Insecticidele folosite în Delta Dunării, o adevărată amenințare. S-au deschis dosare penale

Insecticidele folosite în practicarea agriculturii, în Delta Dunării, sunt foarte periculoase și reprezintă o adevărată amenințare, motiv pentru care au ajuns în atenția procurorilor. Cercetătorii sunt de părere că acestea reprezintă un real pericol, iar prezența lor se va resimți vreme de mai mulți ani la nivelul solului. Mii de hectare de teren agricol din Delta Dunării au fost tratate cu substanțe toxice interzise (insecticide precum Laser 240 SC, Decis 25 WG, Proteus OD110, Karate Zeon și Vantex 60CS) în scopul creșterii producției din ultimii ani.

„Există o sursă foarte mare de insecte, și în acel mâl, și în jur. De aceea este nevoie de chimizare, care este foarte periculoasă în deltă deoarece acolo sunt multe specii. Nu doar chimizarea cu insecticide este periculoasă, ci și cea cu ierbicide, cu substanțe împotriva vietăților de tip vegetal care, în deltă, constituie principala bogăție. Există o populație piscicolă foarte legată și foarte sensibilă la aceste insecticide. Există insecte acvatice care constituie hrană pentru populația piscicolă, și aici avem o altă problemă cu folosirea insecticidelor”, a explicat Adrian Bîlbă, cercetător științific în cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Mediului.

Acesta a sublinat faptul că practicarea agriculturii în Delta Dunării face ca solul să capete o textură ce nu permite o bună aerare. Atrage atenția și avertizează că acum, pe respectivele suprafețe, trebuie să se facă verificări și analize, prin care să se identifice orice fel de poluant, potrivit adevărul.ro.

În situația de față, Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au trimis-o în judecată pentru abuz în serviciu pe Viorica-Fănica Bîscă, fost guvernator al Deltei Dunării, în prezent director executiv în cadrul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD). În același dosar mai sunt trimise în judecată, tot pentru abuz în serviciu, Gabriela Bucur (consilier superior și șef serviciu Reglementare Autorizare ARBDD) și Cornelia Benea (director adjunct Direcția Management Economic și șefă a Serviciului de Reglementare Autorizare – acum pensionată), se mai arată potrivit sursei citate.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *