Guvernul prezintă sindicatelor o nouă „ofertă”: „E nevoie ca profesorii să se întoarcă în clase. Copiii noștri să încheie cu bine anul școlar!” Este GRAV: Sindicatele RESPING propunerile – VIDEO

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că vor fi demarate discuțiile dintre Ministerul Muncii și reprezentanții sindicatelor din Educație și nu numai.

Din dispoziția premierului Nicolae Ciucă, Ministru Muncii, Marius Budăi va începe dialogul cu reprezentații sindicatelor pentru noile grile ale noi legi a salarizării. Până pe 15 iulie trebuie să fie gata noile grile de salarizare din sistemul public dar domnul Ministru al Muncii va începe de mâine să aibă discuții cu toți liderii sindicali din sistemul public și va începe cu cei din Educație. Până miercuri, premierul a cerut Ministrului Muncii să aibă acest dialog cu toți liderii sindicali, cu prioritate pentru cei din Educație. Vom oferi garanții că salariile celor din sistemul educațional vor fi la un nivel superior. Este nevoie de o nouă lege pentru a avea posibilitate să oferim salarii mai mari. După discuțiile cu reprezentații sindicatelor din Educație, vor urma discuții cu cei din domeniul Sanitar și al Transporturilor. E nevoie ca profesorii să se întoarcă în clase pentru ca elevii să termine cu bine anul școlar. Facem un apel, susținut de nevoie pentru copii noștri de a merge la școală, să încheie anul școlar. Este un apel corect pentru a relua cursurile”, a completat Dan Cărbunaru.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că va fi adoptată o OUG în cadrul Guvernului prin care se vor acorda sume suplimentare profesorilor și personalului nedidactic. Măsurile vor fi adoptate, miercuri, în ședința de Guvern.

Guvernul României a pregătit OUG care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didcatic auxiliar şi nedidactic. Voi prezenta ceea ce în următoarele minute iniţiatorii actului normativ Ministerul Investiţiilor şi Proiecteor Europene şi MEN vor posta în transparenţă decizională pe site-urile proprii, urmând ca acest act normativ să fie pe masa Guvernului şi adoptat curând”, a declarat Cărbunaru.

El a precizat că efortul bugetar depăşeşte 700 milioane lei, cu resurse europene, 410 milioane lei din exerciţiul financiar 2021-2027m 313 milioane lei din bugetul, în total 729 milioane lei.

Astăzi voi anunța faptul că Guvernul României a pregătit OUG care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic în contextul discuțiilor pe care reprezentanții Guvernului le-au purtat în aceste zile cu liderii sindicatelor din Educație. Este un efort bugetar care depășește suma de 700 de milioane de lei cu resurse europene – 410 milioane de lei bani europeni din Programul Educație și ocupare perioada 2021 – 2027, respectiv 313 milioane lei din bugetul național. Acești bani se vor adăuga la cei 300 de milioane de lei alocate pentru majorarea veniturilor personalului nedidactic, lucru care s-a întâmplat deja. Împreună sunt peste 1 miliard de lei pe care guvernul îi alocă pentru majorarea veniturilor personalului din sistemul educațional”, a spus Dan Cărbunaru.


Potrivit acestuia, sunt 273.532 de beneficiari, practic toți angajații din sistremul de învățământ care vor primi în mod diferențiat următoarele sume:

– cei 2.500 de lei are reprezintă măsuri de susținere, fie sub formă de primă de carieră didactică, fie sub formă de primă de compensare sau salarială care va reprezenta un regim tranzitoriu până la adoptarea noii grile de salarizare, pentru personalul didactic și didactic auxiliar.

– Pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi alte sume, în total 1.000 lei pentru personalul nedidactic care vor primi acest bani în iunie şi septembrie, în timp ce personalul didactic şi didactic auxiliar va primi 1.000 lei în luna iunie şi 1.500 lei în luna octombrie, aşa cum am anunţat

Inițiatorii actului normativ: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Educației le vor posta în procesul de transparență decizională pe site-urile proprii, urmând ca acest act normativ să ajungă pe masa Guvernului și în cel mai scurt timp să fie și aprobat.

Sindicaliștii din Educație sunt revoltați de atitudinea ministrului Muncii, Marius Budăi, şi cer ca acesta să plece.

„Am următoarea rugăminte. Îl rog pe domnul Fenechiu să-și ia frumos perspectiva și să meargă cu ea la partid. Şi să i-o dea şi domnului de la Ministerul Muncii, domnul care are o problemă legată de educație. Cum ai tupeul să declari atunci când ai peste 200.000 de salariați din învățământ în grevă, că noi nu suntem la piață, mai dă, mai ia?  Este inacceptabil ce a spus ministrul Muncii și purtătorul de cuvânt al Guvernului și ar trebui să ia frumos pixurile alea aruncate în fața Guvernului şi să scrie demisia și unul și altul. Trebuie să se înțeleagă foarte clar că în țara asta n-ai judecători, n-ai medici, n-ai mecanici de locomotivă, n-ai nimic dacă n-ai un învățământ de calitate„, a spus Marius Nistor, preşedintele FSLI (Federația Sindicatelor Libere din Învăţământ – n.r.), potrivit antena3.ro.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat la Antena 3 CNN că salariile profesorilor nu pot fi majorate pentru că România riscă să piardă atragerea fondurilor din PNRR. Marius Budăi a spus, în contextul grevelor făcute de profesori pentru salarii mai mari, că nu tratează educația ca la piață și că salariile profesorilor nu pot fi majorate până la 1 ianuarie 2024.

