„Nici autoservirea nu mai e ce-a fost”. Turiștii se plâng de prețurile enorme la „împinge tava” pe litoral

Prețurile serviciilor pe litoralul românesc se apropie vertiginos de destinațiile luxuriante, ba uneori s-ar putea să fie ceva mai mari. Nici în celebrele localuri „la împinge tava”, adică autoservire, deci fără comandă la masă cu ospătar, prețurile nu sunt mai normale. Mai mulți turiști au semnalat, în ultimele zile, sume considerabile achitate pentru meniuri obișnuite, în special în restaurantele de tip autoservire, potrivit Realitatea.net.
Printre cei care au atras atenția asupra situației se numără o femeie care a publicat, într-o postare pe Facebook, un bon fiscal în valoare de peste 300 de lei, sumă pe care a plătit-o pentru masa luată în trei persoane într-o autoservire dintr-o stațiune de pe litoralul românesc. Potrivit informațiilor publicate de turistă, deși mâncarea a fost gustoasă și proaspătă, prețurile i s-au părut mult prea mari pentru o autoservire. Aceasta a menționat că:
- o ciorbă de burtă a costat 22 de lei;
- o porție de piure de cartofi – aproape 20 de lei;
- o iahnie de fasole – 27 de lei În total, pentru mesele celor trei membri ai familiei, nota de plată a depășit 300 de lei, deși serviciile au fost de tip autoservire, fără ospătari sau meniu la masă.
„Prețurile la autoservire sunt pe 100 de grame. Atât ne-a costat pentru trei persoane. Mâncarea a fost bună, proaspătă, dar sincer vă recomand restaurantele clasice, nici autoservirea nu mai e ce-a fost”, a scris turista în mesajul său.
Postarea a generat zeci de comentarii și distribuiri, semn că subiectul este unul de interes pentru mulți dintre cei care se pregătesc să meargă la mare în această vară. Mai mulți utilizatori au confirmat faptul că prețurile de pe litoral sunt în creștere de la an la an, fără o îmbunătățire semnificativă a calității serviciilor.
„Noi am fost în Eforie și am plătit 270 de lei pentru două feluri de mâncare și apă. Nu era nimic special, porțiile mici și autoservire. Te aștepți ca la autoservire să fie mai ieftin, nu invers”, a comentat un alt turist.
Un alt utilizator a punctat: „Într-un restaurant clasic din București, pentru aceeași masă am plătit 220 de lei, cu servire la masă, atmosferă, totul curat. La mare, pare că plătești mai mult doar pentru că e sezon”.
În contextul scumpirilor de pe litoralul românesc, tot mai mulți români aleg să își petreacă vacanțele în Bulgaria sau Grecia, unde spun că primesc servicii mai bune la prețuri comparabile sau chiar mai mici.
„Am fost în Grecia, în Thassos. Pentru 50 de euro pe zi mâncai la o tavernă bună, cu servire, vedere la mare și desert din partea casei. La noi, dai 300 de lei pe niște piure și fasole la tava de inox”, a comentat un internaut.