Îngijorări la NATO – Flota rusă, antrenată să lovească nuclear ținte din Europa. Putin: „O prostie”
Rusia și-a antrenat marina să lovească ținte din Europa de Vest cu rachete cu capacitate nucleară într-un potențial conflict cu NATO, potrivit documentelor secrete văzute de jurnaliștii de la Financial Times (FT). Pe de altă parte, cel puțin în spațiul public, președintele rus, Vladimir Putin, a reiterat recent că Moscova nu e interesată de un conflict direct cu alianța militară NATO. „Un nonsens total. Este doar o prostie”, a spus ferm liderul de la Kremlin.
Hărți ale țintelor la fel de îndepărtate precum coasta de vest a Franței și Barrow-in-Furness din Marea Britanie sunt detaliate într-o prezentare pentru ofițeri care precede invazia la scară largă a Ucrainei.
Cele mai recente dezvăluiri arată cum Rusia și-a imaginat un conflict cu Occidentul, care ajungea mult dincolo de frontiera sa imediată NATO, plănuind o serie de lovituri copleșitoare în Europa de Vest. Documentele au fost arătate jurnaliștilor de la FT de către surse occidentale.
Unele obiective sunt aproape de teritoriul Rusiei, inclusiv în România, notează Monitorul Apărării, conform Mediafax. După harta prezentată de FT, o primă ţintă ar putea fi Portul Constanţa sau Baza Militară de la Kogălniceanu, a doua ar putea fi podul de la Giurciu – Ruse şi a treia Brigada Multinaţională de la Craiova sau sistemul anti-rachetă Aegis Ashore de la Deveselu.
Dosarele, întocmite între 2008 şi 2014, includ o listă de ţinte pentru rachetele care pot transporta fie focoase convenţionale, fie arme nucleare tactice. Ofiţerii ruşi subliniază avantajele utilizării loviturilor nucleare într-un stadiu incipient al conflictului. Prezentarea indică, de asemenea, că Rusia şi-a păstrat capacitatea de a transporta arme nucleare pe nave de suprafaţă, o capacitate despre care experţii au spus că prezintă riscuri suplimentare semnificative de escaladare sau accidente.
Hărţile, care au fost realizate mai degrabă în scopuri de prezentare decât de utilizare operaţională, ilustrează un eşantion de 32 de ţinte NATO din Europa pentru flotele navale ale Rusiei.
Ţintele flotei baltice ale Rusiei se află în mare parte în Norvegia şi Germania – inclusiv baza navală din Bergen, precum şi site-urile radar şi facilităţile forţelor speciale.
Flota de Nord a Rusiei ar trebui să lovească ţinte industriale de apărare, cum ar fi şantierul naval de submarine de la Barrow-in-Furness din nord-vestul Angliei. O ţintă de lângă Hull poate fi un sit industrial – este marcat cu un coş de fum.
Prezentarea ilustrează, de asemenea, modul în care doctrina sa s-ar putea aplica în posibile războaie în Marea Neagră, Marea Caspică, dar şi Pacific.
Scenariile includ şi războaie cu aliaţii actuali, cum ar fi China, Iran, Azerbaidjan şi Coreea de Nord.
„Conceptul lor de război este războiul total”, a declarat pentru FT Jeffrey Lewis, profesor la Institutul de Studii Internaţionale Middlebury din Monterey, care studiază controlul armelor. „Ei văd aceste lucruri [focoase nucleare tactice] ca arme potenţial câştigătoare de război”, a adăugat el. „Vor dori să le folosească şi vor dori să le folosească destul de repede”.
Prezentarea face referire şi la opţiunea unui aşa-numit atac demonstrativ – detonarea unei arme nucleare într-o zonă îndepărtată „într-o perioadă de ameninţare imediată de agresiune” înainte de un conflict real pentru a speria ţările occidentale. Rusia nu a recunoscut niciodată că astfel de lovituri sunt în doctrina sa. O astfel de lovitură, spun dosarele, ar arăta „disponibilitatea pentru utilizarea armelor nucleare nestrategice de precizie” şi „intenţia de a folosi arme nucleare”.
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruseşti, a declarat recent Vladimir Putin, relatează Reuters, potrivit News.ro.
Adresându-se piloţilor forţelor aeriene ruse, Putin a declarat că alianţa militară condusă de SUA s-a extins spre est, spre Rusia, de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, dar că Moscova nu are planuri de a ataca un stat NATO.
“Nu avem intenţii agresive faţă de aceste state”, a spus Putin, potrivit unei transcrieri a Kremlinului.
“Ideea că vom ataca o altă ţară – Polonia, statele baltice şi cehii sunt, de asemenea, speriaţi – este un nonsens total. Este doar o prostie” – a afirmat liderul de la Kremlin.
Kremlinul, care acuză SUA că luptă împotriva Rusiei prin sprijinirea Ucrainei cu bani, arme şi informaţii, spune că relaţiile cu Washingtonul nu au fost probabil niciodată mai proaste.
Întrebat despre avioanele de luptă F-16 pe care Occidentul a promis că le va trimite în Ucraina, Putin a spus că astfel de aparate nu vor schimba situaţia din Ucraina.
“Dacă vor furniza avioane F-16, şi vorbesc despre asta şi se pare că antrenează piloţi, acest lucru nu va schimba situaţia pe câmpul de luptă”, a spus Putin. “Iar noi vom distruge avioanele aşa cum distrugem astăzi tancurile, vehiculele blindate şi alte echipamente, inclusiv lansatoarele multiple de rachete”, a continuat Vladimir Putin.
“Bineînţeles, dacă vor fi folosite de pe aerodromuri din ţări terţe, ele devin pentru noi ţinte legitime, oriunde s-ar afla”, a punctat Putin. El a menţionat că F-16 ar putea transporta şi arme nucleare.
Aceste devăluiri ale FT apar în contextul mai larg în care importanți lideri militari din NATO și din serviciile secrete susțin că Rusia ar vrea să pornească un conflict mai larg cu NATO.
Credeți-l , că-i „șef de stat”, nu un … De trei ani vă spune că nu e în război cu nimeni , că rachetele și dronele omoară și distrug doar ca exercițiu tactic în „acțiuni militare preventive , iar opozanții zboară de la balcoane într-o veselie sau se îneacă cu ceaiul , de-ai dracu , să-l compromită , Cred că ar vrea să renunțe unilateral și complet la arsenalul atomic dar nu poate că se teme să nu ajungă pe mâna vreunui boschetar care nu știe să umble cu așa ceva și le scapă prin grădinile lui .