„Nu tratăm educația ca la piață. Dumnealor sunt cu grila de salarizare la nivel de 2022. Faptul că legea salarizării este la reformă în PNRR, ne pune în situația ca de acum, până la 1 ianuarie când vrem să intre în vigoare noua lege a salarizării, să nu putem opera modificări, asupra anexelor legii, adică să ieșim de peste nivelul de 2022. Noi am dat în 2022 foarte bine majorări, și acum la început de an, care au adus cadrele didactice la nivelul din 2022, însă pe această perioadă, dacă am face acest lucru, se pune în pericol atragerea fondurilor din PNRR”, a declarat ministrul Muncii.

Sindicaliștii resping propunerea Guvernului: Greva va continua, iar examenele sunt în pericol

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” au transmis un comunicat comun prin care arată că resping oferta Guvernului, iar greva din sistemul de Educație va continua.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” consideră că Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest. După trei zile de pauză în negocieri, Executivul nu a venit cu o soluție care să ducă la stingerea conflictului din educație. Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleași prime/vouchere pe care angajații din învățământ le-au refuzat săptămâna trecută. Nu mai avem prim-ministru, nu mai avem miniștri cu care să negociem? De vineri am așteptat invitația la discuții, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al Executivului. Guvernul României trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerința esențială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar. Faptul că Guvernul României refuză să emită un astfel de act normativ, care să garanteze ceea ce a fost eliminat din Legea Învăţământului Preuniversitar și ceea ce s-a convenit în decembrie 2022 cu prim-ministrul Nicolae Ciucă (o grilă de salarizare potrivit căreia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea să țină cont de grade și de vechime) îi face pe angajați să creadă că, de fapt, Executivul nu dorește nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în învățământ. Menționăm că, la ultimele negocieri avute cu reprezentanții Guvernului, joi, 25 mai 2023, solicitările noastre au fost clare:

• Majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice;

• Emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%;”, arată comunicatul comun al sindicaliștilor.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat pentru News.ro, că angajaţii din sistemul de învăţământ vor continua greva şi nu renunţă nici la protestul anunţat pentru marţi, la Bucureşti, acţiune la care se anunţă participarea a 20.000 de oameni. Acesta reclamă că Guvernul a modificat prin OU, la finalul săptămânii, Legea Dialogului Social, pentru a exercita „presiuni” asupra greviştilor. Întrebat dacă, în acest context, se conturează scenariul amânării examenelor naţionale, Marius Nistor a răspuns: „Este posibil orice atâta vreme cât avem un astfel de comportament din partea Guvernului”, conform News.ro.

Răspunsul l-au primit la ultima acţiune de protest şi a fost un răspuns categoric: Nu. Noi am dat un răspuns la o acţiune la care au participat 14.000 de oameni în faţa Guvernului şi nu numai. S-a schimbat ceva radical între timp? Cu un pic de bani şi că au redenumit primele, îmi pare rău, dar nu asta aşteaptă colegii noştri”, a declarat Marius Nistor duminică, pentru News.ro, întrebat cum răspuns angajaţii din sistemul de educaţie noi oferte anunţate duminică de Guvern prin vocea purtătorului de cuvânt, Dan Cărbunaru.

Nistor a precizat că profesorii nu vor renunţa la protestul anunţat pentru marţi, în Capitală, în Piaţa Victoriei şi la Palatul Cotroceni, acţiune la care sunt aşteptaţi 20.000 de salariaţi din educaţie. „Continuă acţiunile de protest şi în alte mari oraşe” a anunţat Nistor.

În ceea ce priveşte faptul că proiectul de act normativ anunţat duminică a fost publicat deja pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi pus în transparenţă publică, liderul sindical spune: „Nu mă interesează ce apare pe site-ul Ministerului Fondurilor sau ce se discută la nivel de Guvern, pe mine mă interesează ce comentează colegii noştri din unităţile de învăţământ care au făcut cinci zile de grevă şi care de luni continuă acţiunea de protest. Asta contează! Iar Guvernul acesta cu bune intenţii, în ghilimele, îşi permite să modifice Legea Dialogului Social, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, aşa, la sfârşit de săptămână, ca să exercite presiuni asupra colegilor noştri! Aşa că nu mă interesează ce discută Guvernul pe site-urile lor! Să vină cu o ofertă corectă, cu o soluţie corectă în faţa colegilor noştri şi dacă au neclarităţi să meargă în şcoli!”

Întrebat dacă, în acest context, se conturează scenariul amânării examenului de bacalaureat şi a Evaluării Naţionale, Marius Nistor a răspuns: „Este posibil orice atâta vreme cât avem un astfel de comportament din partea Guvernului”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *