Norma de poluare Euro 7 va SCUMPI mașinile noi cu minimum 2.000 €. România consideră că reglementarea „este nerealistă și va afecta investițiile”

În UE, standardele de emisie pentru vehiculele noi stabilesc limite pentru emisia de gaze și particule poluante de evacuare, care sunt în prezent determinate la „Euro 6” pentru autoturisme/dube și în „Euro VI” pentru vehiculele grele.

În noiembrie 2022, Comisia Europeană (CE) a publicat o propunere pentru un nou standard combinat „Euro 7” care stabilește limite de emisie mai stricte decât Euro 6/VI și abordează, de asemenea, emisiile de particule non-esapament (de la uzura frânei și abraziunea pneurilor). În prezent, Euro 7 este planificat să fie introdus până în iulie 2025 pentru mașini/dube și până în iulie 2027 pentru vehiculele grele, potrivit frontier-economics. Conformitatea cu regulamentul Euro 7 propus va cere OEM-urilor să instaleze hardware suplimentar și să investească în dezvoltarea și lansarea de noi tehnologii – ceea ce va afecta costurile de producție ale noilor vehicule conforme cu Euro 7. În plus, există costuri indirecte, cum ar fi consumul crescut de combustibil, care se vor adăuga la costurile totale de proprietate pentru consumatori. Pe lângă propunerea Euro 7, CE a publicat o Evaluare a Impactului (IA) cu privire la implicațiile Euro 7 care se referă la un studiu al unui consorțiu de cercetare. AI estimează costuri directe suplimentare pentru euro 7 conform pentru vehicule de ordinul a 180-450 € pentru autoturisme/dube și 2.800 € pentru autobuze/camioane.

Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA) a cerut Frontier să furnizeze o evaluare independentă și conformă a costurilor pentru un vehicul Euro 7 nou, pe baza estimărilor experților din industrie și să le compare cu estimările de cost raportate în Euro 7 IA. Costurile directe incrementale medii ale vehiculelor Euro 7 (comparativ cu Euro 6/VI) sunt determinate în mare parte de costurile de echipamente și investiții și sunt de aproximativ 2.000 EUR per mașină/dubetă ICE și 12.000 EUR per autobuz/camion diesel. Aceste estimări sunt între patru și zece ori mai mari decât estimările raportate în Euro 7 IA. Pe lângă costurile directe, experții din industrie raportează o creștere a consumului de combustibil pentru a îndeplini cerințele Euro 7 propuse (de exemplu, combustibil suplimentar pentru încălzirea catalizatorului de la pornirea la rece) de 3,5 % în medie. Acest lucru duce la costuri indirecte suplimentare materiale pentru consumatori și companiile de logistică.

Alianța țărilor care se opun Euro 7 privind emisiile motoarelor auto face din nou presuni asupra liderilor UE. Potrivit rapoartelor, Italia, Bulgaria, Republica Cehă, Franța, Polonia, România, Slovacia și Ungaria au trimis un document comun Comisiei Europene, celorlalte capitale și președinției rotative a UE pentru a ilustra principalele preocupări comune cu privire la proiectul regulamentul de la Bruxelles. Propunerea, susțin cele opt capitale, „nu pare realistă și riscă să aibă efecte negative asupra investițiilor în sectorul care este deja angajat în tranziția la energie electrică”.

Cerințele pentru noile standarde de emisii Euro 7 trebuie luate în considerare în cel mai amplu context  legislativ al UE”, subliniază cele opt țări, referindu-se în special la recenta ratificare a interdicției motoarelor diesel și pe benzină începând din 2035. ”În general , ne opunem oricăror noi standarde privind emisiile de evacuare (inclusiv noi cerințe de testare sau noi limite de emisie) pentru mașini și camionete, deoarece ar destabiliza investițiile din industrie” pentru a îndeplini obiectivul din 2035, relatează ilsole24ore.it citat de Rador.

Semnatarii precizează că percep „importanța îmbunătățirii performanței în ceea ce privește emisiile care vor fi relevante după 2035, în special pentru particulele legate de abraziune (frâne și anvelope)”’, însă introducerea valorilor limită ”ar trebui să reflecte actuala dezvoltare a metodelor de măsurare la nivelul Naţiunilor Unite și să ia în considerare proprietățile vehiculelor electrice”.

În acelaşi timp, cele opt capitale cer o prelungire a termenelor de expirare stabilite în prezent la anul 2025 pentru mașini și autoutilitare și la 2027, pentru vehiculele grele. De asemenea, este ”esențial”, continuă documentul comun, „să se evalueze în mod corespunzător impactul cadrului Euro7 propus, inclusiv asupra comportamentului consumatorilor, și să se asigure că noile standarde de emisii sunt realiste în raport cu stadiul dezvoltării tehnice și în termeni de analiză cost-beneficiu”.

Doar o reglementare bine echilibrată – avertizează cele opt capitale ale UE – va oferi contribuția pozitivă așteptată pentru protecția mediului, fără a pune în pericol viitorul și competitivitatea industriei auto europene, inclusiv accesul la mobilitatea cetățenilor și confortul acestora”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *