Marile firme din domeniul tehnologiei şi-au majorat cheltuielile cu 50%, ajungând la peste 100 de miliarde de dolari, pentru a dezvolta inteligența artificială
Avansul Inteligenței Artificiale va întrece orice invenție de până acum. Companiile grele din domeniu au decis asta! Marile firme din domeniul tehnologiei şi-au majorat cheltuielile de capital cu 50%, ajungând la peste 100 de miliarde de dolari în acest an, pe măsură ce se întrec în a construi infrastructura care să susţină inteligenţa artificială, în ciuda scepticismului crescând cu privire la randamentul investițiilor.
Microsoft, Alphabet, Amazon şi Meta au dezvăluit creşteri masive ale cheltuielilor în primele şase luni ale anului 2024 – în valoare totală de 106 miliarde de dolari – în ultimele lor rapoarte trimestriale de câştiguri, în timp ce liderii lor au înlăturat agitaţia de pe piaţa bursieră pentru a promite noi creşteri ale investiţiilor în următoarele 18 luni, scrie Ziarul Financiar.
„În acest moment, aş prefera să risc să construiesc capacitatea înainte de a fi necesară, decât prea târziu”, a declarat săptămâna aceasta Mark Zuckerberg, şeful Meta, care a prezis că cheltuielile de capital ale Facebook ar putea atinge 40 de miliarde de dolari în acest an.
Previziunile lor colective înseamnă că investiţiile Big Tech legate de inteligenţa artificială s-ar putea mai mult decât dubla până la sfârşitul anului. Analiştii de la Dell’Oro Group se aşteaptă acum ca până la 1 miliard de dolari să fie direcţionaţi către infrastructură, cum ar fi centrele de date, în termen de cinci ani, chiar dacă companiile nu au reuşit până acum să convingă investitorii că clienţii lor sunt pregătiţi să cheltuiască sume mari pentru produsele şi serviciile AI.
„Echipele de conducere din domeniul tehnologiei îşi intensifică pariurile pe cheltuieli”, a declarat Jim Tierney, şeful departamentului de creştere din SUA al AllianceBernstein. „Investitorii încă nu ştiu clar care sunt toate modelele de afaceri şi beneficiile. Acest lucru creează un mediu de tip care nu este prea liniştitor, având în vedere cheltuielile agregate”.