Lege modificată: Se vor da amenzi de mii de lei celor care dau muzica tare, indiferent de locul petrecerii

Vești proaste pentru românii petrecăreți! A devenit oficial: Prevederile legale actuale ce sancționează organizarea de petreceri private cu muzică tare vor fi aplicabile, din 13 ianuarie, și mediului urban și celui rural, în egală măsură. Mai exact, Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice stabilește că este contravenție „organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban”.

Sintagma „în mediul urban” a fost stabilită ca fiind neconstituțională de către CCR în vara acestui an. Judecătorii își motivează decizia spunând că această contravenție are scopul asigurării respectării vieții private în sfera relațiilor dintre particulari, însă norma contravențională protejează doar drepturile persoanelor din mediul urban.

Curtea reține că între locuitorii din mediul urban și aceia din mediul rural se creează o inegalitate sub aspectul ocrotirii uneia dintre componentele dreptului la viață privată, și anume garantarea liniștii în spațiul de locuit, o discriminare care nu are la bază un criteriu obiectiv și rațional de vreme ce rezultatul faptei ilicite – tulburarea liniștii – este același pentru toți locuitorii, indiferent că locuiesc în mediul rural sau urban”, se arată în Decizia nr. 368/2022.

Constituția României prevede că dispozițiile din legile și ordonanțele în vigoare constatate ca fiind neconstituționale își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curții în Monitorul Oficial, ceea ce, în cazul de față, a avut loc astăzi. Asta înseamnă că, din 13 ianuarie, sintagma legată de mediul urban va fi eliminată din citatul din Legea 61/1991 prezentat la începutul articolului, iar amenzile pentru petrecerile zgomotoase vor putea fi aplicate indiferent de locul în care se petrec.

Legea 61/1991 prevede o amendă cuprinsă între 3.000 și 6.000 lei, sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității, pentru cei care țin petreceri zgomotoase în mediul urban, conform avocatnet.ro.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *