Haos și turbulențe majore, protestele au izbucnit în toată țara. Erdogan: „Turcia nu va fi livrată terorii străzii”

turcia 2

Economia deja fragilă a Turciei se pregăteşte pentru o nouă perioadă de turbulenţe şi retrageri masive ale investitorilor, pe măsură ce protestele au izbucnit în întreaga ţară ca reacţie la o serie de arestări controversate efectuate de guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite CNBC, informează News.ro.

Manifestaţiile au fost declanşate de arestarea primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, principalul adversar politic al lui Erdogan, cu doar câteva zile înainte ca acesta să fie nominalizat drept candidat al partidului său la alegerile prezidenţiale.

Pieţele financiare turceşti au înregistrat miercuri cele mai mari scăderi din lume după anunţul reţinerii lui Imamoglu, iar lira turcească a atins un minim istoric în raport cu dolarul. Ca reacţie, banca centrală a Turciei ar fi intervenit agresiv pe piaţă, vânzând aproape 10 miliarde de dolari pentru a susţine moneda naţională, conform estimărilor bancherilor citate de Reuters. Lira a pierdut 15% faţă de dolar în ultimul an şi 83% în ultimii cinci ani.

Ekrem Imamoglu, care a câştigat alegerile pentru Primăria Istanbulului în aprilie 2024, a fost arestat sub acuzaţii de terorism şi crimă organizată, acuzaţii pe care atât el, cât şi susţinătorii săi, le resping vehement. În paralel, procurorii au emis mandate de arestare pentru alte 100 de persoane, printre care jurnalişti, oameni de afaceri şi membri ai Partidului Republican al Poporului (CHP), principalul partid de opoziţie din Turcia. Liderii CHP au descris arestarea drept „o lovitură de stat”.

Într-un efort de a limita protestele, guvernatorul Istanbulului a impus interdicţii asupra manifestaţiilor publice, închizând metroul şi drumurile din oraş. Accesul la internet şi reţelele sociale a fost restricţionat drastic. Cu toate acestea, demonstranţii au ieşit în stradă şi s-au adunat în faţa baricadelor şi a campusurilor universitare pentru a-şi exprima nemulţumirea.

Ministerul de Interne al Turciei susţine că justiţia este independentă şi că arestările nu au caracter politic. Joi, într-o postare pe platforma X, ministrul turc de Interne, Ali Yerlikaya, a anunţat că autorităţile au reţinut 37 de persoane pentru postări ”provocatoare” pe reţelele sociale, acuzate de ”incitare la comiterea de infracţiuni”.

Ekrem Imamoglu, un politician extrem de popular, a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile locale din primăvara anului 2024 şi era considerat cel mai puternic adversar al lui Erdogan în cursa prezidenţială. CHP urma să organizeze alegeri primare pe 23 martie, iar Imamoglu era favoritul clar pentru a deveni candidatul partidului la alegerile prezidenţiale.

Criticii consideră că arestarea sa este cea mai gravă încălcare a democraţiei din partea guvernului Erdogan.

”Turcia era deja pe un trend descendent, dar acum asistăm la o prăbuşire politică. . Ziua de astăzi marchează un moment istoric, un nou pas al Turciei către îndepărtarea de valorile democratice,” a declarat Arda Tunca, economist independent şi consultant din Istanbul, pentru CNBC.”

Incertitudinea politică şi preocupările legate de stabilitatea economică ar putea duce la o scădere şi mai mare a investiţiilor străine, într-un moment în care încrederea investitorilor în Turcia este deja extrem de fragilă.

”Îngrijorările legate de statul de drept vor persista şi este foarte posibil ca acest lucru să afecteze investiţiile străine directe pe termen lung, care oricum erau la un nivel scăzut. Administraţia AKP va trebui să prezinte un caz solid împotriva lui Imamoglu, altfel situaţia se va deteriora şi mai mult,” a scris Timothy Ash, strateg pentru pieţele emergente la BlueBay Asset Management, într-o notă adresată investitorilor miercuri.

Inflaţia din Turcia a atins 39,05% în februarie, iar CHP îşi propunea să folosească această problemă drept temă principală în campania împotriva lui Erdogan. Continuarea deprecierii lirei ar putea declanşa o nouă spirală inflaţionistă, forţând banca centrală să crească şi mai mult dobânzile, care se află deja la un nivel record de 42,5%.

