Mai multe puncte de frontieră, BLOCATE de fermieri și transportatori. Ciolacu a PLECAT din mijlocul negocierilor: „Eu nu funcționez pe amenințări!”

Protestatarii au blocat sâmbătă punctul de trecere de la vama Siret. Oamenii au venit cu tractoarele și le-au parcat astfel încât traficul rutier să fie blocat. Mai multe echipaje de Poliție au venit la fața locului. Peste 200 de vehicule participă la protestul de la Vama Siret. Probleme similare au fost semnalate la Nădlac și Albița, acolo unde protestatarii s-au strâns în număr mare și nu au mai lăsat pe nimeni să treacă.
Blocaje au fost și în vămile Nădlac, în județul Arad. Acolo s-au adunat circa 60 de utilaje, iar în vama Albiţa au fost circa 200 de fermieri care au spus că și în cursul zilei de mâine vor reveni și vor bloca inclusiv intersecția de la Crasna, un mod rutier important către vama Albița. La Craiova, sute de tractoare și camioane au blocat intrarea în oraș și drumurile spre vămile din Calafat și Bechet. Peste 100 de tiruri și tractoare ale transportatorilor și fermierilor din Tulcea au pornit în marș și din județul Constanța.
În contextul protestelor transportatorilor şi ale fermierilor, pe autostrada A6 Balinţ-Lugoj, la intrare în municipiul Lugoj, judeţul Timiş, traficul rutier este blocat pe sensul de coborâre dinspre autostradă către DN6 (Varianta Ocolitoare a Mun. Lugoj), din cauza coloanei de autovehicule ce se deplasează cu viteză redusă pe DN6, anunţă Centrul Infotrafic din IGPR.
Reprezentanţii Guvernului au transmis că au modificat calendarul discuţiilor cu transportatorii şi fermierii care protestează pe Centura Capitalei şi în ţară. Astfel, sâmbătă de la ora 18.00, va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii protestatarilor cu cei de la Ministerul Transporturilor, relatează News.ro. De la ora 20.00 e programată o întrevedere cu cei de la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară şi, duminică, de la ora 11.00, cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor. Ei s-au întâlnit deja cu ministrul Agriculturii Florin Barbu.
Transportatorii şi fermierii se pregătesc să continue protestele spontane declanşate săptămâna aceasta, sâmbătă fiind a patra zi consecutiv în care îşi manifestă nemulţumirile. În apropiere de Bucureşti, coloane de autovehicule de mare tonaj sunt în zona localităţii Afumaţi. În judeţul Teleorman, şoferii au pornit spre Capitală cu TIR-uri, tractoare dar şi cu autovehicule. În Suceava sunt anunţate proteste pentru după amiaza zilei, iar Jandarmeria a instituit baraje pe drumuri pentru a nu permite intrarea în oraş a utilajelor agricole. Şi pe centura Timişoarei se desfăşoară un protest.
Ciolacu a plecat de la consultări
Miniștrii Guvernului Ciolacu au fost luați prin surprindere de anumite solicitări făcute de protestatarii care continuă să blocheze șoseaua de centură a Capitalei și intrările în alte mari orașe din țară, au declarat surse apropiate de negocierile cu fermierii și transportatorii, pentru stiripesurse.ro. În timp ce fermierii au purtat sâmbătă discuții cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, liderii transportatorilor au refuzat discuțiile cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Vineri, după o întâlnire de trei ore cu reprezentanții protestatarilor, Marcel Ciolacu s-a retras de la negocieri după ce s-a confruntat cu amenințări din partea liderilor fermierilor. Surse familiare cu discuțiile îl citează pe Ciolacu spunând: „Eu nu funcționez pe amenințări.”
În timpul discuțiilor de vineri seară, care au avut loc la sediul guvernului cu premierul, protestatarii ar fi cerut benzină și motorină gratuite, făcând o paralelă cu Venezuela, citând capacitățile de producție de petrol ale României. În plus, ei au solicitat scutiri pentru mașinile agricole și camioanele de la efectuarea inspecțiilor tehnice periodice (ITP), încetarea controalelor vamale pentru transportatori, eliminarea cerințelor de cântărire a camioanelor și eliminarea obligativității urmăririi GPS pentru rutele de transport.
