națiuni care au mers pe drumul democratic. Aceasta este misiunea, domnule prim-ministru, să țineți România mai departe pe linia democrației. Asta se face fără a lovi în Parlament. Îmi amintesc cum, cu ani în urmă, un președinte încerca să desființeze Parlamentul. Este foarte important să dialogați cât mai natural cu oamenii. În rest, că unele se vor face sau altele mai puțin, miza acum nu seamănă cu niciuna dintre mizele pe care le-a avut un Parlament și un Guvern din România postdecembristă. Am mare încredere în formula PSD-PNL și îmi doresc, după ce m-am născut într-o dictatură, să nu-mi petrec ultimii ani din viață tot într-o dictatură”, a spus Pambuccian.