”Această evoluţie va zdruncina încrederea investitorilor şi a pieţelor. Lira va continua să slăbească, ceea ce va alimenta inflaţia,” a declarat George Dyson, analist senior la Control Risks.

Cu toate acestea, Dyson şi alţi experţi nu cred că banca centrală va abandona politica economică actuală. În schimb, noi majorări ale dobânzii ar putea fi adoptate dacă lira continuă să se deprecieze.

Următoarele alegeri prezidenţiale din Turcia sunt programate pentru 2028, însă Parlamentul ar putea decide convocarea unui scrutin anticipat. Conform sondajelor recente, Imamoglu ar fi obţinut o victorie clară împotriva lui Erdogan, ceea ce ar fi favorizat opoziţia într-un eventual vot anticipat.

”Erdogan a văzut sondajele şi şi-a dat seama că, chiar şi cu avantajele unui preşedinte în funcţie şi controlul total asupra instituţiilor şi mass-media, tot pierdea categoric în faţa lui Imamoglu,” a scris Soner Cagaptay, istoric turc şi cercetător senior la Washington Institute, într-o postare pe X.

”De aceea, Erdogan a ales opţiunea nucleară împotriva lui Imamoglu”, a spus Cagaptay.

Pe plan internaţional, însă, Turcia pare să nu se teamă de repercusiuni. Analiştii sugerează că revenirea lui Donald Trump în fruntea SUA a încurajat lideri din mai multe ţări să ignore normele democratice, fără teama unor sancţiuni.

”O posibilă explicaţie pentru acest moment ales de Erdogan este că Turcia se simte în siguranţă din punct de vedere geopolitic. SUA dă semnale că nu va interveni, iar Uniunea Europeană are nevoie de Turcia în dosarele Ucraina şi Siria. Aşadar, guvernul turc profită de această conjunctură, estimând că va primi puţine reacţii critice din exterior,” a explicat Dyson.

În ciuda interdicţiei de a se aduna, a baricadelor poliţiei şi a zecilor de reţineri pentru postări pe reţelele sociale, mii de turci şi-au intensificat joi protestele faţă de ceea ce ei numesc detenţia nedemocratică a primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, relatează Reuters şi AFP, potrivit news.ro.

În ciuda frigului, străzile din Istanbul au fost în flăcări după arestarea lui Ekrem Imamoglu, miercuri, 19 martie. În faţa Primăriei şi a sediului poliţiei, susţinătorii primarului au scandat „Erdogan dictator!” şi „Imamoglu, nu eşti singur!”. Fluturând steaguri turceşti, aceştia au denunţat represiunea crescândă împotriva opoziţiei. Personalitate în ascensiune a opoziţiei şi principal rival al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Imamoglu a fost arestat miercuri dimineaţa pentru „corupţie” şi „terorism”.

Manifestaţiile au continuat joi cu mai multe mitinguri studenţeşti pentru a protesta nu numai faţă de arestarea sa, ci şi faţă de anularea, marţi, a diplomei sale universitare, ceea ce îl împiedică efectiv să se prezinte la alegerile prezidenţiale.

La Washington, diplomaţia americană a reacţionat cu prudenţă, cerân Ankarei să „respecte drepturile omului”. Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a calificat arestarea drept „foarte îngrijorătoare”.

Acest nou val de arestări care afectează ţinteşte a depreciat lira turcească, care se tranzacţiona joi dimineaţă la un curs de 38 de lire pentru un dolar şi 41,5 lire pentru un euro, în continuare în scădere.

Măsura împotriva primarului popular al Istanbulului, deja cu două mandate, încununează o represiune legală de luni de zile împotriva figurilor opoziţiei din întreaga ţară, care a fost văzută ca o încercare politizată de a le afecta perspectivele electorale şi de a reduce la tăcere disidenţa.

„Trebuie să ne opunem acestui rău ca naţiune”, a declarat Imamoglu pe platforma de social media X, făcând apel la membrii sistemului judiciar şi la partidul de guvernământ al lui Erdogan să combată nedreptatea. „Aceste evenimente au depăşit partidele noastre, idealurile politice. Procesul îi priveşte acum pe oamenii noştri, şi anume familiile voastre. Este timpul să ne ridicăm vocile”, a spus el.

Guvernul neagă acuzaţiile şi a avertizat că arestarea lui Imamoglu nu trebuie legată de Erdogan sau de politică, după care a impus o interdicţie de patru zile asupra adunărilor publice şi a restricţionat accesul la unele reţele sociale pentru a limita comunicaţiile.

Joi, poliţia a blocat drumurile şi a staţionat camioane cu tunuri cu apă în apropierea secţiei de poliţie unde este reţinut primarul şi în alte zone din cel mai mare oraş din Turcia.

Deşi nesupunerea civilă a fost drastic înăsprită în Turcia de la protestele naţionale din Parcul Gezi împotriva guvernului lui Erdogan în 2013, care au determinat o represiune violentă din partea statului, mii de protestatari au ieşit miercuri pe străzi şi în campusurile universitare din Istanbul, Ankara şi alte oraşe.

Mulţimile au scandat sloganuri antiguvernamentale şi, la principala clădire a municipalităţii din Istanbul, au agăţat bannere cu Imamoglu şi cu liderul fondator al naţiunii, Mustafa Kemal Ataturk, alături de drapelei turceşti.

Reţinerea lui Imamoglu, în vârstă de 54 de ani, care îl devansează pe Erdogan în unele sondaje de opinie, a avut loc cu câteva zile înainte ca Partidul Republican al Poporului (CHP) al acestuia să îl aleagă drept următorul său candidat la preşedinţie.

Ministrul de interne Ali Yerlikaya a declarat că 37 de persoane au fost reţinute şi acuzate de „postări provocatoare pe reţelele sociale care incită la crimă şi ură”, adăugând că au fost identificate, de asemenea, aproximativ 260 de conturi, inclusiv 62 cu sediul în străinătate.

Autorităţile au confiscat, de asemenea, o companie de construcţii deţinută în comun de Imamoglu – Imamoglu Construction, Trade and Industry – şi i-au predat controlul unei instanţe.

Personalul municipalităţii din Istanbul a constituit cea mai mare parte a celor 105 persoane arestate împreună cu Imamoglu.

„Turcia nu va fi livrată terorii străzii”

Recep Erdogan a lansat un apel duppă ce Turcia a fost cuprinsă de proteste masive în urma arestării lui Ekrem Imamolu, primarul Istanbuluilui și marele rival al președintelui turc.

”Turcia nu va fi livrată terorii străzii”, ameninţă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan vineri, în a treia zi de manifestaţii declanşate de arestarea primarului Istanbulului Ekrem Imamoglu, relatează AFP, potrivit news.ro. Şeful statului turc avertizează că manifestaţiile la apelul opoziţiei vor conduce la un ”impas”.

Manifestaţiile au fost declanşate de arestarea primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, principalul adversar politic al lui Erdogan, cu doar câteva zile înainte ca acesta să fie nominalizat drept candidat al partidului său la alegerile prezidenţiale.

Pieţele financiare turceşti au înregistrat miercuri cele mai mari scăderi din lume după anunţul reţinerii lui Imamoglu, iar lira turcească a atins un minim istoric în raport cu dolarul. Ca reacţie, banca centrală a Turciei ar fi intervenit agresiv pe piaţă, vânzând aproape 10 miliarde de dolari pentru a susţine moneda naţională, conform estimărilor bancherilor citate de Reuters. Lira a pierdut 15% faţă de dolar în ultimul an şi 83% în ultimii cinci ani.

Ekrem Imamoglu, care a câştigat alegerile pentru Primăria Istanbulului în aprilie 2024, a fost arestat sub acuzaţii de terorism şi crimă organizată, acuzaţii pe care atât el, cât şi susţinătorii săi, le resping vehement. În paralel, procurorii au emis mandate de arestare pentru alte 100 de persoane, printre care jurnalişti, oameni de afaceri şi membri ai Partidului Republican al Poporului (CHP), principalul partid de opoziţie din Turcia. Liderii CHP au descris arestarea drept „o lovitură de stat”

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *