Netanyahu se întoarce: Partidul Likud a câştigat alegerile în Israel

Partidul Likud (dreapta), condus de fostul premier Benjamin Netanyahu, s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar desfăşurat în Israel, conform sondajelor efectuate la ieşirea de urne, unele proiecţii indicând că blocul politic de dreapta ar putea obţine majoritate în Knesset. Potrivit diverselor sondaje, Partidul Likud (dreapta), condus de Benjamin Netanyahu, a obţinut 30-31 de locuri în Parlament (Knesset), din totalul de 120. Pe locul doi se clasează partidul de centru Yesh Atid (Există un Viitor), al premierului în funcţie Yair Lapid, cu 22-24 de locuri în Knesset, potrivit site-ului Ynetnews.com.

Partidul Sionismului Religios este creditat cu 14 locuri în Knesset, iar alianţa Unitate Naţională, alcătuită din formaţiunile Albastru & Alb şi Noua Speranţă, ar putea obţine 12 mandate. Partidul Shas este creditat cu zece mandate, formaţiunea Iudaismul Unit al Torei ar putea avea şapte locuri, iar Partidul Muncii, cinci-şase locuri, conform postului Channel 13, citat de cotidianul The Times of Israel.

Formaţiunea Lista Arabă Unită (Ra’am) este creditată cu cinci mandate, Yisrael Beiteinu, cu trei, Hadash-Ta’al ar putea avea patru locuri, iar Meretz tot patru, potrivit sondajelor citate de cotidianul Haaretz.

În acest context, coaliţia de dreapta care s-ar putea forma în jurul partidului Likud ar putea obţine o majoritate la limită în Knesset, de 61-62 de locuri, dar situaţia nu poate fi clară până la anunţarea rezultatelor oficiale şi la poziţionarea fiecărei formaţiuni politice.

Netanyahu: „Suntem aproape de o mare victorie

„Suntem aproape de o mare victorie”, a declarat miercuri fostul premier israelian Benjamin Netanyahu, după alegerile legislative care au plasat partidul său, Likud, şi aliaţii săi religioşi şi de extrema-dreapta pe calea întrunirii unei majorităţi, relatează AFP. „Am experienţa, am făcut alegeri, trebuie să aşteptăm rezultatele finale, dar drumul nostru, cel al Likudului, s-a dovedit a fi cel corect, suntem aproape de o mare victorie”, s-a adresat Netanyahu susţinătorilor său care s-au adunat la Ierusalim.

„Nu ştim încă rezultatele, dar dacă rezultatele sunt ca cele ale sondajelor din aceasta seară, voi forma un guvern naţional pentru toţi cetăţenii Israelului”, a adăugat Netanyahu, care are cea mai îndelungată experienţă ca prim-ministru din istoria ţării.

Judecat pentru corupţie într-o serie de cazuri, un subiect pe care nu l-a abordat în discursul său de miercuri dimineaţa, Netanyahu a pierdut anul trecut puterea în favoarea unei coaliţii conduse acum de centristul Yair Lapid.

Trebuie să aşteptăm rezultatele finale”, pentru că „nimic nu este decis” la alegerile legislative israeliene, a declarat, la rândul său, prim-ministrul în exerciţiu Yair Lapid.

Proiecţiile canalelor israeliene plasează Likud-ul pe primul loc la alegerile legislative cu aproximativ 30 de locuri, înaintea partidului Yesh Atid al lui Lapid, cu aproximativ 24 de locuri.

Reacție dură din Palestina: „Este o creștere a extremismului și rasismului

Rezultatele alegerilor legislative din Israel arată o „creştere a extremismului şi a rasismului” în societatea israeliană, a reacţionat miercuri premierul palestinian Mohammed Shtayyeh, după publicarea de sondaje care indică un avans în voturile „extremei drepte”, relatează AFP.

Avansul partidelor religioase de extrema dreaptă în alegerile israeliene…indică o creştere a extremismului şi a rasismului în societatea israeliană şi de care poporul nostru suferă de ani de zile”, a spus Mohammed Shtayyeh într-un comunicat difuzat la Ramallah.

Partidul Likud, al fostului premier israelian Benjamin Netanyahu s-a clasat marţi în fruntea alegerilor legislative, al cincilea scrutin în mai puţin de patru ani, fiind în pragul obţinerii unei majorităţi cu aliaţii săi din partide religioase şi de extrema dreaptă pentru a forma un guvern, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *