Încă o năzbâtie liberală: A apărut TAXA PE SOARE! Popescu (Energie): „Se aplică din 2026, dacă se îndeplinesc niște condiții…”

„Guvernul de securiști socialiști” ar fi introdus o nouă taxă prin OUG, „taxa pe soare”, iar USR cere stoparea publicării în Monitorul Oficial și refacerea ordonanței, potrivit unui comunicat al formațiunii.

„Guvernul PSD-PNL a emis în seara de dinaintea vacanței de Ziua Națională o ordonanță de urgență care inventează o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare. Taxa pe soare vizează cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă. Cetățenii și firmele vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la rețelele naționale de energie, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei”, potrivit USR.

Partidul cere stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanțe de urgență pentru că pune în pericol toate țintele de investiții în energie regenerabilă.

„România este un stat european care dorește să treacă pe energie verde cât mai mult posibil. Primim și o grămadă de bani europeni pentru asta, pe care PSD și PNL nu sunt în stare să îi investească. Acum, inventează o nouă taxă, pentru a opri românii să devină prosumatori. De ce? Pentru că monopolul și piața captivă a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu prețul sacrificării producției de energie în plină criză energetică. Guvernul de securiști socialiști atinge noi culmi ale proastei guvernări”, spune Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL), acuză duminică o „ticăloșie marca USR” după ce formațiunea de opoziție a semnalat că Guvernul a introdus „taxa pe soare”, adică taxarea cetățenilor pentru energia produsă de ei prin panouri fotovoltaice. Liberalul afirmă că niciun consumator casnic nu este afectat în acest moment și că taxa respectivă se aplică doar în anumite condiții de care românii sunt foarte departe acum. Liberalul a transmis faptul că în Ordonanța de Urgență a Guvernului se transpune o directivă europeană și că actul normativ prevede următoarele:

1. Doar în cazul în care România va atinge un grad de 8% din energie produsă prin panouri fotovoltaice, ANRE va putea să introducă o taxă pentru echilibrarea sistemului energetic național.

2. Această eventuală taxă, care în acest moment nu este plătită de nimeni, nu se va impune tuturor, ci doar acelor consumatori care au o putere instalată de 32 de kW (n.r. echivalentul a 40 de panouri fotovoltaice), o cantitate foarte mare pentru o locuință. Prosumerii mici nu sunt afectați deloc.

3. Directiva se va aplica, doar dacă se vor întruni condițiile de mai sus, abia din anul 2026.

„USR minte cu bună stiință, e o transpunere obligatorie a unei Directive UE. Oamenii obișnuiți care și-au pus panouri fotovoltaice, micii prosumatori nu au nicio problemă, este o ticăloșie marca USR”, a adăugat ministrul Energiei.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Ştefan Radu Oprea, i-a transmis duminică ministrului Energiei, Virgil Popescu (PNL), că este „dator cu multe răspunsuri”, după ce opoziția a acuzat introducerea de către Guvern a „taxei pe soare”.

„O întrebare pentru Ministrul Energiei, Virgil Popescu. De ce? De ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor, deși în textul directivei există sintagma „Statele membre pot să taxeze…”? De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare?”, a scris social-democratul pe pagina sa de Facebook.

Popescule, ești dator cu multe răspunsuri, dar pe acesta trebuie să-l dai foarte repede pentru că în 2027 se inchide reactorul 1 de la Cernavodă și nu ai ce să pui în locul celor 700 MW. Energiile regenerabile sunt soluția dacă le încurajezi să se dezvolte, dar nu prin taxare, ci prin simplificare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al PSD.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *