Guvernul a comis-o GRAV de tot: 108 mii de contracte part-time au fost DESFIINȚATE de la 1 august!

În ultima săptămână s-au desființat 108.000 de contracte part-time, potrivit datelor obținute de Euronews de la Inspecția Muncii, adică aproape 15% din numărul total al contractelor de acest fel înregistrate în România. Patronii unor firme mici au recurs la această soluție din cauza suprataxării contractelor part-time, care a intrat în vigoare luni. Consultanții fiscali atrag atenția că sunt situații în care toți angajatorii unei persoane care are mai multe contracte part-time trebuie să plătească taxe majorate. În acest moment, în România au rămas mai puțin de un milion de contracte cu timp parțial, 958, mai exact. În urmă cu exact o săptămână erau active 1 milion 103 mii aproape. Antreprenorii mici nu au putut susține în toate cazurile creșterea contribuțiilor pentru astfel de contract. Marius este patronul unei firme de curățenie din Capitală, iar până la 1 august avea angajate 27 de femei de serviciu, care munceau patru ore pe zi. A dat afară 15 dintre ele.

Marius Oprea, antreprenor firmă curățenie: „Le va fi foarte greu să își găsească un loc de muncă, adică aveau copii la grădiniță, la școală, adică le va fi foarte greu să își găsească un program de opt ore. Un calcul simplu: dacă mai bine de 10 persoane care au avut o normă de lucru de patru ore, lucrând de la 6 la 10, au fost date afară, cel puțin în societatea mea, statul român a pierdut 1.000 de euro.”

Valentina Saygo, expert contabil: „Firmele au probleme reale și nu și-au revenit după perioada de pandemie cu restricțiile de rigoare ale fiecăruia, cu consecințele respective. După care acum vedem ce se întâmplă și cum se pregătește altă criză, o recesiune în adevăratul sens al cuvântului și păstrarea contractelor part-time cu supraimpozitarea lor nu ar face decât să mărească și mai mult costurile, care și așa sunt incontrolabile.”

Specialiștii atrag atenția că dacă un angajat are mai multe contracte part-time, dar venitul total al acelui angajat e sub minimul pe economie, toți angajatorii trebuie să achite contribuțiile majorate, la nivelul salariului minim. Avertismentul a fost trimis și Ministerului de Finanțe.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *