Îngrijorări în Grecia: Macedonia de Nord iar vrea să își schimbe numele

O țară din Europa intenționează să își schimbe numele din nou, iar premierul Greciei Kyriakos Mitsotakis se declară a fi îngrijorat de utilizarea repetată a vechiului nume al Macedoniei de Nord de către noua sa președintă. Țara aflată în Balcani a adăugat „de Nord” la numele său în urmă cu cinci ani pentru a pune capăt unei lungi dispute cu Grecia, după acordul istoric care i0a permis să adere la NATO în 2020.

Grecia acuză Macedonia de Nord că a uzurpat moștenirea istorico-culturală a regiunii grecești Macedonia, leagăn al imperiului lui Alexandru cel Mare.

Noua președintă Gordana Siljanovska – Davkova a numit de mai multe ori țara sa „Macedonia” și nu „Macedonia de Nord”, provocând reacții puternice la Atena. Mitsotakis a indicat, după ce a sosit la Washington, că are „îngrijorări serioase” cu privire la această utilizare reducătoare a numelui Macedoniei de Nord de către noul guvern, scrie Agerpres.

Acesta este un subiect pe care intenţionez să îl aduc în discuţie”, a spus el în faţa Consiliului pentru Relaţii internaţionale, adăugând că problema numelui Macedoniei de Nord este „nenegociabilă”. „Nu este constructiv, nu ajută Macedonia de Nord pe drumul său către Europa”, a subliniat premierul elen.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *