Hotărârea privind creșterea taxelor din municipiu, atacate în instanță de avocați constănțeni: „O prevedere nelegală, abuzivă, neclară, arbitrară si discriminatorie”
Astăzi, un grup de avocați format din dna. avocat Mirela Doicescu, dna. avocat Silvia Andronache, dna. avocat Cristina Andrei, dl. avocat Eduard Niță (inițiator) și dl. avocat Emil Mihail Tatu, au formulat Plângere prealabilă împotriva HCL nr. 412/30.09.2024 privind taxele și impozitele pentru anul 2025, strict împotriva taxei de utilizare a domeniului public, în cuantum de 200 lei pe an, hotărâre inițiată de primarul Vergil Chițac și adoptată recent de Consiliul Local Municipal:
„Am formulat plângerea în nume personal și vom lupta să anulăm aceasta prevedere care este nelegală, abuzivă, neclară, arbitrară si discriminatorie. Considerăm că instituirea acestei taxe noi, în temeiul unor dispoziții legale interpretate „in extenso”, constituie un abuz de putere al Consiliului Local. Înțelegem din dezvăluirile din presă din ultimele zile, ca majorarea salarială de care vor beneficia angajații SPIT, a fost condiționată de adoptarea majorării taxelor și impozitelor. În opinia noastră actul este atât nelegal cât și inoportun, raportat la realitatea socio-financiara a constănțenilor, pe fondul majorării tuturor taxelor și impozitelor dar si prin raportare la creșterea taxei de salubrizare cu un procent de 250%, de la 8 lei la 20 de lei pe lună, de persoană”, au transmis inițiatorii, care subliniază faptul că demersul este unul „civic și profesional, pe care noi îl facem în calitate de cetățeni, persoane fizice direct afectate, dar mai ales ca profesioniști ai dreptului, avocați, care conform Statutului profesiei avem obligația să promovăm și apărăm drepturile, libertățile și interesele legitime ale omului, având ca principal pilon profesional legea si respectarea ei. Ne asumăm astfel rolul societal al profesiei, NU facem politica și nu promovăm interesele niciunui partid prin această acțiune, promovăm doar interesele și facem politica noastră, a constănțenilor afectați de deciziile abuzive ale autorității locale, oricare ar fi culoarea sa politică. Ne exercităm dreptul fundamental de petiție, așa cum ar trebui să facem toți pentru a apăra statul de drept, utilizând instrumentele legale și adresându-ne în ultimă instanță puterii judecătorești pentru a ne apăra drepturile și interesele legitime”:
„Cei aflați temporar la cârma destinelor acestui oraș, se bazează pe pasivitatea noastră a cetățenilor, conform principiului „Cine tace consimte”. Mulțumim tuturor celor care ne-au transmis că doresc să se alăture demersului nostru, dar am preferat să ne asumăm noi cei din profesia de avocat această acțiune, pentru că știm toate consecințele și riscurile, incusiv cele fianciare, reprezentate de cheltuielile judiciare, pe care ni le asumăm pe deplin. Sperăm ca în măsura în care autoritatea locală nu va da curs plângerii noastre prealabile, așa cum este de altfel previzibil, în fața instanțelor principiul legalității să prevaleze. Domeniul public este al nostru al cetățenilor, și de principiu este pentru uzul tuturor, în mod perpetuu și gratuit, taxele se pot institui pentru o contraprestație pe care o instituție, serviciu public sau societate comercială ți-o efectuează în mod concret (Conform art. 2 pct. 55 din Legea 273/2006 privind finanțele publice locale, taxa reprezintă ”suma plătită de o persoană fizică sau juridică, de regulă, pentru serviciile prestate acesteia de către un operator economic, o instituţie publică ori un serviciu public”). O taxă pentru staționarea unui autoturism pe o stradă, acolo unde regulametul de circulație permite, este doar o folosire normală a străzii, nu un serviciu pe care autoritatea locală ți-l asigură. Ce s-a încercat de fapt a fost instituirea unui impozit fix ascuns pe mijlocul de trasport, conform definiției impozitului „prelevarea obligatorie, fără contraprestație imediată, directa și nerambursabilă, pentru satisfacerea necesităților de interes general”. Dacă nu stopăm ACUM taxe abuzive, cine știe când ne vom trezi și cu o taxă pe cap de locuitor pentru utilizarea trotuarelor și aleilor de către pietoni. Exact cum s-a instituit o taxă pentru vehicule care staţionează pe partea carosabilă, tot aşa se poate institui o taxă pentru constanţenii care circulă noaptea prin oraş sau pentru alte „temeiuri” aberante”, au mai arătat avocații semnatari.