Militarii nord-coreeni primesc „botezul” focului pe frontul ucrainean

coreea

Primii soldați nord-coreeni staționați în regiunea Kursk din Rusia pentru a ajuta războiul Moscovei au fost atacați, a informat pe 4 noiembrie Andrii Kovalenko, șeful departamentului de contra-dezinformare din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, notează The Kyiv Independent.

Oficialul nu a oferit mai multe detalii despre circumstanțele logodnei sau despre posibilele pierderi din partea nord-coreeană. The Kyiv Independent nu a putut verifica afirmațiile.

Aproximativ 8.000 de soldați nord-coreeni au fost dislocați în regiunea Kursk din Rusia pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken în timpul unei conferințe de presă din 31 octombrie.

Regiunea de graniță a Rusiei a cunoscut bătălii grele de când Ucraina a lansat o ofensivă transfrontalieră la începutul lunii august. Moscova a desfășurat trupe nord-coreene în regiunea Kursk pentru a întări apărarea acolo, în timp ce cele mai experimentate unități ale sale continuă să avanseze în estul Ucrainei.

Președintele Volodymyr Zelensky a spus că, dacă Ucraina ar avea permisiunea de a folosi arme occidentale cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei, ar putea viza preventiv „orice tabără” din Rusia unde se adună trupele nord-coreene.

Recent, Kievul a emis avertismente că desfășurarea trupelor nord-coreene în luptă este doar o chestiune de zile. Ucraina crede că Rusia se pregătește să trimită 12.000 de soldați nord-coreeni să se alăture războiului său, inclusiv forțe speciale. Potrivit lui Zelensky, Rusia a confirmat Occidentului implicarea forțelor Phenianului în război.

Trupele nord coreene trimise în Rusia stârnesc alerta

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, poartă discuţii luni cu omologul său sud-coreean Cho Tae-yul, pe fondul preocupărilor crescânde la Seul cu privire la trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia pentru războiul ei cu Ucraina, relatează Reuters. Borrell a sosit în Coreea de Sud după o vizită în Japonia şi s-a dus în Zona Demilitarizată, puternic fortificată, care separă cele două Corei, a indicat diplomatul într-o postare pe platforma de socializare X, duminică.

Vizita mea de astăzi în Zona Demilitarizată – DMZ – dintre Republica Coreea şi RPDC reaminteşte necesitatea de a investi mai mult în pace”, a scris Borrell în postare, folosind prescurtarea denumirii oficiale a Coreei de Nord, Republica Populară Democrată Coreeană.

Într-o altă postare, Borrell a afirmat, fără a da detalii, că vizitează Coreea de Sud pentru a duce cooperarea în materie de securitate şi apărare dintre UE şi Seul la „următorul nivel”.

Prima astfel de întâlnire de dialog strategic dintre UE şi Coreea de Sud are loc într-un moment în care Washington şi Seul au lansat un semnal de alarmă privind trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia pentru războiul cu Ucraina.

Borrell s-a întâlnit luni la Seul cu ministrul apărării din Coreea de Sud, Kim Yong-hyun, şi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la această evoluţie, a informat agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap.

Săptămâna trecută, Cho a declarat că sunt luate în considerare toate scenariile posibile, întrebat dacă Seulul ar putea trimite arme în Ucraina ca răspuns la ajutorul acordat Rusiei de către Coreea de Nord.

Coreea de Sud a oferit până acum ajutor neletal Ucrainei, inclusiv echipamente de deminare, dar până acum a rezistat solicitărilor Kievului de a-i livra arme. Seulul consideră de asemenea probabil ca Phenianul să fie răsplătit de Moscova cu tehnologie militară şi civilă, în eforturile sale de a lansa un satelit spion şi de a-şi îmbunătăţi capacităţile de rachete.

Coreea de Nord a făcut săptămâna trecută o demonstraţie de forţă, testând o nouă rachetă balistică intercontinentală uriaşă cu combustibil solid, Hwasong-19.

Tot săptămâna trecută, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a indicat că Washingtonul se aşteaptă ca trupele nord-coreene din regiunea rusă Kursk să intre în lupta împotriva Ucrainei în zilele următoare. Şefa diplomaţiei nord-coreene, Choe Son Hui, a declarat la rândul ei că ţara sa intenţionează să sprijine Rusia până când va obţine victoria în războiul din Ucraina, în cadrul discuţiilor purtate vineri la Moscova cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Phenianul anunță că va sprijini Rusia până la victoria în Ucraina

Coreea de Nord va sprijini Rusia până când aceasta va obţine victoria în războiul din Ucraina, l-a asigurat vineri, la Moscova, ministrul de externe nord-coreean, Choe Son Hui, pe omologul său rus Serghei Lavrov, relatează Reuters, conform news.ro.

Relaţiile noastre tradiţionale, istoric prietenoase, care au parcurs calea încercărilor istoriei, astăzi se ridică la un nou nivel de relaţii de camaraderie militară invincibilă”, i-a spus lui Lavrov şefa diplomaţiei de la Phenian, lăudând rolul jucat în acest sens de liderul nord-coreean Kim Jong Un şi liderul rus Vladimir Putin.

Ea a spus că Phenianul nu are nicio îndoială că, sub „conducerea înţeleaptă” a lui Putin, armata şi poporul rus vor „obţine o mare victorie în lupta lor sacră pentru protejarea drepturilor suverane şi a intereselor de securitate ale statului lor”.

„Şi vă asigurăm, de asemenea, că până în ziua victoriei vom fi ferm alături de camarazii noştri ruşi”, a spus Choe Son Hui.

La rândul său, Serghei Lavrov a vorbit despre „legăturile foarte strânse” dintre armatele celor două ţări şi a spus că acest lucru le-a permis să rezolve împreună sarcini de securitate importante.

Niciunul dintre miniştri nu s-a referit direct la declaraţiile făcute săptămâna aceasta de Statele Unite, NATO, Coreea de Sud şi Ucraina, potrivit cărora Coreea de Nord a trimis 10.000 de soldaţi în Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că nu are „nimic de adăugat la ceea ce s-a spus deja” cu privire la astfel de afirmaţii.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi că 8.000 dintre soldaţii nord-coreeni se află deja în regiunea rusă Kursk, unde trupele ucrainene au trecut graniţa în Rusia, în august, şi se aşteaptă ca aceştia să intre în luptă împotriva Ucrainei în zilele următoare.

„Suntem profund recunoscători prietenilor noştri coreeni pentru poziţia lor de principiu cu privire la evenimentele care s-au desfăşurat acum în Ucraina ca urmare a cursului Occidentului de a avansa NATO spre est şi de a încuraja un regim deschis rasist să extermine tot ce este rusesc”, a declarat Lavrov.

Au fost stabilite contacte foarte strânse între militarii celor două ţări şi de-a lungul liniei serviciilor de securitate – acest lucru ne permite, de asemenea, să rezolvăm sarcini practic semnificative şi importante pentru securitatea cetăţenilor noştri şi ai dumneavoastră”, a adăugat ministrul rus de externe adresându-se interlocutoarei sale nord-coreene.

Choe a declarat că cele două ţări trebuie să continue să-şi aprofundeze legăturile în temeiul tratatului semnat de liderii lor în iunie, care include o clauză de apărare reciprocă.

Moscova, care şi-a trimis armata în Ucraina în februarie 2022, nu a negat şi nici nu a confirmat direct prezenţa trupelor nord-coreene pe teritoriul rus. Putin a declarat că este de competenţa Rusiei să decidă cum să pună în aplicare tratatul cu Kim.

Pe de altă parte, în comentarii transmise de televiziune şi traduse de un interpret, Choe a acuzat SUA şi Coreea de Sud că plănuiesc un atac nuclear împotriva ţării sale. Ea nu a furnizat nicio dovadă în sprijinul afirmaţiei sale, dar a vorbit despre consultări regulate între Washington şi Seul, în cadrul cărora ar fi avut loc un astfel de „complot”.

Choe, care a avertizat că situaţia din Peninsula Coreeană ar putea deveni „explozivă” în orice moment, i-a spus lui Lavrov că Phenianul trebuie să îşi consolideze arsenalul nuclear şi să îşi perfecţioneze pregătirea pentru a lansa un atac nuclear de represalii, dacă este necesar.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *