Lungoci (PSD) insistă pentru reglementarea prețurilor în energie: „PNL să recunoască: Liberalizarea a SĂRĂCIT românii!”

PSD revine cu tema reglementării prețului la energie și gaze, discuție care a avut loc și în primăvară, dar cei de la PNL nu au fost de acord și au mers pe altă variantă. Acum, PSD solicită reluarea discuțiilor în coaliția de guvernare și urmăresc reglementarea prețurilor la energie și gaze. Între timp, ministrul mediului, Tanczos Barna, a declarat, marți, la Digi24, că UMDR crede că este nevoie de un preț reglementat la energie și că implementarea măsurii trebuie discutată cu Comisia Europeană și cu ANRE. Acesta susține că este nevoie de măsuri care să limiteze cheltuielile Guvernului privind compensarea și plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze.

Politic vorbind, PSD și UDMR pot forma o majoritate și să treacă inițiativa de reglementare, fără sprijinul sau acordul PNL. În acest context, social-democrații le arată pisica colegilor de guvernare, iar deputatul constănțean Lucian Lungoci le mai bate și… obrazul, susținând că suntem în criză energetică și din cauza liberalizării pieței, promovată de PNL:

„Este evident că în actualul context critic, securitatea energetică nu mai poate fi lăsată la mâna pieţelor! Deja se acționează în acest sens: Franța naționalizează EDF, cea mai mare companie de utilități, iar Germania a adoptat legislația necesară preluării de către stat a companiilor în dificultate, precum Gazprom. De ce s-au luat aceste decizii? Pentru că populația trebuie protejată împotriva valului de scumpiri cauzat atât de criza energetică post pandemie, cât mai ales de războiul din Ucraina. În România, singura soluție pertinentă în acest senst este reglementarea prețurilor la energie și gaze, pe o perioadă limitată. Este propunerea pe care PSD a avansat-o încă din primăvară, respinsă fiind, însă, de partenerii de guvernare. Este momentul ca PNL să recunoscă: liberalizarea pieței energetice, operațiune derulată în timpul guvernării de dreapta 2020-2021, a fost un eșec de proporții care a adus scumpiri în serie. Urmarea? Românii au sărăcit pe zi ce a trecut! Social democrații solicită reluarea acestei teme în coaliția de guvernare! Reglementarea prețurilor la energie și gaze, fie și pe o perioadă determinată, trebuie să fie o prioritatea națională! Realitatea economico-socială impune această soluție! Unică de altfel, în condițiile în care piața este profund distorsionată și nu oferă variante financiar-suportabile pentru economie. Ceea ce înseamnă costuri suplimentare transferate în prețurile produselor pentru populație! PSD consideră că reglementarea pieței energetice este singura soluție care poate oferi mai mult spațiu Guvernului să se asigure că, la iarnă, românii își vor permite să plătească căldura, electricitatea și carburanții”, a transmis deputatul Lungoci.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *