Inechitățile din sistemul sanitar au ajuns la… metastază: Județe întregi FĂRĂ medici, unități ÎNCHISE complet

Inechitățile din sistemul sanitar românesc au ajuns la metastază: România are județe întregi fără medici pentru anumite specializări, spitale unde gărzile nu pot fi făcute sau chiar unități sanitare închise complet. „Unele județe nu își pot acoperi nici măcar gărzile de terapie intensivă”, spune reprezentantul medicilor din România. Jumătate din toți medicii români lucrează astăzi în București și alte cinci județe, iar restul în celelalte 36. Dacă ai ghinionul să suferi un infarct și locuiești în județul Călărași, Dâmbovița sau Teleorman, trebuie să știi că e foarte probabil ca puținii cardiologi din județul tău să fie deja ocupați cu alți pacienți.

Statisticile privind repartiția medicilor cardiologi din România, a căror intervenție rapidă e vitală pentru pacienții cu afecțiuni cardiace, relevă că niciunul dintre cele trei județe nu are măcar un medic la 10.000 de pacienți. Cei mai mulți dintre medicii cu această specializare au preferat să plece la București sau în alte orașe mari.

Nu ghinionul este principala cauza a acestei situații, ci, mai degrabă, un fenomen care s-a acutizat în ultimii ani și care îi determină pe reprezentanții medicilor din România să facă declarații mai dure ca oricând: „Sistemul sanitar trebuie schimbat, trebuie regândit”, spune pentru Europa Liberă Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, intervievat despre inegalitățile din sistem, care s-au agravat în ultimii ani.

România nu duce neapărat lipsă de medici specialiști, chiar dacă numărul acestora nu este suficient. Țara are în prezent 55.000 de medici cu drept de practică, însă peste jumătate din aceștia lucrează în București sau în alte cinci județe în care se află spitale universitare: Dolj, Timiș, Cluj, Mureș și Iași. Restul acordă îngrijiri medicale pentru celelalte 36 de județe. Această distribuție inegală face, de pildă, ca anumite afecțiuni, precum cancerul, a doua cea mai importantă cauză a mortalității evitabile din România, să poată fi tratat în doar câteva locuri din țară. 25 de județe nu au niciun medic radioterapeut, în timp ce altele, cum e Covasna, au un singur specialist oncolog la 50.000 de locuitori. Efectul: cei mai mulți pacienți sunt nevoiți să facă naveta.

În unele orașe nu mai există deloc medici de anestezie intensivă, specializare vitală pentru îngrijirea pacienților care suferă intervenții chirurgicale. Lipsesc pediatri, anesteziști, chirurgi, obstetricieni, cardiologi, medici de urgență, radiologi ș.a. Sunt 14 județe din România în care pentru toate specializările importante mai e nevoie de cel puțin un medic. Pentru alte specializări, nu e niciunul.

Citește articolul integral AICI

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *