Iran dezvăluie planul Hamas: „Urmează eliberarea Ierusalimului! O să fim împreună cu mujahedinii palestinieni!”

israel palestina

Iranul își exprimă sprijinul pentru mișcarea palestiniană Hamas, a declarat generalul-maior Rahim Safavi, consilier al ayatollahului Ali Khamenei. „Sprijinim Operațiunea Al-Aqsa Storm și suntem siguri că și Frontul de Rezistență o susține. Vom fi împreună cu mujahedinii palestinieni până la eliberarea Palestinei și a Ierusalimului”, a spus el.

De asemenea, liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a explicat atacul spunând că mișcarea apăra Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, locurile sfinte și prizonierii palestinieni.

Sâmbătă, atacuri cu rachete au fost lansate din Fâșia Gaza asupra sudului și centrului Israelului. Zeci de militanți palestinieni în camioane și parapante s-au infiltrat în Israel din Fâșia Gaza. Autoritățile din Israel au prezentat noi informații despre urmările atacului Hamas anunțând că 70 de israelieni au fost uciși și 985 au fost răniți.

Numărul oficial al israelienilor care au fost uciși sâmbătă în timpul atacului Hamas a crescut de la 40 la 70, au anunțat serviciile de urgență din Israel, citate de Sky News. De asemenea, cel puțin 985 de israelieni au fost răniți în urma atacului, a anunțat și Ministerul Sănătății din Israel.

Din acest moment, există 985 de răniți care au fost evacuați către spitale”, a anunțat ministerul pe Telegram. „Răniții sunt evacuați în mod activ cu ambulanțe, vehicule de terapie intensivă mobilă și elicoptere către diferite spitale”, au mai comunicat israelienii.

Ca represalii la incursiune, forțele aeriene israeliene au anunțat că zeci de avioane de luptă au lovit o serie de unități militare și centre de comandă operaționale ale Hamas în Fâșia Gaza. 198 de palestinieni au murit în urma loviturilor aeriene israeliene din Fâșia Gaza, au declarat oficialii din domeniul sănătății din zona menționată, potrivit Sky News. Oficialii au adăugat că cel puțin 1.610 persoane au fost rănite în urma atacurilor.

Brazilia va convoca o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

Ministerul de Externe al Braziliei a anunţat sâmbătă că va convoca o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, în urma celui mai amplu atac asupra Israelului din ultimii ani, lansat de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, relatează Reuters şi AFP.

Brazilia, care a preluat luna aceasta preşedinţia prin rotaţie a Consiliului de Securitate, a condamnat atacul într-un comunicat în care îşi exprimă de asemenea solidaritatea cu poporul israelian şi îşi reafirmă angajamentul faţă de o „soluţie cu două state”.

Guvernul brazilian reiterează că nu există justificare pentru recurgerea la violenţă, în special împotriva civililor, şi face apel la toate părţile să dea dovadă de reţinere maximă pentru a preveni o escaladare a situaţiei”, a scris MAE brazilian, adăugând că „simpla gestionare a conflictului nu este o alternativă viabilă pentru reglementarea problemei israeliano-palestiniene şi este urgentă reluarea negocierilor de pace”. Cel puţin 100 de oameni au murit şi circa 900 au fost răniţi în Israel, potrivit media israeliene, în urma atacului-surpriză al Hamas, constând într-un baraj de 2200 de rachete lansate dinspre Fâşia Gaza combinat cu infiltrarea de militanţi înarmaţi în localităţi israeliene, consemnează Reuters şi dpa.

De ce a atacat Hamas în Israel? Explicațiile oferite de grupare

Gruparea palestiniană Hamas a declarat că a lansat atacul surpriză asupra Israelului ca răspuns la violenţa israelienilor împotriva palestinienilor din Cisiordania, informează Rador Radio România.

Mohammed Deif, comandantul suprem militar al Hamas, a declarat: „Am decis să punem capăt, cu ajutorul Domnului, acestor ofense ale israelienilor, astfel încât duşmanul să înţeleagă că s-a încheiat vremea în care acţiunile sale provocatoare de haos rămân fără ripostă. Anunţăm lansarea Operaţiunii Al-Aqsa Potop şi anunţăm, cu ajutorul şi puterea lui Dumnezeu, că prima lovitură a Operaţiunii Al-Aqsa Potop a vizat poziţiile duşmanului”.

De asemenea, liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a explicat atacul spunând că mișcarea apăra Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, locurile sfinte și prizonierii palestinieni.

Oficiali ai guvernului israelian au declarat că a fost lansată o investigaţie după atacul surpriză al grupării Hamas.

Hamas anunță că a capturat mai mulți ofițeri superiori israelieni, inclusiv fostul comandat al diviziei din Gaza

Hamas a afirmat că îi ține ostatici pe comandanții israelieni, în contextul în care 50 de civili sunt ținuți ostatici într-un kibbutz din apropierea graniței cu Gaza. Adjunctul șefului biroului politic al Hamas, Saleh al-Arouri, a declarat că au fost capturați „ofițeri superiori”.

„Ceea ce se află în mâinile noastre va elibera toți prizonierii” din Israel, a declarat el pentru canalul arab Al Jazeera, referindu-se probabil la palestinienii deținuți în închisorile israeliene. „Am capturat ofițeri superiori din armata de ocupație”, a adăugat el, potrivit The Telegraph. „Sunt mulți palestinieni uciși și mulți israelieni morți, precum și prizonieri, iar bătălia este încă la apogeu.”

Luptătorii Hamas ar fi capturat un ofițer militar israelian de rang înalt, generalul-maior Nimrod Aloni, fostul comandant al diviziei din Gaza a forțelor de apărare israeliene, fotografii postate pe rețelele de socializare arătându-l pe acesta condus pe străzi în tricou și lenjerie intimă. Cu toate acestea, IDF a negat ulterior că un general-maior a fost capturat.

Rețeaua israeliană N12 a raportat că aproximativ 50 de civili israelieni au fost răpiți de militanții Hamas. Ostaticii ar fi fost luați din Kibbutz Be’eri, la granița estică a Fâșiei Gaza, și din Netiv HaAsara, la nordul acesteia. Postul de televiziune Reshet 13 TV News, un radiodifuzor israelian, a declarat că militanții îi țineau ostatici pe israelieni în orașul Ofakim, aflat la 15 km de granița estică a Fâșiei Gaza.

Hamas a susținut că unii dintre ostatici au fost aduși cu militanții înapoi în teritoriile palestiniene, dar se crede că alții au fost ținuți ostatici în sudul Israelului. Declarația IDF nu a oferit detalii suplimentare cu privire la afirmațiile potrivit cărora generalul-maior Aloni ar fi fost capturat.

Comandantul a fost responsabil pentru conducerea Operațiunii „Gardianul Zidurilor”, răspunsul militar al Israelului la atacurile cu rachete ale Hamas împotriva Ierusalimului din Fâșia Gaza în mai 2021. De asemenea, el a comandat divizia din Gaza în timpul operațiunii Breaking Dawn, o campanie de trei zile de atacuri aeriene israeliene împotriva țintelor Jihadului Islamic Palestinian (PIJ) în august 2022. În urma operațiunii, generalul Aloni a anunțat că IDF a dezactivat tunelurile Hamas în sudul Israelului. Corpul de adâncime pe care îl comandă generalul Aloni, înființat în 2011, este însărcinat cu desfășurarea de operațiuni speciale împotriva țintelor Hamas, PIJ și Hezbollah în teritoriul inamic. Scopul său este de a lovi ținte de mare valoare departe de linia frontului.

Suntem pregătiți pentru cel mai rău scenariu: o invazie terestră! Va fi foarte bine pentru noi, pentru a decide sfârșitul acestei bătălii

Un membru de rang înalt al grupării palestiniene Hamas, Saleh al-Arouri, a declarat că grupul militant care conduce Gaza este pregătit „pentru toate opțiunile, inclusiv pentru un război și o escaladare la toate nivelurile”.

Suntem pregătiți pentru cel mai rău scenariu, inclusiv pentru o invazie terestră, ceea ce va fi foarte bine pentru noi pentru a decide sfârșitul acestei bătălii” – a declarat sâmbătă al-Arouri pentru Al Jazeera Arabic, informează Rador Radio România. Al-Arouri a afirmat că sunt în curs de desfășurare „eforturi internaționale și regionale intense” pentru a pune capăt crizei, „dar acum nimic nu va fi mai important decât bătălia”.

Între timp, Brigăzile Izzedine al Qassam, aripa armată a Hamas, au afirmat sâmbătă că încă se luptă în 25 de locații. De asemenea, gruparea a precizat într-o declarație că există confruntări în curs de desfășurare la baza militară Re’im, în apropiere de punctul de trecere a frontierei de nord a Gaza cu Israelul.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat sâmbătă că „bătălia” grupării Hamas „s-a mutat în inima entităţii sioniste” şi că atacul palestinienilor, numit Operaţiunea Furtuna Al-Aqsa, a început în Gaza şi se va extinde în Cisiordania, la Ierusalim. Adresându-se ţărilor arabe, Ismail Haniyeh a declarat: „Israelul nu vă poate oferi nicio protecţie”.

Operațiunea „Săbii de fier– Guvernul israelian lasă Fâșia Gaza în beznă

Ministrul israelian al Energiei, Israel Katz, a semnat un ordin care obligă compania de electricitate a țării să nu mai furnizeze energie electrică în Fâșia Gaza, potrivit Sky News.

Am semnat ordinul prin care am instruit compania de electricitate să oprească furnizarea de electricitate către Fâșia Gaza. Ceea ce a fost, nu va mai fi”, a anunțat Israel Katz pe Twitter.

El nu a oferit detalii despre decizie. În paralel continuă luptele din orașele israeliene, unde s-au infiltrat militanții Hamas, dar și bombardamentele din Fâșia Gaza. Avioanele israeliene au bombardat casa șefului Hamas din Gaza, au anunțat reprezentanții grupării.

Casa lui Yehya Al-Sinwar se află în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza. Sursa a precizat că nu au fost victime în urma acestui atac. Cel puțin 150 de israelieni au fost uciși de când Hamas a lansat atacul asupra Israelului, a anunțat presa locală citată.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *