Macron, după ce a negociat cu Putin: „Situația se va AGRAVA, rușii vor ocupa TOATĂ Ucraina!”

Preşedintele Franţei, Emanuel Macron, se teme, în contextul conversaţiei pe care a avut-o joi dimineaţă cu omologul său rus, Vladimir Putin, că situaţia se va deteriora în Ucraina şi că armata rusă va încerca să ocupe întreaga ţară, anunţă Palatul Elysée. „Pe baza a ceea ce i-a transmis preşedintele Putin, anticiparea preşedintelui Macron este că situaţia se va agrava în Ucraina”, a transmis Preşedinţia Franţei, conform cotidianului Le Monde.

Palatul Elysée a confirmat anunţul Kremlinului privind „determinarea preşedintelui Vladimir Putin de a continua ofensiva”, în scopul „preluării controlului asupra întregii ţări”. Vladimir Putin i-a semnalat lui Emmanuel Macron că invazia militară decurge „conform planului”, potrivit Preşedinţiei Franţei. Președintele francez Emmanuel Macron i-a spus lui Putin că face o „mare greșeală” în Ucraina, că se înșală în legătură cu guvernul de la Kiev și că războiul va costa scump Rusia pe termen lung, potrivit unui oficial francez. Într-un apel telefonic inițiat de Putin, liderul rus și-a reiterat hotărârea de a realiza neutralizarea și dezmembrarea Ucrainei, fie pe cale diplomatică, fie prin intermediul armelor, a adăugat oficialul, conform N12.

Anterior, Kremlinul a comunicat, conform cotidianului Le Monde, că „preşedintele Putin a exprimat intenţia de a continua fără compromis ofensiva contra naţionaliştilor din Ucraina”. În plus, Vladimir Putin şi-a exprimat „dezacordul” faţă de discursul de miercuri seară al preşedintelui Emmanuel Macron şi a avertizat că ar putea introduce „solicitări suplimentare în privinţa Ucrainei”, a precizat Preşedinţia de la Moscova.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a exprimat joi intenţia de a-şi continua „fără compromisuri” ofensiva împotriva „naţionaliştilor” în Ucraina, în cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său francez, Emmanuel Macron, potrivit Kremlinului, informează AFP.

Rusia intenţionează să continue fără compromisuri lupta împotriva membrilor grupărilor naţionaliste care comit crime de război„, i-a spus Putin lui Macron, conform comunicatului de presă al Kremlinului.

De cealaltă parte, Emmanuel Macron a apreciat că „ceea ce este mai rău abia urmează” în Ucraina, după convorbirea cu Vladimir Putin, care şi-a exprimat „foarte marea determinare” de a-şi continua ofensiva, al cărei scop este „să preia controlul” întregii ţări, potrivit Palatului Elysee.

În cadrul acestei convorbiri, calificată drept „deschisă” de către Kremlin, liderul rus a „comentat amănunţit discursul pronunţat în ajun de către preşedintele francez cu privire la războiul din Ucraina, exprimându-şi dezacordul cu mai multe dintre tezele sale. În special în ceea ce priveşte declaraţia lui Emmanuel Macron care a calificat drept ‘o minciună’ faptul că Rusia luptă cu nazismul în Ucraina”, potrivit Kremlinului.

Moscova îşi prezintă invazia în Ucraina, însoţită de bombardamente împotriva mai multor oraşe în urma cărora au murit numeroşi civili, drept o „operaţiune specială” limitată la estul ţării şi vizând în special „denazificarea” statului ucrainean.

În acest context, AFP notează că actualul preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, este evreu, dar Moscova suferă de ceva vreme de disonanţa cognitivă, potrivit expertului rus Aleksandr Auzan. Într-o alocuţiune către naţiune consacrată Ucrainei miercuri seara, Macron a insistat asupra faptului că „Rusia nu este partea agresată, ci ea este agresorul”. „Acest război nu este un conflict între NATO şi Rusia” şi „încă şi mai puţin împotriva nazismului, aceasta este o minciună”, a afirmat preşedintele francez.

În timp ce noi discuţii urmează să înceapă joi la frontiera polono-belarusă între delegaţia ucraineană şi responsabili ruşi, Putin a ameninţat că va extinde lista cu cereri a Moscovei.

Noi vorbim de demilitarizare şi de un statut neutru al Ucrainei pentru ca nicio ameninţare la adresa Rusiei să nu emane vreodată din acest teritoriu”, i-a spus Putin lui Macron, potrivit Kremlinului.

Orice tentativă de a câştiga timp prin negocieri va duce doar la solicitări suplimentare faţă de Kiev”, a mai ameninţat Putin.

În cursul acestei discuţii telefonice, la ora 13:30, la cererea preşedintelui francez, Vladimir Putin i-a spus lui Emmanuel Macron că operaţiunea armatei ruse evoluează „conform planului” prevăzut de Moscova şi că „se va agrava” dacă ucrainenii nu îi acceptă condiţiile”, a spus preşedinţia franceză.

„Preşedintele Macron anticipează că ceea ce este mai rău abia urmează, având în vedere ceea ce i-a spus preşedintele Putin”, potrivit Palatului Elysee.

Într-un moment în care ONU şi numeroase organizaţii neguvernamente trag un semnal de alarmă faţă de situaţia populaţiei civile din Ucraina, Putin – a cărui aviaţie bombardează intens oraşele ucrainene – a spus că este pregătit „să coopereze cu partenerii străini pentru a rezolva problemele umanitare”.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, care a început la 24 februarie, a suscitat indignarea întregii lumi, atrăgându-i ţării agresoare un val de sancţiuni.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.