Intenții de vot la parlamentare: PSD – 35%, PNL – 21,6%, USR – 16,1%, AUR – 12,4%, UDMR – 6,7% – Sondaj BCS
La mai puțin de două săptămâni până la alegerile parlamentare, cel mai nou sondaj BCS de opinie indică opțiunile electoratului. PSD conduce detașat cu 35% din intențiile de vot, urmat de PNL – 21,6%, USR – 16,1%, AUR – 12,4%, UDMR – 6,7% și SOS România – 3,3%. Cum nu există un partid majoritar, care să poată guverna singur, jocul alianțelor va începe imediat după alegeri. Iată câteva posibile scenarii.
Cu 35% din voturi pentru PSD și 21,6% pentru PNL, cele două partide împreună ar totaliza 56,5 % din preferințele electoratului și ar fi cea mai puternică și stabilă formulă de guvernare, în continuitatea a ceea ce avem acum. Desigur, dacă politicienii celor două partide supraviețuiesc valului de acuze reciproce din timpul campaniei electorale. Colaborarea PSD-PNL din ultimii ani, de neconceput inițial, s-a dovedit coerentă și cu valențe de cursă lungă, în ciuda faptului că ideologiile și electoratul celor două formațiuni politice sunt net diferite. Dacă PNL vine în căsnicia de la Palatul Victoria cu un program de dreapta, pro-business și pro-european, PSD are o zestre de centru-stânga, cu puternică susținere a celor din mediul rural și al celor mai vulnerabili socio-economic. Cu alte cuvinte, fata săracă de la țară va face un mariaj cu băiatul spilcuit de la oraș, dar mai mult pe interes decât din iubire, arată psnews.ro.
Cele 21,6 procente ale PNL unite cu 16,1% ale USR – ar rezulta un 38,8 %, cât să oblige PSD (35%) să își caute aliați în opoziție, cel mai probabil de la UDMR (6,7%), care devine din nou arbitru pe scena politică și poate alege dacă intră la guvernare sau nu. Cum cu AUR și SOS România nu spune nimeni, oficial, că s-ar alia, rulăm varianta de guvern PNL-USR 38,8 % vs. PSD -UDMR 41,7% (imposibilă) sau PNL-USR-UDMR cu șanse mai mari la un total de 45,5% la nivelul electoratului și, prin urmare, în Parlament.
Cât de compatibile sunt PNL, USR și UDMR? Teoretic, sunt pro-reformă și pro-europa și ar putea funcționa, cu un grad mai ridicat de compatibilitate la nivelul electoratului, decât alianța PNL-PSD.
Dacă am învățat ceva din crizele legislaturii care tocmai se încheie este că micile orgolii pot răsturna marile alianțe. Anul 2021 rămâne un reper pentru politica românească, cu tranziția de la guvernul PNL-USR al lui Florin Cîțu, la guvernul PNL-PSD condus de Nicolae Ciucă. Este o alianță puțin probabilă, dar care ar putea aduna aproape 74% din sufragiile românilor. Ce i-ar putea uni pe social-democrați, liberali și useriști? În primul rând adversitatea față de curentele de AUR. Dorința de a arăta lumii că politicienii români pot fi uniți într-o viziune necesară pentru a scoate țara din diversele impasuri legate de economie sau contextele geo-strategice. Ar fi însă complicat de domolit și negociat portofolii (și buget) pentru trei rânduri de partide, așa că cel mai probabil PSD-PNL vor preferă un binom unei triade, potrivit psnews.ro.