Iohannis pleacă de la Cotroceni cu conturile burdușite. Va mai beneficia și de cea mai mare indemnizație încasată vreodată de un fost șef de stat

Președintele României părăsește funcția de pe o poziție financiară de invidiat. Ajuns președinte când deja avea șase case, Iohannis stă încă bine la capitolul finanțe. Klaus Iohannis şi-a anunţat luni demisia din funcţia de preşedinte al României. Interimatul funcţiei ar urma să fie preluat de către preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, conform Constituţiei. După mai bine de 10 ani de mandat în fruntea ţării, iată averea cu care pleacă Iohannis de la Cotroceni.
Klaus Iohannis a anunţat luni, în cadrul unei declaraţii de presă, că demisionează din funcţia de preşedinte al ţării. Acest pas vine într-un context politic tensionat, marcat de presiunea opoziţiei de a părăsi fotoliul de la Cotroceni, întrucât prelungirea mandatului până la organizarea alegerilor din luna mai este considerată neconstituţională.
După mai bine de 10 ani în funcţia de preşedinte al ţării, Klaus Iohannis pleacă de la Cotroceni cu o avere care a fost şi intens discutată în perioada mandatelor sale în spaţiul public. Conform ultimei sale declaraţii de avere, depusă în luna mai 2024, Iohannis are 3 apartamente în judeţul Sibiu, unul dintre acestea fiind moştenit de către soţia sa, Carmen Iohannis. De asemenea, în declaraţia de avere a lui Iohannis apar şi celelalte trei imobile – case – dintre care una a fost pierdută în instanţă în toamna anului trecut.
Iohannis nu a declarat alte bunuri deţinute în declaraţia de avere, ci doar un cont bancar în care în luna mai 2024 avea 190.000 de lei. În privinţa veniturilor declarate, Iohannis a obţinut peste 186.000 de lei în decursul unui an în calitate de preşedinte al României, la care se adaugă veniturile soţiei sale, în valoare de peste 49.000 de lei. Din închirierea imobilelor deţinute, cuplul Iohannis a mai obţinut venituri totale de aproape 80.000 de lei.
Klaus Iohannis și-a dat demisia din funcția de președinte al României luni, 10 ianuarie. După 42 de ani de muncă, acesta urmează să se pensioneze. Pe lângă pensie, Iohannis va mai beneficia și de cea mai mare indemnizație încasată de un fost șef de stat al României. Pe lângă cele două mandate de președinte al României, Iohannis a fost timp de 14 ani primar al Sibiului, iar la bază este profesor de fizică.
Anton Hadăr, președinte Alma Mater, spune că pensia pe care o va încasa Iohannis se va ridica la 8.500 de lei, fără indemnizația pe care o va încasa după ce își va încheia mandatul.
„Cu aproximare, normal, că n-am acces la informații legate de câștigurile sale, cred că va lua puțin peste 100 puncte, asta însumează vreo 8.500 lei. Nu va prinde cinci cifre, va fi un număr format din patru cifre, pentru că în anii de predare, la început de drum, până s-a titularizat, a avut salariu foarte mic. Nici în zona primăriei nu s-a câștigat foarte bine, azi se câștigă mai bine. Dacă nu era președinția cred că ar fi ieșit cu o pensie mică, 5-6.000 ca profesor de liceu, chiar și dacă ar fi rămas inspector.”, spune Anton Hadăr, președinte Alma Mater, potrivit Digi24.
Primul semn că președintele României ar urma să iasă la pensie la finalul mandatului este că postul de profesor de fizică de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, unde Klaus Iohannis a predat timp de mai multe decenii, este acum liber. Menționăm că postul de profesor de fizică a fost rezervat în perioada în care Iohannis a fost atât primar al Sibiului, cât și președinte al României. Conform Legii 406/2001, foștii șefi de stat ai României beneficiază pe tot parcursul vieții de o indemnizație lunară echivalentă cu 75% din salariul președintelui în exercițiu.
Potrivit ultimei declarații de avere depuse de Klaus Iohannis în mai 2024, acesta a avut în ultimul an un salariu anual net adică 15.562 lei lunar. Astfel, Iohannis va primi după plecarea de la Cotroceni o indemnizație de peste 11.000 de lei.
Aceasta va fi cea mai mare indemnizație încasată vreodată de un președinte al României. Ion Iliescu și Emil Constantinescu încasează lunar în jur de 5.000 de lei, iar Traian Băsescu și-a pierdut indemnizația de șef de stat după ce s-a descoperit că a colaborat cu Securitatea.
„Am 55 de ani de muncă, din care 12 pe nave petroliere, cu grad de risc ridicat, cu grupa I si a II-a de muncă. N-am indemnizație de șef de stat. Eu am ieșit cu o pensie de 2.980 de lei în 2015. De atunci s-a indexat an de an. Nu am nicio altă pensie. Voi primi începând cu februarie anul viitor o pensie de 1.500 de euro de la Parlamentul European. Nu am nici pensie de fost deputat și senator, nici pensie de fost primar, nici indemnizație de fost președinte”, a declarat Traian Băsescu la o emisiune TV, anul trecut.
Klaus Iohannis a anunțat că demisionează din funcția de Președinte al României luni, 10 februarie 2025. Fostul președinte părăsește funcția după un mandat de 10 ani și trei luni, NU rămâne în funcție și îi atacă pe cei care au inițiat procedura de suspendare. Iohannis își va mai exercita mandatul numai până pe data de 12 februarie 2025.
„În Parlament s-a pus în mișcare procedura de suspendare a Președintelui. Este un demers inutil pentru că oricum, peste puține luni plec din funcție. Este un demers nefondat, pentru că niciodată nu am încălcat Constituția.
Peste puține zile în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul. Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și, din păcate, în plan extern. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni.
Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe, candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ. În plan extern, nu va înțelege nimeni de ce România își demite președintele. Vom fi efectiv de râsul lumii.
Președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii. Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, DEMISIONEZ din funcția de președinte al României pe 12 februarie”, a spus Iohannis.
Iohannis pleacă cu fast! Ceremonia specială va avea loc la Palatul Cotroceni
Președintele Klaus Iohannis plecă din funcție cu o ceremonie specială. Festivitatea de încheiere a mandatului lui Klaus Iohannis va avea loc miercuri, la prânz. Evenimentul se va desfășura la Palatul Cotroceni. Ceremonia de încheiere a mandatului de Președinte al României va avea loc miercuri, la ora 12.00, a anunțat marți Administrația Prezidențială. Ceremonia se va desfășura la Palatul Cotroceni.
Curtea Constituțională a luat act de demisia președintelui Klaus Iohannis. Ca urmare, în numele legii, CCR hotărăște: „Constată că funcția de Președinte al României devine vacantă, începând cu data de 12 februarie 2025, ca urmare a demisiei domnului Klaus-Werner Iohannis din funcția de Președinte al României.” Totodată, CCR „constată că vacanța funcției de Președinte al României este o împrejurare care justifică interimatul în exercitarea funcției de Președinte al României, începând cu data de 12 februarie 2025.” De asemenea, CCR „constată că, în conformitate cu dispozițiile art.98 alin.(1) din Constituție, interimatul funcției de Președinte al României se asigură de președintele Senatului, domnul Ilie-Gavril Bolojan, începând cu data de 12 februarie 2025.”