INSCOP 80% dintre români vor mai multe femei în politică. Realitatea: Doar 20% femei și 80% bărbați în Parlament
Potrivit unui sondaj realizat de Inscop Research la comanda Partidului Verde/Verzii, aproape 80% dintre românii intervievați consideră că este necesară creșterea numărului de femei în Parlament, Consilii Județene, locale, sau care ocupă poziții de conducere în administrația publică centrală și locală. „Datele unui sondaj INSCOP care merită publicate zilnic, nu doar în preajma zilei de 8 Martie”, scrie Remus Ștefureac, director Inscop Research, într-un comentariu publicat pe pagina sa de Facebook.
Date despre sondaj:
Sondajul a fost realizat in perioada 1 – 13 februarie 2023. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu aleatoriu, fiind de 1000 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.1 %, la un grad de încredere de 95%.
Egalitatea de șanse în politică: Nicio femeie șefă de partid, sub 20% reprezentare în Parlament, doar două femei ministru în Guvern
În România, peste 51% dintre cetăţeni sunt femei, dar reprezentarea lor la nivel politic rămâne una dintre cele mai scăzute din lume. Din cei 466 de parlamentari, doar 87 sunt femei (18,6%), iar trecerea în revistă a compoziției acestora arată că între ce spun partidele și ce fac e o mare diferență. Nu atingem pragul de 20% femei nici în Senat, nici la Camera Deputaților.
Femeile aflate în poziții de miniștri au devenit o raritate în guvernele României după 2019, anul care marca sfârșitul unei lungi ere social-democrate și începutul unui guvern liberal condus de ex-premierul Ludovic Orban. Nici în guvernul condus astăzi de Nicolae Ciucă situația nu se prezintă prea roz: Gabriela Firea și Ligia Deca sunt singurele femei ministru într-un guvern cu 20 de portofolii (Situația arăta și mai rău până acum 4 luni, când în Guvernul României era DOAR o femeie ministru, în persoana Gabrielei Firea).
Nici în fruntea partidelor nu găsim femei. Nu există nicio femeie președinte de partid parlamentar în prezent. La nivel de conducere a formațiunilor, la PSD, din cei 17 membri ai Biroului Permanent Național, trei sunt femei. Cea mai cunoscută e Gabriela Firea, care e prim-vicepreședintă.
La PNL, dintr-un Biroul Executiv de 33 de persoane, potrivit listei de lideri de pe site-ul formațiunii, sunt doar trei femei (Alina Gorghiu, Monica Anisie și Daniela Cîmpean, toate cu funcția de vicepreședinte). Nu e nicio doamnă în structura restrânsă de conducere, adică președinte, prim-vicepreședinți și secretar general.
La UDMR, în Prezidiul Uniunii, din opt persoane, una singură este o doamnă: Biro Rozalia (președintă a Comisiei de Afaceri Externe din Cameră).
În cazul USR, cinci din cei 25 de membri ai Biroului Național sunt doamne, în timp ce la AUR, din cei 14 membri ai conducerii, trei sunt femei, dar nu pe funcțiile cele mai importante, care sunt ocupate de nume ca George Simion, Claudiu Târziu şi Sorin Lavric.
O singură formațiune, care are reprezentanți în Parlament, dar nu și grup recunoscut, are copreședinte o femeie, adică REPER, pe Ramona Strugariu. Și la Forța Dreptei e o singură doamnă în Parlament: Violeta Alexandru.