Lungoci (PSD), după dispariția masivă a medicamentelor din farmacii: „Legislația în domeniu trebuie să vină în sprijinul tuturor pacienţilor”

Peste 3.000 de medicamente generice au dispărut de pe piaţă în ultimii ani, au atenţionat joi reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România. Totodată, APMGR solicită Guvernului României implementarea de urgenţă a unor măsuri care să asigure accesul pacienţilor români la sănătate şi care să protejeze bugetul CNAS, printre care ajustarea preţurilor cu rata inflaţiei, cel puţin pentru medicamentele de până în 50 lei, şi alinierea taxei clawback la 15% pentru medicamentele generice. Între timp, pacienţii cu epilepsie se confruntă cu o situaţie fără precedent. Au acces foarte greu la medicamente fundamentale, de bază în tratarea acestei afecţiuni.

Pe fondul acestei noi crize din sănătate, deputatul social-democrat constănțean, Lucian Lungoci, a transmis faptul că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, „și-a asumat acest lucru și, în urma  unui dialog cu  producătorii de medicamente generice, a dispus trei măsuri importante”:

„Taxa clawback, împreună cu politica celui mai mic preţ, au reprezentat de-a lungul anilor o povară pentru medicamentele generice. Urmarea? În ultimii șase ani, au dispărut de pe piață 3000 de medicamente generice! Românii trebuie să aibă acces la medicamentele de care au nevoie, iar legislația în domeniu trebuie să vină în sprijinul tuturor pacienţilor! Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și-a asumat acest lucru și, în urma  unui dialog cu  producătorii de medicamente generice, a dispus trei măsuri importante: Taxa clawback pentru aceste medicament se aliniază la 15%, indiferent de proveniență-produse local sau importate. Indexarea cu rata inflației a medicamentele cu prețuri mici, ceea ce va asigura disponibilitatea lor pe piață. Creșterea accesului pacienților la medicamente bio-similare de ultimă generație, urmare a modificării contractului cadru”, a transmis deputatul Lungoci.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *