Horia Constantinescu (CJPC), lovit de nostalgia studenției: A descins în cămine, unde a găsit pereți deteriorați, mizerie de nedescris, mucegai și gândaci

gandac

Inspectorii de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Constanța au desfășurat o amplă acțiune de control în căminele studențești ale Universității Ovidius și Universității Maritime din Constanța. Au fost găsite numeroase nereguli, de la obiecte de mobilier distruse, uși și pereți deteriorați, instalații sanitare ruginite, mizerie și mucegai în băi, precum și gândaci în bucătăriile comune.

WhatsApp Image 2025 03 11 at 16.34.08

Astfel, Horia Constantinescu a găsit la căminele UMC uși cu garnituri deteriorate, calorifere ruginite, aere condiționate fără mentenanță, îngălbenite, ventilatoarele din băi prezentau strat grosier de praf. Iar la căminele Ovidius FN1,FN2 si FN 3 (dețin numai spații cazare fără cantină):

FN 1: Hol cu pereții neigienizați, fisurati, crăpați, fire electrice pe pereți; gresie spartă, fisurată; mobilier recepție fisurat. În camere și băi: uși sparte, praguri deteriorate/lipsă, calorifer neigienizat, pervaz rupt desprins, plinte deteriorate sau lipsă, baterii deteriorate cu depuneri de calcar și rugină, capac sifon paviment lipsă, mobilier deteriorat, parchet deteriorat, scaune din lemn pe balcon deteriorate.

FN 2: În recepția holului era miros de canalizare. Camere neigienizate, parchet deteriorat, baterii deteriorate cu depuneri de calcar și rugină, prize smulse.

FN 3: La parter colț, perete cu mucegai, parchet deteriorat, suport hârtie igienică rupt, pe gresia băii și pe geamul dușului depuneri de mucegai, baterii cu depuneri de calcar. Pe holul de la etajul 1, lipsa panouri în tavan din care ies fire. Bucătăria comuna cu pereți neigienizați. Masa cu picioare lemn deteriorate.

Cămin Studențesc A2 UMC – Str. Mircea cel Bătrân, nr. 104: În băi, calorifere cu pete de rugină, cădițe duș cu margini pline de mucegai, pătate, wc-uri cu garniturile din silicon rupte, grile aerisire bai neigienizate, instalații sanitare pătate, capace wc rupte, lipsă capace lămpi de veghe, geam securizat armat de la ușa de pe hol spre casa scării spart, guri de scurgere băi neigienizate și fără capac.

WhatsApp Image 2025 03 11 at 16.34.08 1

Cămin UMC Far 3: Scări cu bagheta transversala ruptă, dezlipită, trepte cu gresia spartă, tavane nevăruite după schimbarea instalației electrice, gândaci în bucătăriile comune, prize, burlane de evacuare de la hote cu grăsime și praf, mobilier deteriorat, lipsă plase împotriva insectelor, lipsă aparate de aer condiționat, praguri/tocuri uși rupte și neigienizate, calorifere murdare și nevopsite, infiltrații prin perete, spre hol, de la baia unei cam de la etajul 3, frigidere supraaglomerate, cu chedere murdare și gândaci.

WhatsApp Image 2025 03 11 at 16.34.05

Horia Constantinescu, șeful CJPC, a declarat, la finalul controlului, că problema nu este doar subfinanțarea structurilor de acest fel, ci și lipsa de educație și neimplicarea celor care le administrează. În urma inspecției, șeful CJPC Constanța, Horia Constantinescu, a atras atenția asupra subfinanțării grave a structurilor de cazare pentru studenți, menționând că statul român alocă doar aproximativ 200 de lei pe lună pentru fiecare student cazat, sumă considerată insuficientă pentru acoperirea costurilor de întreținere și renovare:

„Subfinanțarea structurilor de acest tip naște monștrii pe care îi vedeți. Am discutat cu reprezentanții structurilor verificate și am aflat că, pentru un student, statul român plătește în jur de 200 de lei pe lună pentru cazare – sumă absolut insuficientă pentru a acoperi cheltuielile. Din acești bani ar trebui acoperită nu numai întreținerea, ci și renovarea periodică a structurilor de cazare. Mai mult decât atât, ar trebui avut în vedere și mobilierul, zonele de preparare și servire a mesei și multe altele. Consumul de apă pentru duș, electricitatea, căldura, ustensilele pentru curățenie, toate acestea costă mai mult decât suma alocată. Nu cred că ține numai de ei (administratorii structurilor n.red.), la un buget de 200 de lei pe lună pentru un student, lipsa de educație a acestora, tot acest concurs aduce lucrurile unde sunt. Lucrăm la un nou regulament, am impus măsuri imediate de igienizare a băilor, lucru care ține de student nu de universitate. Regulamentele noi se modifică și vor obliga studenții să-și facă curat în cameră, iar lucrurile acestea cu ocazia acțiunii noastre vor fi verificate temeinic. Uitatul mâncării în cameră și după dulapuri generează gândaci care invadează și camerele celorlalți. Negreala din băi nu reprezintă vinovăția administratorului căminului, dar și faptul că nu a verificat până la acțiunea noastră este discutabil. Acum în regulamente apare verificarea periodică, obligativitatea de a păstra curățenia și de a o face, bineînțeles, lucruri inexistente în această variantă până acum. Deci pe cine ar fi trebuit să amendez? Studenții, părinții acestora, profesorii? Credeți că vor primi mai mulți bani? Cu siguranță nu!”, a transmis Constantinescu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *