Legea Zilei Marinarilor Salvatori, uitată în Parlament. Bola (Forța Dreptei): „Este dezamăgitor să vedem cum este blocată fără sens”
Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii este o inițiativă personală a deputatului constănțean și coordonator al Forței Drepte Constanța, Bogdan Bola și se referă la personalul navigant care își desfășoară activitatea pe navele de salvare/depoluare și care „sunt în prima linie a intervențiilor în situații de urgență pe mare și a acțiunilor de protecție a mediului înconjurător, să beneficieze de aceleași drepturi ca și personalul navigant din unitățile de transport maritim și fluvial, care lucrează în sala de mașinilor de pe navele maritime și fluviale”.
În ciuda adoptării tacite în Senat anul trecut, de atunci traiectoria proiectului este… blocată, pusă pe pauză sau – mai exact – total ignorată de parlamentarii din arcul guvernamental. În ciuda dezamăgirii pe care o trăiește – în contextul în care Ziua Marinei ne bate la ușă – deputatul Bola promite să nu abandoneze lupta pentru acest proiect:
„Propunerea mea de înființare a Zilei Marinarilor Salvatori, „uitată” și ea într-un sertar! Ne apropiem de Ziua Marinei Române, ziua în care toată țara este cu ochii pe marinarii noștri, iar politicienii transmit mesaje care mai de care mai pompoase. Din păcate, aceiași politicieni refuză să le recunoască marinarilor care salvează vieți dreptul de a avea și ei o Zi Națională, la 91 de ani de la înființarea acestui serviciu. Am propus în Parlament, în iunie anul trecut, instituirea zilei de 14 iunie ca Zi Națională a Marinarilor Salvatori! În 14 iunie 1933, sub președinția Majestății Sale Regele Carol al II-lea al României, a fost fondată „Societatea de Salvare a Naufragiaților”, un pas important în protejarea vieților pe mare. Această societate era foarte importantă la nivel național, fiind condusă în 1935, de către personalități precum însuși Regele, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mitiță Constantinescu, contra-amiral Nicolae Păiș sau căpitan – comandor Octav Nedelcu. Ziua de 14 iunie era sărbătorită în fiecare an, în toată țara, dar regimul comunist a avut grijă să o desființeze. Operațiunile de salvare a navelor și a vieților omenești aflate în pericol pe mare sunt printre cele mai dificile și complexe. Istoria ne arată că, de-a lungul timpului, mulți marinari curajoși și-au sacrificat viețile pentru a salva pe alții. Numai cine a călătorit pe vreme rea şi furtună își poate dea seama ce înseamnă furia mării şi puterea valurilor ei, și cât de însemnată este tragedia incidentelor maritime. Lupta cu marea solicită marinarilor, în general, şi salvatorilor în special, o deosebită îndemânare şi pregătire marinărească, un înalt spirit de sacrificiu şi mult curaj. Cu toate că propunerea mea legislativă a trecut tacit de Senat, din luna decembrie 2023, ea nu a mai avansat în Parlament. Este dezamăgitor să vedem cum o propunere care ar aduce recunoaștere și onoare marinarilor noștri salvatori (fără să cerem beneficii sau zile libere) este blocată fără sens. Personal, voi continua să lupt pentru această cauză și să fac tot posibilul pentru ca acești eroi să primească recunoașterea pe care o merită”, a transmis deputatul Bola.