Mormântul unic tip hypogeu din Constanța, restaurat și redeschis publicului. Lupu (CJ): „Ne așează pe harta Europei, atestă creștinismul pe aceste meleaguri” – VIDEO

| |
lupu

Din decembrie 2022 și până în prezent s-au depus eforturi constante din partea tuturor celor implicați în acest proiect, respectiv finalizarea lucrărilor de salvare și protejare a unui monument istoric de o valoare inestimabilă pentru județul nostru și pentru patrimoniul cultural național: Mormântul pictat tip Hypogeu. Astfel, a fost restaurată această comoară arheologică, asigurându-ne că frumusețea și importanța sa istorică vor fi păstrate și apreciate în continuare.

În acest context, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a tăiat panglica la monument, prilej cu care a subliniat faptul că „atestă creștinismul pe aceste meleaguri”:

„Vreau să priviți evenimentul ca pe unul unic în istoria Constanței, chiar și a României. Evenimentul se încadrează în punerea în valoare a patrimoniului nostru și am hotărât cu arheologii și oamenii de știință ca pentru acest obiectiv să fie pus în conservare pentru un lucru bine făcut. Le mulțumesc celor implicați în proiect pentru munca depusă, a fost o muncă de Sisif, au făcut un adevărat miracol. A fost o muncă grea! Aducem un pios omagiu domnului director Chera pentru identificarea acestui obiectiv. Le mulțumesc tuturor oamenilor de la MINAC pentru respectul față de meserie. Monumentul, unic, ne așează pe harta Europei, atestă creștinismul pe aceste meleaguri”, a spus Lupu:

Mormântul pictat de tip hypogeu este unic în România și a fost descoperit în Constanța în anul 1988. Se presupune că mormântul aparținea unei importante familii tomitane, care trăia la începutul secolului al IV-lea, când Tomisul a fost una dintre cele mai înfloritoare metropole de la pontul de vest.

SW9A8565

Consiliul Județean Constanța a marcat astăzi finalizarea lucrărilor de restaurare în cadrul proiectului „SALVAREA ȘI PUNEREA ÎN VALOARE A MORMÂNTULUI PICTAT HYPOGEU”, printr-un eveniment organizat la amplasamentul obiectivului. Alături de președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, vicepreședintele CJC, Petre Enciu și directorul Direcției Generale de Proiecte a CJC, Elena Georgescu, la eveniment au fost prezenți reprezentanți ai echipei de arheologi și cercetători implicați în proiect, care au prezentat importanța științifică și unicitatea monumentului.

SW9A8561
SW9A8562

Lucrările, demarate în luna decembrie a anului 2022, au vizat intervenția directă asupra monumentului funerar și introducerea unei structuri de protecție cu rol multiplu:  protejarea de factorii de degradare externi, asigurarea unui microclimat interior vital pentru conservarea picturilor murale din interior și restabilirea legăturii dintre monumentul antic și nivelul original al solului. Totodată a fost realizat un Punct de Informare, în scopul punerii în valoare a excepționalului monument istoric, cu rol de prezentare specială a obiectivului, dar și de facilitare a accesului în vecinătatea acestuia. Valoarea totală a investiției se ridică la 6.419.336,47 lei.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *