Mocnește din nou conflictul în Serbia: Președintele Vucic a plasat armata în alertă
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a plasat armata în alertă şi a ordonat mai multor unităţi să se deplaseze în apropierea graniţei cu provincia Kosovo, în contextul ciocnirilor care au avut loc între poliţie şi sârbii din municipalitatea Zvecan, situată în nordul provinciei, a informat vineri agenţia de presă Tanjug, citată de Reuters. Confruntările dintre populaţia sârbă din Zvecan şi poliţie au avut loc în contextul în care forţele de ordine interveneau pentru ca noul primar, etnic albanez, să intre în birou, informează News.ro. Votul în alegerile locale a fost boicotat de sârbii care reprezintă majoritatea în zonă.
Presa locală a transmis că poliţia din Kosovo a utilizat gaze lacrimogene într-o mulţime adunată în faţa clădirii municipalităţii. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a condamnat guvernul din Kosovo pentru accesul cu forţa în clădirile municipale din nordul ţării şi i-a cerut prim-ministrului Albin Kurti să intervină. Blinken a afirmat că acţiunile din Kosovo sunt împotriva recomandărilor SUA şi a celor europene şi „au escaladat brusc şi inutil tensiunile, subminând eforturile de a ajuta la normalizarea relaţiilor dintre Kosovo şi Serbia şi vor avea consecinţe asupra relaţiilor noastre bilaterale cu Kosovo”.
El a cerut tuturor părţilor „să se abţină de la orice alte acţiuni care vor accentua tensiunile şi vor promova conflictul”.
Ulterior, Marea Britanie, Franţa, Italia, Germania şi Statele Unite au condamnat decizia autorităţilor din Kosovo de a forţa accesul în clădirile municipale din nordul provinciei, cerându-le să se retragă şi să detensioneze situaţia.
„Condamnăm decizia Kosovo de a forţa accesul în clădirile municipale din nordul Kosovo, în ciuda apelului nostru la calm. Solicităm autorităţilor kosovars să se retragă imediat, să detensioneze situaţia şi să se coordoneze îndeaproape cu EULEX (misiunea UE) şi KFOR (misiunea NATO). în Kosovo”, au transmis cele cinci state într-o declaraţie comună postată pe site-ul web al guvernului britanic, conform Reuters. „Suntem îngrijoraţi de decizia Serbiei de a ridica nivelul de alertă al forţelor sale armate la graniţa cu Kosovo şi cerem tuturor părţilor prudenţă maximă şi evitarea retoricii inflamante”, se mai arată în document.
Vucic a demisionat din fruntea partidului de guvernământ
Aleksandar Vucic, președintele Serbiei, a demisionat din fruntea Partidului Progresist Sârb (SNS), sâmbătă, la un congres al formațiunii, spunând că este necesară o nouă abordare pentru unirea țării, dar că va rămâne în continuare șef al statului, relatează Reuters.
Demisia vine la o zi după manifestația pro-Vucic de la Belgrad, manifestație organizată în contextul protestelor antiguvernamentale masive care au izbucnit după cele două atacuri armate în care au murit 18 persoane. O nouă demonstrație antiguvernamentală este programată pentru sâmbătă seară.
Liderii SNS au acceptat demisia lui Vucic la congresul organizat de partid la Kragujevac, în centrul Serbiei, și l-au numit drept succesor pe Milos Vucevic, ministrul sârb al apărării și omul pe care îl propusese chiar Aleksandar Vucic pentru a prelua șefia formațiunii.
Într-un discurs susținut la congres, președintele sârb s-a arătat de părere că „este necesară o abordare ușor diferită pentru a uni un număr mai mare dintre cei care doresc să lupte pentru victoria Serbiei patriotice (…), o Serbie de succes care se va concentra pe cetățenii săi, pentru o țară care nu va căuta motive de dezbinare, ci de unire”.
„Nu voi părăsi niciodată acest partid, sunt mândru că am condus cel mai bun partid în toți acești ani”, a adăugat Aleksandar Vucic.
Noul președinte al partidului a confirmat că SNS se va alătura unei organizații politice pe care Vucic intenționează să o creeze pe 28 iunie. „Dacă Vucic este o locomotivă a acelei mișcări, primul vagon va fi SNS”, susține Milos Vucevic.