Reprezentanții guvernului au fost, se pare, uimiți de aceste cereri, catalogându-le drept absurde. După trei ore de deliberări, premierul Ciolacu a devenit agitat și a părăsit sala când unul dintre liderii protestatarilor a lansat o amenințare. Potrivit relatărilor, liderul a avertizat: „Veți vedea ce se va întâmpla dacă nu ne dați ceea ce vrem. O să ne chemați înapoi aici peste două ore”. Ciolacu a răspuns ferm, afirmând: „Eu nu funcționez pe amenințări”, și a ieșit din discuții, lăsându-i pe protestatari cu secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.
Unul dintre liderul fermierilor, Dănuţ Andruş, a afirmat sâmbătă, după întâlnirea avută cu ministrul Agriculturii Florin Barbu, că mai multe solicitări au fost acceptate, printre care şi amânarea ratelor, explicând că este vorba despre o Ordonanţă de Urgenţă care se află la avizare şi despre care a primit promisiuni că va fi aprobată în următoarea şedinţă de Guvern. El a adăugat că protestele probabil vor continua deoarece mai sunt revendicări care ţin de alte ministere. Florin Barbu a precizat că, din punctul de vedere al Ministerului Agriculturii, protestul este închis.
Dănuţ Andruş a declarat sâmbătă că ministrul Agriculturii şi-a asumat mai multe măsuri care fuseseră solicitate de protestatari. Printre solicitări s-a aflat şi măsura amânării ratelor, Andruş explicând că este vorba de „acea ordonanţă de urgenţă care se află la avizare în Consiliul Concurenţei cu promisiunea că este trecută în proxima şedinţă de guvern”.
O altă măsură se referă la compensarea în cuantum de 100 de euro la hectare pentru culturil din toamna anului 2022. „Măsura a treia este vorba de măsura compensării în cuantum de 100 de euro la hectar pentru culturile din toamna anului 2022, ca termen s-a convenit până la data de 15 februarie, plata urmând a se efectua până la data de 31 mai. Aici ne referim şi la măsura acordării de 100 de euro UMV pe vaca de carne şi metiş, măsura acordării a 100 de euro Uvm de porc şi măsura acordării a 100 de euro UVM de pasăre”, a mai explicat fermierul.
De asemenea, el a mai afirmat că până la la data de 31 ianuarie se aşteaptă procesele verbale de calamităţi aferente anului 2023 la minister şi va fi elaborat actul normativ pentru plata despăgubirilor fermierilor afectaţi de seceta din 2023. Întrebat dacă protestele vor înceta, Dănuţ Andruş a răspuns:
„Cred că trebuie să ne consultăm. Cred că protestele vor continua, dar nu din cauza Ministerului Agriculturii. Noi vom protesta în continuare. Ministerul Agriculturii este primul minister care şi-a asumat aceste măsuri cu termen cert. Sperăm că până miercuri, până la şedinţa de Guvern şi celelalte ministere să ia exemplu şi să-şi asume măsurile pe care le semnalăm pentru a fi rezolvate. Protestul continuă, dar în privinţa ministerului Agriculturii avem un document asumat”, a declarat fermierul.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a vorbit despre câteva proiecte pentru sprijinul agricultorilor.
„Ministerul Agriculturii are 2% din PIB-ul României. Sunt foarte multe programe, foarte multe proiecte pe care le avem în implementare, pe lângă subvenţiile, granturile pe care le dăm fermierilor români pentru a-i scoate din dificultate, avem partea de dezvoltare a Ministerului Agriculturii, vorbim aici de ferme de reproducţie în sectorul suin, în sectorul apicol, foarte mulţi bani pe cele două măsuri foarte importante pentru România şi Guvernul României, un miliard de euro pentru investalim, procesare în România pentru că ne dorim foarte mult să procesăm materia primă şi să nu mai exportăm materie primă şi partea de independenţă energetică în ferme, un grant de 100% fără cofinanţare prin care fermierii pot să îşi achiziţioneze instalaţiile de eoliene,cât şi de energie regenerabilă pentru a aduce costurile cu energie cât mai mici în fermele din România”, a explicat ministrul Agriculturii. El consideră că acest proiect este încheiat. “Din punct de vedere al Ministerului Agriculturii protestul este închis”, a transmis Florin Barbu.