Kiev-ul se pregătește să-și admită înfrângerea. „Aproape nimeni de la Bruxelles nu speră că Ucraina își va recupera teritoriile pierdute”

ucraina marea neagra

Situația Ucrainei se îmbunătățește din două puncte de vedere – cel puțin pentru moment, relatează publicația Politico. Singura modalitate pentru Ucraina de a schimba situația de pe câmpul de luptă este de a descărca soldații obosiți de pe linia frontului, care luptă de ani de zile și de a mobiliza zeci de mii – chiar sute de mii – de noi recruți gata de luptă, totul pentru a continua apărarea Ucrainei, scrie Politico.

Se remarcă faptul că „trupele epuizate poartă povara a peste doi ani de război, cu întreruperi minime„. „Și acest lucru se observă pe frontul intern, deoarece situația vieții din țară se deteriorează. Penele de curent cauzate de atacurile rusești asupra infrastructurii civile fac ca luminile să fie aprinse și stinse în fiecare zi, un memento vizual al războiului de impas„, se arată în articol.

Autorii subliniază că afluxul de ajutor suplimentar și muniție, plătit în mare parte din pachetul de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari adoptat de Congresul SUA la începutul acestui an, face deja diferența pe ambele fronturi.

În timp ce marea majoritate a ucrainenilor își susțin armata, este foarte diferit atunci când Guvernul le cere soțului, tatălui, fratelui sau fiului să-și pună viața în pericol – mai ales dacă vă temeți că nu vor avea echipamentul și muniția corespunzătoare„, se explică în articol.

Se indică faptul că există deja unele dovezi că sosirea unui nou ajutor din partea Statelor Unite ajută la atenuarea acestor temeri. Astfel, mai mult de 30% dintre ucraineni au declarat că adoptarea legii de către Congres le-a sporit motivația de a face sacrificii personale, familiale și publice de dragul unei mobilizări mai mari a bărbaților ucraineni în forțele armate. În același timp, 38% au declarat că pachetul nu le va afecta opinia asupra proiectului.

Din punct de vedere strategic, noul ajutor a schimbat regulile jocului. Echipamentele pregătite în avans în Europa pentru posibilitatea trecerii proiectului de lege au început imediat să sosească în țară. … În ciuda ușurării plăcute pentru ucraineni, echipamentele și fondurile nu vor câștiga războaie. Soldații bine echipați și instruiți fac acest lucru„, scriu autorii. „Noul pachet de ajutor al SUA a oferit mai mult decât echipament fizic – le-a oferit, de asemenea, asigurări că victimele lor vor fi însoțite de provizii„, se prezintă în articol.

Ucraineni sunt încă hotărâți să câștige războiul – poate nu pentru a recâștiga tot teritoriul pe care l-au pierdut, ci pentru a găsi un sfârșit drept, o pace demnă de sacrificiile și morțile din ultimii doi ani. Trebuie doar să găsească o modalitate de a face acest lucru înainte ca noile stocuri să se epuizeze„, concluzionează ziarul.

Zilele trecute, Statele Unite au anunțat alocarea unui nou pachet de ajutor pentru Ucraina. În special, va include interceptori ai sistemului de apărare aeriană, muniție pentru HIMARS și arme antitanc. Kremlinul a declarat joi că forţele ruse vor doborî avioanele de luptă F-16 construite în SUA şi trimise Ucrainei, reafirmând că aceste aeronave nu vor avea un impact semnificativ asupra cursului războiului, relatează Reuters, scrie News.ro.

Oficiali lituanieni şi americani au confirmat miercuri că Ucraina a primit prima comandă a avioanelor mult aşteptate, care sunt echipate cu un tun de 20 mm şi pot transporta bombe, rachete şi rachete.

Întrebat despre F-16, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Dacă nu mă înşel, au fost deja oferite recompense (pentru ca forţele ruse să le doboare)”. El a reafirmat că avioanele nu vor fi o „pastilă magică” pentru forţele Kievului. „Aceste avioane vor apărea şi treptat numărul lor va scădea; ele vor fi doborâte şi distruse”, a spus Peskov. „Aceste livrări nu vor fi capabile să influenţeze semnificativ dinamica evenimentelor de pe front”, a adăugat el.

De aproape doi ani, Ucraina îi imploră pe partenerii săi occidentali să îi furnizeze avioanele F-16, considerate a fi bijuteria coroanei din vasta listă de echipamente militare pe care Kievul le-a solicitat susţinătorilor săi.

Avionul de vânătoare de fabricaţie americană este lăudat pentru precizia, viteza şi raza sa de acţiune. Kievul speră că adăugarea acestuia la flota sa aeriană îi va oferi o mai bună protecţie împotriva bombardamentelor ruseşti. Mai multe ţări NATO s-au angajat să furnizeze un număr variabil de avioane de luptă şi antrenează de luni de zile piloţii şi echipajele ucrainene.

Preşedintele Volodimir Zelenski a făcut din îmbunătăţirea apărării aeriene a Ucrainei una dintre priorităţile sale la reuniunile cu aliaţii, în contextul campaniei aeriene feroce a Rusiei din ultimele luni.

Într-un interviu acordat AFP în luna mai, Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de aproximativ 130 de avioane F-16 pentru a asigura paritatea cu forţele aeriene ruse. Cu toate acestea, partenerii Ucrainei au promis să trimită mai puţin de 100 de F-16 până în prezent, majoritatea aeronavelor urmând să sosească pe parcursul mai multor ani, după o pregătire aprofundată a piloţilor care le vor opera.

Aproape nimeni de la Bruxelles nu speră că Ucraina își va recupera teritoriile pierdute, dar nimeni nu vrea să vorbească despre asta – cel puțin oficial – scrie publicația germană Welt, care a vorbit cu mai mulți diplomați occidentali.

Potrivit surselor ziarului, evoluția situației din zona de război pentru Ucraina este „mult mai rea” decât este adesea prezentată în discursul public și, în opinia lor, descoperirea celei de-a doua linii de apărare a Ucrainei de către trupele ruse este „doar o chestiune de timp”.

Prin urmare, militarii și diplomații occidentali prevăd o încetare a focului în zona de conflict în următoarele șase până la nouă luni, indiferent de cine va câștiga alegerile prezidențiale din SUA.

Având în vedere circumstanțele actuale, nu văd altă cale de ieșire decât o încetare timpurie a focului. Această situație poate dura ani de zile, iar încălcările locale ale încetării focului sunt susceptibile să apară din nou și din nou”, a spus unul dintre diplomați.

În același timp, interlocutorul publicației a subliniat că Occidentul ar trebui să profite de pauza oferită pentru a-și spori capacitatea de apărare, iar apoi va putea să-l țină pe Putin departe de o nouă ofensivă. Scăderea încrederii în victoria Ucrainei se explică prin faptul că Occidentul – probabil – nu va crește sprijinul militar pentru Kiev la un nivel care să permită lansarea unei contraofensive de succes la scară largă. În plus, notează Welt, Occidentul se teme prea mult de escaladarea conflictului și de imprevizibilitatea lui Putin. Potrivit experților militari, președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz se tem că, în fața presiunii excesive, președintele Federației Ruse ar putea folosi arme nucleare tactice.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că recuperare teritoriilor ucrainene de la ruși se poate face pe cale diplomatică și nu prin mijloace militare, în condițiile în care forțele armate rusești continuă avansul lor pe front; Federația Rusă controlează deja aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, după doi ani de război. Zelenski a fost întrebat, într-un interviu pentru jurnaliștii francezi de la Le Monde, dacă biroul președintelui discută în prezent posibilitatea de a ceda teritorii în scopul unei păci juste și pe termen lung.

„Trebuie să înțelegeți că orice problemă privind integritatea teritorială a Ucrainei nu poate fi rezolvată de președinte, de orice altă persoană din lume sau de toți președinții lumii fără poporul ucrainean. Este imposibil. Acest lucru contravine Constituției Ucrainei. Ca urmare, aceasta este o întrebare internă la care numai noi putem răspunde. Cu toate acestea, această preocupare va fi examinată numai dacă este ridicată public. Am fost întrebat recent: ‘Cum vi se pare ideea ca Ucraina să renunțe la teritoriile sale și să primească în schimb ceva – unele garanții de securitate, poate aderarea la NATO, poate UE etc.?’ Așadar, ar putea exista o mulțime de mesaje similare, dar trebuie să știți că nimeni nu a oferit oficial nimic de acest gen Ucrainei. Ucraina nu va renunța niciodată la teritoriul său. Autoritățile nu au dreptul oficial de a-și ceda teritoriile. Pentru că acest lucru încalcă Constituția Ucrainei”.

Potrivit lui Zelenskiy, pentru ca Ucraina să cedeze teren pentru ruși, este necesar ca poporul ucrainean să dorească acest lucru în cazul unui referendum.

Voi fi sincer: aceasta nu este cea mai bună soluție din moment ce avem de-a face cu Putin. Luarea unei părți din teritoriul nostru va fi cu siguranță o victorie pentru el. Cu toate acestea, după ceva timp, și dacă războiul a fost înghețat, el se poate întoarce și o poate face din nou. Așadar, aceasta este o întrebare destul de dificilă. Cred că nu toate teritoriile ar trebui recuperate cu mâna sau cu armele. Cred că acest lucru va dura mult timp și va implica un număr semnificativ de oameni. Și cred că acesta este un lucru rău. Prin urmare, cred că ne-am putea recuceri teritoriile pe cale diplomatică. Pentru aceasta am creat Formula Păcii. Astfel, putem folosi presiunea politică a întregii lumi împotriva lui Putin”, a adăugat Zelenski, conform Ukrainska Pravda.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *