Suntem martorii unui eveniment istoric: Vom putea vedea cu ochiul liber stingerea unei stea

Deși stelele din spațiul cosmic par eterne, ele au, în cele din urmă, un final. Betelgeuse, o stea care a captat atenția în 2020 din cauza strălucirii sale neobișnuite, este acum cunoscută ca fiind aproape de sfârșitul vieții sale. Aceasta ar putea exploda ca o supernovă în orice moment, dar, din păcate, acest spectacol nu va fi vizibil cu ochiul liber. Cu toate acestea, există o veste bună – un eveniment conex numit „nova” va fi vizibil pentru noi. Universitatea din Warwick crede că acest eveniment va avea loc între lunile iunie și septembrie ale acestui an și va apărea mai strălucitor decât majoritatea stelelor de pe cer. Acest fenomen va crea iluzia unei noi stele strălucitoare pe cer.

Betelgeuse este a doua stea ca strălucire din constelația Orion. Este o stea variabilă semiregulată, localizată la 640 ani-lumină depărtare de Pământ. Deși conform descrierii Bayer este cotată ca Alpha, ea nu este la fel de strălucitoare ca și Rigel. Steaua face parte din Triunghiul de Iarnă.

stea

Următoarea apariție a unui astfel de eveniment este așteptată peste 80 de ani. Atunci când stelele mai mici, precum Betelgeuse, ajung la finalul vieții lor, ele pot deveni pitice albe. Aceste stele și-au consumat tot combustibilul nuclear și strălucesc puternic.

Propriul nostru Soare va suferi o transformare similară, devenind o gigantă roșie înainte de a se stabili în faza de pitică albă. Stelele binare, formate din două stele care orbitează una în jurul celeilalte, sunt destul de frecvente.

În unele cazuri, transferul de materie de la o stea la cealaltă poate duce la o supernovă de tip Ia, o explozie cu o luminozitate consistentă, utilă pentru măsurarea distanțelor în spațiu. În plus, în aceste sisteme binare, pot apărea evenimente novae, informează incredibilia. Acest lucru se întâmplă atunci când o pitică albă atrage material de la steaua parteneră, creând un înveliș de hidrogen care are ca rezultat o creștere temporară a luminozității asemănătoare cu cea a unei noi stele. În cele din urmă, luminozitatea se estompează la normal, iar ciclul continuă.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *