Moldova decide dacă merge sau nu pe drumul european. Maia Sandu: „Devenim o țară ferită de primejdii și cu sate și orașe dezvoltate” – VIDEO

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj tuturor moldovenilor din diaspora să voteze pe 20 octombrie, pentru că ţara nu mai poate aştepta 20-30 de ani să intre în Uniunea Europeană. 

Și eu, și moldoveanul din Germania, și moldoveanca din Italia, Spania, Irlanda, Marea Britanie sau Franța, vrem același lucru – acasă să fie bine. Copiii să crească în Moldova, pe lângă bunici, familiile să rămână unite, țara să fie la adăpost. Moldovenii sunt ca o familie împrăștiată în toată lumea, dar care se adună împreună în momentele importante. Pe 20 octombrie este un moment important pentru întreaga noastră familie. Turul 2 nu va fi la referendum. O zi pentru vot ca să nu mai așteptăm 30 de ani. Cu Moldova în suflet, mergem la vot!”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Candidatul PAS, Maia Sandu, afirmă că Moldova va deveni „o țară ferită de primejdii și cu sate și orașe dezvoltate”: „Am așteptat prea mult timp, iar în acest timp ați fost nevoiți să plecați din Moldova. Cât mai trebuie să așteptăm ca Moldova să fie una din țările UE, ferită de primejdii, cu salarii mari, cu sate și orașe dezvoltate? Nu mai putem aștepta încă patru ani, 10 ani sau 30 de ani, timpul este acum pe 20 octombrie votează pentru ca Moldova să nu mai aștepte, ci să facă parte din familia țărilor europene”, a declarat Maia Sandu într-un mesaj video:

ARVE
ARVE
ARVE

„Diaspora basarabeană a ales parcursul european când a venit să studieze și să lucreze în România”

Nina Moldovan, consul onorific al Republicii Moldova la Cluj-Napoca a vorbit, pentru PSNews.ro, despre importanța referendumului dar și despre implicarea mediului de afaceri basarabean în susținerea și mai ales în promovarea acestuia.

„Cred că mediul de afaceri basarabean a fost destul de activ în România cu privire la acest subiect.(…) Am avut întâlniri și săptămâna trecută, inclusiv cu un grup mai mare de tineri basarabeni, cu cei din Clubul basarabenilor din România, aici, în Cluj, și oamenii au avut foarte multe întrebări. Ei discută în permanență cu familiile lor de acasă și cred că s-a făcut destul de mult pe acest subiect și s-au popularizat destul de mult avantajele, provocările și sper că cetățenii, în general, au înțeles importanța momentului. (…) Și România face destule demersuri în direcția aceasta, însă întotdeauna se pot face mai multe lucruri.  Cu cât împărtășim mai mult din experiența noastră de preaderare, din bunele practici sau și din greșelile pe care le-am făcut, inclusiv în procesul de postaderare, cu atât mai mult putem sprijini accelerarea acestui proces. Iar faptul că facem așa un front unit în fața Uniunii Europene și ne consolidăm reciproc reputația în Uniunea Europeană, cred că iarăși este un un element care ajută ”, a afirmat consulul.

Aceasta este de părere că diaspora basarabeană a ales deja care va fi parcursul R. Moldova în momentul în care a decis să vină să studieze, să lucreze sau să-și întemeieze familia în România.

Ei deja și-au dorit ceea ce își doresc cetățenii care privesc spre Uniunea Europeană, și anume stabilitate, deschidere, puterea de a alege, inclusiv să stai acasă, în țara ta și să ai un mediu bun, competitiv, un mediu potrivit să te dezvolți. Asta este tot o alegere foarte importantă și îmi doresc ca tot mai multă lume să înțeleagă aspectul acesta și să facă alegerile potrivite pentru familie și pentru copii și pentru viitor, pentru că lucrurile acestea nu le facem doar pentru azi, totul e cu bătaie mult mai lungă. Să nu uităm toate presiunile, contextele complicate care există azi. Știm că nu va fi un parcurs ușor, dar dacă alegerea este bine făcută, măcar avem un orizont spre care să ne îndreptăm cu optimism”, a explicat Nina Moldovan.

La întrebarea ce ar însemna un eșec al referendumului, aceasta spune că acesta ar duce la pierderea încrederii de care se bucură Republica Moldova în fața țărilor europene și a Uniunii Europene.

„Ar însemna pierderea unor oportunități de sprijin, de susținere economică și nu numai. Ar însemna poate o mai multă instabilitate și cu siguranță, din punct de vedere economic, nu văd cum s-ar putea redresa într-o perioadă scurtă și medie lucrurile, dacă nu se face acum această schimbare”, a subliniat Nina Moldovan.

Moldova devine un important câmp de luptă strategic în competiţia acerbă dintre Rusia şi Occident

Republica Moldova devine un important câmp de luptă strategic în competiţia acerbă dintre Rusia şi Occident. O campanie de dezinformare susţinută de Kremlin s-a intensificat în ultimele luni, în perioada premergătoare alegerilor prezidenţiale din Moldova. Unul dintre motivele principale ale acestei campanii este faptul că în aceeaşi zi, la 20 octombrie, este programat şi un referendum privind aderarea la UE, scrie Stefan Wolff, profesor de securitate internaţională la Universitatea din Birmingham, într-o analiză publicată de „The Conversation”.

Provocările pentru această ţară mică, situată între Ucraina şi România, sunt complexe. Rusia continuă să alimenteze instabilitatea prin iniţiativele sale persistente de dezinformare, instigarea la proteste antiguvernamentale şi acte de sabotaj şi vandalism. Dacă la acestea se adaugă acuzaţiile credibile de cumpărare de voturi şi eforturile de a pune sub semnul întrebării legitimitatea unui rezultat proeuropean al alegerilor şi referendumului, situaţia din Moldova pare extrem de inflamabilă, arată profesorul Wolff.

Moldova şi-a câştigat independenţa în 1991, după căderea Uniunii Sovietice. Un scurt război civil între guvern şi separatiştii din regiunea estică Transnistria, susţinuţi de rămăşiţele armatei sovietice staţionate acolo, s-a încheiat cu divizarea de facto a ţării. Încercările de a soluţiona acest conflict au înregistrat puţine progrese în ultimele trei decenii. Traiul cu un conflict nerezolvat în interiorul graniţelor sale a încetinit dezvoltarea Moldovei şi a contribuit la problemele sale economice.

Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, care este ferm pro-occidentală, a legat referendumul privind UE de campania sa de realegere. Referendumul ar putea fi cea mai bună şansă a ţării de a se elibera în sfârşit de trecutul său sovietic. Dacă sondajele recente sunt corecte, este probabil ca o majoritate clară a electoratului să voteze „da” pentru aderarea la UE, care ar fi primul pas dintr-un proces îndelungat.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *