Iohannis nu are nici cea mai mică intenție să plece. Va rămâne la Cotroceni până la instalarea noului președinte

iohannis

Klaus Iohannis nu ia in calcul demisia ori retragerea și va rămâne la Palatul Cotroceni până la instalarea noului președinte, au declarat pentru Antena 3 CNN surse politice. Semnalul va fi dat săptămâna viitoare, când Iohannis se întâlnește cu lideri europeni, cu președintele Parlamentului European, dar și cu secretarul general al NATO.

În cele mai puțin de 100 de zile care i-au rămas lui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni sunt evenimente importante din punct de vedere diplomatic și militar, care necesită câteva dialoguri cu persoane pe care Klaus Iohannis le cunoaște după 10 ani la Palatul Cotroceni. E nevoie de eforturi intensificate pentru a pune în valoare elementele pe care România le are. E vorba de evoluții privind creșterea numărului de trupe NATO pe teritoriul României, e vorba de un efort diplomatic pentru aderare României la OCDE.

Aceste chestiuni implică prezența unui reprezentant oficial al României care cunoaște aceste dosare. Unui președinte interimar i-ar trebui destul de mult ca să înțeleagă și să pledeze pentru aceste chestiuni.

Este de înțeles rațiunea de politică internă și dezbaterea privind plecarea președintelui Iohannis, având în vedere miza electorală. Dar din punct de vedere al politicii externe și de securitate, e nevoie ca România să negocieze cu o persoană care cunoaște aceste mecanisme. Așadar, probabil și în urma consultării cu unii lideri europeni, Klaus Iohannis va mai rămâne până în luna mai la Cotroceni și va pleca în 18 sau 20 mai.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, că nu a avut nicio discuţie cu şeful statului despre o eventuală demisie a sa. Precizarea premierului vine după ce în PSD au apărut mai multe voci care i-au cerut demisia președintelui Klaus Iohannis.

În 22 ianuarie, deputatul PSD Mihai Fifor a declarat că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să demisioneze.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că este obligat de Constituție să rămână în funcție, la Palatul Cotroceni, până în momentul în care noul președinte va depune jurământul. 

La punctul 2 din articolul 83 din Constituție se prevede: „Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales”

Klaus Iohannis a depus jurământul de președinte, după realegerea pentru al doilea mandat, pe 21 decembrie 2019. Prin urmare, mandatul acestuia ar fi trebuit să se încheie la data de 21 decembrie 2024.

În vreme ce în România se discută despre legimitatea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al țării, existând controverse chiar și la nivel constituțional și voci care susțin că scaunul ar fi trebuit cedat unui președinte interimar, respectiv președintelui Senatului până la alegerile prezidențiale din luna mai, Administrația Prezidențială ne anunță cu privire la o nouă deplasare externă. Președintele Klaus Iohannis pleacă din țară, la Bruxelles, pentru a discuta, în cadrul unei reuniuni informale, despre viitorul apărării europene. Dacă v-ați fi gândit că sunt destule curse de linie până la Bruxelles, aflați că inclusiv în octombrie 2024, președintele Klaus Iohannis a mers la Bruxelles cu avionul privat. „Domnul președinte a zburat din nou, la Bruxelles (Belgia). Zborul a fost operat cu un avion privat, iar decolarea a avut loc de la Sibiu” era anunțul acelui moment.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, va participa luni, 3 februarie 2025, la reuniunea informală a liderilor Uniunii Europene pe teme de apărare, care se va desfăşura la Bruxelles, Regatul Belgiei, la invitaţia Preşedintelui Consiliului European, Antonio Costa.

Programul reuniunii cuprinde, pe lângă consultările în formatul liderilor statelor membre, schimbul uzual de opinii cu Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, o reuniune cu Secretarul General al NATO, Mark Rutte, şi o întâlnire cu Prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Keir Starmer.

Discuţiile liderilor UE se vor axa pe aspecte privind modalităţile concrete de consolidare a capacităţilor de apărare la nivel european, pregătind şi fundamentând deciziile formale care urmează să fie luate în perioada următoare. Vor fi abordate şi aspecte privind importanţa relaţiei transatlantice şi Parteneriatul Strategic dintre UE şi SUA, relaţia dintre UE şi Regatul Unit, parteneriatele Uniunii Europene în domeniul apărării, precum şi complementaritatea dintre UE şi NATO în materie de securitate şi apărare.

Dezbaterile vizează şi identificarea unor principii de bază necesare pentru elaborarea şi adoptarea unui document programatic a viitorului apărării europene – „Carta Albă”, care urmează să fie elaborat în prima parte a anului 2025 de către Comisia Europeană. Documentul va aborda inclusiv priorităţile privind capacităţile de apărare ale UE, ţinând cont şi de sprijinul necesar pentru Ucraina, iniţiativele comune de apărare şi resursele necesare pentru dezvoltarea acestora.

Preşedintele României va susţine, în cadrul discuţiei, necesitatea ca Uniunea Europeană să îşi asume o responsabilitate crescută pentru propria apărare, în mod eficient, credibil, responsabil şi în complementaritate cu NATO, care rămâne fundamentul securităţii euroatlantice. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia importanţa aprofundării cooperării la nivelul Uniunii Europene pe teme de apărare, dimensiunea economică a apărării, utilizarea eficientă a mecanismelor şi a opţiunilor de finanţare, nevoia de a dezvolta baza industrială şi tehnologică de apărare europeană, precum şi conexiunea acestui domeniu cu competitivitatea şi coeziunea de ansamblu a Uniunii Europene.

Preşedintele României, va sublinia, totodată, rolul cheie al relaţiei transatlantice şi al parteneriatelor globale pentru creşterea rezilienţei Uniunii Europene pe acest palier” anunță Administrația Prezidențială.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *