Insula din Grecia unde oamenii sunt activi până la 90 de ani. Locuitorii dorm des, beau ceai de plante și-și prețuiesc familiile

Ikaria, situată în Marea Egee, este una dintre numeroasele insule ale Greciei. Ceea ce o diferențiază de restul insulelor grecești este longevitatea locuitorilor săi. Cunoscută drept insula longevității, unul din trei dintre locuitorii săi ajunge la 90 de ani, iar ratele demenței și a altor boli cronice sunt foarte scăzute, potrivit site-ului Blue Zones.

Insula este una dintre cele cinci zone albastre ale lumii, aceste zone albastre fiind denumite acele regiuni ale lumii în care oamenii trăiesc în mod regulat cu aproximativ un deceniu mai mult decât media SUA sau Europa de Vest.

În Ikaria, oamenii tind să aibă, de asemenea, rate mai mici de cancer, boli de inimă și depresie decât în SUA, a raportat The Guardian.
Prima zonă albastră, Sardinia din Italia, a fost identificată de cercetătorii Gianni Pes și Michel Poulain, iar conceptul a fost construit de Dan Buettner, care a numit încă alte patru zone astfel și a explorat obiceiurile și stilurile de viață ale oamenilor din toate cele cinci locații în trecut.
Ikaria este o insulă mică situată la aproximativ 30 de mile de coasta turcească, cu o populație de aproximativ 8.400 de locuitori.

ikaria 3
sursă foto: captură YT

A rămâne activ până la 90 de ani este ceva obișnuit acolo, precum și a rămâne activ sexual până la bătrânețe. Un studiu despre Ikaria de la Universitatea din Atena a indicat că 80% dintre bărbații ikarieni cu vârste cuprinse între 65 și 100 de ani încă făceau sex. Ikarienii urmează dieta mediteraneană, care se concentrează pe fructe, legume și cereale integrale și limitează carnea, alimentele procesate și zahărul rafinat.

Oamenii de pe insulă mănâncă de obicei o mulțime de cartofi, fasole, ulei de măsline și pește

Nativii beau, de asemenea, lapte de capra, care contine potasiu si triptofan, hormonul care amelioreaza stresul, a spus Buettner.
Ikarienii beau mult ceai din plante preparate din alimente de bază precum oregano, salvie sau rozmarin. Pe lângă faptul că conțin antioxidanți, au un conținut scăzut de calorii.

Ikarienii petrec mult timp împreună și au o mentalitate colectivă. Dr. Ilias Leriadis, unul dintre puținii medici de pe insulă, a declarat pentru The New York Times: „Nu este un loc pentru „eu”. Este un loc pentru „noi”.

Există sărbători religioase și culturale frecvente, iar oamenii își pun banii în comun pentru a cumpăra mâncare și vin, a spus Leriadis. Dacă a mai rămas ceva, acesta este donat cuiva care are nevoie. De obicei, oamenii își încheie ziua împărțind o ceașcă de ceai din plante, urmată de câteva pahare de vin roșu cu prietenii. Petrecerea timpului cu familia este, de asemenea, un element central al culturii ikariene, locuitorii locuind de obicei cu copiii și nepoții lor, mai degrabă decât într-o casă pentru persoanele în vârstă.

A trage un pui de somn după-amiaza face parte din rutina zilnică a majorității ikarienilor. Acesta ar putea fi un factor în recordul extraordinar de longevitate al insulei. Un studiu recent care a inclus persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani a indicat o legătură între somnul în timpul zilei și micșorarea creierului într-un ritm mai lent odată cu vârsta.

Cercetătorii au descoperit că creierul persoanelor care dormeau în mod regulat era cu doi până la șase ani mai tânăr în ceea ce privește volumul creierului decât al celor care nu au tras niciodată un pui de somn în timpul zilei.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *