Liderii mondiali salută prelungirea acordului privind cerealele din Marea Neagră. Rusia a acceptat cu condiții

Șeful ONU, António Guterres, a salutat acordul de prelungire a acordului privind cerealele din Marea Neagră. Președintele Consiliului European, Charles Michel, l-a lăudat pe Guterres pentru activitatea sa și a declarat că aceasta este „o veste bună pentru o lume care are mare nevoie de acces la cereale și îngrășăminte”. Acordul, încheiat inițial în iulie, a creat un coridor de tranzit maritim protejat, menit să atenueze penuria mondială de alimente prin facilitarea exporturilor agricole ale Ucrainei din porturile sale din sudul Mării Negre. Acesta a fost prelungit acum cu încă 120 de zile.

Ministerul de Externe al Rusiei a confirmat prelungirea acordului privind grânarele din Marea Neagră pentru 120 de zile începând de vineri, fără nicio modificare a celui actual, anunță The Guardian. Într-o declarație, ministerul a adăugat că Rusia presupune că preocupările sale legate de condițiile mai ușoare pentru propriile sale exporturi de cereale și îngrășăminte vor fi luate pe deplin în considerare în perioada următoare.

Rusia nu este pregătită să „ciopârțească” acordul privind cerealele din Marea Neagră, dar o relaxare a sancțiunilor în privința propriilor exporturi de produse agricole și de îngrășăminte este o parte vitală a acordului, a transmis joi agenția de presă TASS, citând o declarație făcută joi de ministrul adjunct de externe al Rusiei.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat joi că s-a ajuns la un acord pentru prelungirea cu 120 de zile a iniţiativei privind exportul de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, relatează Reuters şi AFP.

O decizie în acest sens tocmai a fost luată la Istanbul. Naţiunile Unite şi Turcia rămân garanţi ai acestei iniţiative”, a indicat Kubrakov într-un mesaj pe Twitter, în care a salutat un „pas important în lupta împotriva crizei alimentare mondiale”.

Acest acord, care expira vineri seara, a permis exportarea a peste 11 milioane de tone de cereale din porturile ucrainene în patru luni. Turcia a confirmat joi prelungirea acordului cu privire la exportul de cereale ucrainene pentru încă patru luni „în aceleaşi condiţii” ca cele care funcţionează din luna iulie, a anunţat un înalt responsabil turc pentru AFP, sub rezerva anonimatului. Potrivit acestui responsabil, toate părţile au agreat ca ‘acordul să rămână în vigoare pentru încă 120 de zile pe durata lunilor de iarnă’ , iar „noi aranjamente” ar putea să fie luate după încheierea sezonului rece.

O sursă internaţională apropiată negocierilor a confirmat joi pentru AFP reînnoirea acestui acord, care implică Ucraina, Rusia, Turcia şi Naţiunile Unite. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, unul dintre susţinătorii acestui acord, se declarase miercuri „convins” că acordul va fi prelungit.

Acordul iniţial încheiat în iulie a contribuit la evitarea unei crize alimentare mondiale, permiţând exportul de alimente şi îngrăşăminte din mai multe porturi ucrainene la Marea Neagră, care fuseseră blocate de Rusia, notează Reuters.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat înţelegerea convenită între părţi pentru prelungirea acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră pentru a facilita exporturile agricole ale Ucrainei din porturile sale de la Marea Neagră (sud).

Salut acordul tuturor părţilor de a continua Iniţiativa privind exportul de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru a facilita transportarea în siguranţă a cerealelor, alimentelor şi îngrăşămintelor din Ucraina”, a declarat Guterres, citat într-un comunicat emis joi de Centrul de Coordonare Comună (JCC), care supervizează exporturile, cu sediul la Istanbul.

Naţiunile Unite, a spus el, sunt „pe deplin angajate în eliminarea obstacolelor rămase în calea exportului de alimente şi de îngrăşăminte din Federaţia Rusă”, o parte a acordului pe care Moscova o consideră esenţială.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *